Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

ΝΤΡΟΠΗ!

Γιατί ένας Αρτινός υπονομεύει το δημόσιο σύστημα                               υγείας της Άρτας;
NOSOKOMEIO ARTAS 2014
-Οι εμμονές του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ πλήττουν το Νοσοκομείο μας
-Έντονη αντίδραση από τη Διοίκηση-μιλά για εσκεμμένη παραπληροφόρηση
-Επανέρχεται στο θέμα του αξονικού-αποδοκιμασία από τον Σύλλογο Εργαζομένων
Για μια ακόμη φορά το Δημόσιο Νοσοκομείο Άρτας, που με τους αγώνες του Αρτινού λαού κατασκευάστηκε και στελεχώθηκε και προσφέρει τις καλύτερες υπηρεσίες σε όλους τους Αρτινούς αλλά και ανθρώπους από διπλανούς νομούς όπως της Πρέβεζας και της Αιτ/νίας, υπονομεύεται και δυσφημείται βάναυσα από ένα Αρτινό (!!!) στην καταγωγή που η τύχη το έφερε να είναι στη θέση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ.
Ο συγκεκριμένος συνδικαλιστής, εδώ και καιρό και κυρίως από την περίοδο ανάληψης της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, συνεχώς με καταγγελίες και ανακοινώσεις καταφέρεται εναντίον του Νοσοκομείου Άρτας, παραπληροφορεί τον κόσμο που δεν γνωρίζει για τον αξονικό τομογράφο και επιτίθεται σχεδόν εμμονικά στη βουλευτή Άρτας και Υπουργό την Όλγα Γεροβασίλη, λόγω της συμμετοχής της σε ιδιωτικό διαγνωστικό κέντρο.
Πρόκειται για μια ιστορία που είναι γνωστή στους Αρτινούς, αλλά που την περιβάλλουν μύθοι, τέτοιοι και τόσοι, ώστε να μην αξιολογείται στις σωστές της διαστάσεις. Εξάλλου σε όλες σχεδόν τις πόλεις της Ελλάδας, υπάρχουν διαγνωστικά κέντρα, ενώ σε πολλά νοσοκομεία ο αξονικός βγαίνει εκτός λειτουργίας –πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη- αλλά αυτό που γίνεται με την Άρτα και το νοσοκομείο δεν συμβαίνει πουθενά στην Ελλάδα.
Τα ερωτήματα όμως πλέον είναι πολλά και από πολλούς, για ποιους λόγους ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, δυσφημεί το νοσοκομείο της Άρτας, υπονομεύει κάθε προσπάθεια των εργαζομένων αλλά και της διοίκησης να το κρατήσουν ζωντανό, χρησιμοποιώντας στοιχεία αναληθή και παραπλανητικά.
Όπως καταγγέλλει η διοίκηση του Νοσοκομείου της Άρτας, ο εν λόγω πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ έφτασε στο σημείο να διανθίζει τη νέα του καταγγελία με φωτογραφίες παλαιών κρεβατιών, φορείων, καρεκλών, που έχουν αντικατασταθεί από νέο εξοπλισμό και βρίσκονται σε αποθηκευτικό χώρο, ώστε μέρη τους να χρησιμοποιηθούν ως ανταλλακτικά!!!
Το ποτήρι ξεχείλισε ακόμη και την αντιπολιτευόμενη Διοίκηση του Συλλόγου Εργαζομένων, που μετά τη νέα συκοφαντική επίθεση του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ, εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία σημειώνει πως «η πλειοψηφία της ΠΟΕΔΗΝ, με ανακοίνωσή της και χωρίς καμιά επικοινωνία με το Σύλλογο Εργαζομένων του Νοσοκομείου ξανά, (...) περιορίζεται για μια ακόμη φορά, και μάλιστα ετεροχρονισμένα, μόνο στη λειτουργία του αξονικού».
Η ανακοίνωση της ΠΟΕΔΗΝ
Στις 20/02/2017 και με ΑΡ. ΠΡΩΤ. 2757 το ΔΣ της ΠΟΕΔΗΝ εκδίδει ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ έχοντας ως τίτλο «ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ-ΣΥΧΝΕΣ ΒΛΑΒΕΣ ΤΟΥ ΑΞΟΝΙΚΟΥ». Το δελτίο τύπου που υπογράφει για την Ε.Ε. της ΠΟΕΔΗΝ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΙΑΝΝΑΚΟΣ και Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ, αναφέρει τα εξής:
«Επανειλημμένως έχουμε αναδείξει την διάλυση του Ιατρικοτεχνολογικού εξοπλισμού των Νοσοκομείων. Είναι επικίνδυνο για την υγεία των Ασθενών Νοσοκομεία να μην διαθέτουν ή να μην λειτουργεί ο Αξονικός τους Τομογράφος. Εξαιτίας αυτού Νοσηλευόμενοι Ασθενείς ακόμη και διασωληνωμένοι από τις ΜΕΘ, διακομίζονται σε Ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με μεγάλο κίνδυνο και ταλαιπωρία, προκειμένου να υποβληθούν σε Αξονική Τομογραφία.
Επείγοντα περιστατικά που προσέρχονται στα εφημερεύοντα Νοσοκομεία με σοβαρά προβλήματα υγείας, διακομίζονται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα για Διάγνωση. Κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους λόγω των καθυστερήσεων στην αντιμετώπισή τους. Υπάρχουν περιπτώσεις άκρως επειγόντων περιστατικών (αιμορραγίες), που χειρουργούνται στα τυφλά, χωρίς διάγνωση, στην ύστατη προσπάθεια των ιατρών να σώσουν ζωές, καθ’ ότι σε τέτοιες περιπτώσεις μετράει και το δευτερόλεπτο.
Εκτιμάται λόγω των ελλείψεων Αξονικών και Μαγνητικών Τομογράφων στα Νοσοκομεία σπαταλούνται από τον ΕΟΠΥΥ σε Ιδιωτικά Διαγνωστικά Κέντρα 200 εκατ. ευρώ το χρόνο (75 εκατ. ευρώ για αξονικές και 125 εκατ. ευρώ για μαγνητικές). Οι Ασθενείς επιβαρύνονται από την τσέπη τους συμμετοχή 25%. Όταν τις κάνουν στα Νοσοκομεία η συμμετοχή είναι μηδέν.
Τα Νοσοκομεία που δεν λειτουργεί Αξονικός, ξοδεύουν από τους ελλειμματικούς προϋπολογισμούς πολλά χρήματα για την διενέργεια Αξονικών Τομογραφιών σε Νοσηλευόμενους Ασθενείς. Τα έσοδα των Ιδιωτικών Διαγνωστικών Κέντρων για την διενέργεια εξετάσεων Νοσηλευόμενων Ασθενών, δεν υπόκεινται σε claw back (κλόου μπακ) δηλαδή επιστροφή χρημάτων.
-ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΤΑΣ, Ο Αξονικός Τομογράφος το έτος 2016 ήταν χαλασμένος δύο μήνες κατά τακτά χρονικά διαστήματα.
Είναι παλαιάς τεχνολογίας, μονοτομικός, γι’ αυτό συχνά παθαίνει βλάβες. Από το έτος 2011 υπάρχουν δεκάδες αιτήματα των εργαζομένων και της Διοίκησης του Νοσοκομείου για αντικατάστασή του, χωρίς αποτέλεσμα. Γιατί;
Δεν απευθύνθηκαν καν σε Ιδρύματα, που είναι η προσφιλής τακτική των Νοσοκομείων, για κάποια δωρεά!!!
Φυσικά το Νοσοκομείο της Άρτας δεν διαθέτει Μαγνητικό Τομογράφο!!! Από το ταμείο του Νοσοκομείου ξοδεύτηκαν το έτος 2016 35.000 ευρώ, για την διενέργεια Αξονικών Τομογραφιών για Νοσηλευόμενους Ασθενείς, προς το ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ της περιοχής, που διαθέτει Αξονικό Τομογράφο το οποίο βλέπετε στη φωτογραφία που σας κοινοποιούμε.
Το Νοσοκομείο της Άρτας το έτος 2015 ξόδεψε για Αξονικές Τομογραφίες Νοσηλευόμενων Ασθενών 15.000 ευρώ και το 2014 11.000 ευρώ!!! Χρόνο με το χρόνο αυξάνεται το κόστος. Γιατί;
Σας κοινοποιούμε τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου με την εκταμίευση 35.000 ευρώ από το Ταμείο του Νοσοκομείου προς το ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ της ΑΡΤΑΣ για την εξόφληση Αξονικών Τομογραφιών Νοσηλευόμενων Ασθενών στο μοναδικό Ιδιωτικό Διαγνωστικό Κέντρο. Για τα χρήματα αυτά (35.000 ευρώ) το ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ δεν υπόκειται σε claw back (κλόου μπακ).
Όταν λειτουργεί ο Αξονικός Τομογράφος του Νοσοκομείου εξυπηρετεί, εκτός των Νοσηλευόμενων Ασθενών, επιπλέον 50 Ασθενείς κατά μέσο όρο την εβδομάδα (τακτικά περιστατικά) για την διενέργεια Αξονικών Τομογραφιών.
Ως εκ τούτω πάνω από 500 Ασθενείς (τακτικά περιστατικά), αναγκάστηκαν να απευθυνθούν στο ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ της ΑΡΤΑΣ, για να κάνουν Αξονική Τομογραφία στο διάστημα που ήταν χαλασμένος ο Αξονικός του Νοσοκομείου. Πάνω από 60.000 ευρώ περίπου πλήρωσε ο ΕΟΠΥΥ στο Ιδιωτικό Διαγνωστικό Κέντρο για τους εν λόγω Ασθενείς και οι ίδιοι Ασθενείς πλήρωσαν από την τσέπη τους το 25% της συμμετοχής.
Χρήματα που εάν λειτουργούσε ο Αξονικός του Νοσοκομείου, δεν θα είχαν πληρώσει Ασθενείς και ΕΟΠΥΥ.
Εάν ο παλαιός μονοτομικός Αξονικός Τομογράφος του Νοσοκομείου της Άρτας είχε αντικατασταθεί με καινούργιο (πολυτομικό), θα εξυπηρετούσε τα διπλά περιστατικά. Τώρα είναι αναγκασμένοι να πάνε στο Ιδιωτικό Διαγνωστικό Κέντρο γιατί κινδυνεύει η ζωή τους να περιμένουν πολλές ημέρες σε λίστα αναμονής.
Ως εκ τούτω τα κέρδη του εν λόγω Ιδιωτικού Διαγνωστικού Κέντρου πολλαπλασιάζονται. Μεγάλα κέρδη επίσης από ΕΟΠΥΥ και Ασθενείς έχει από την έλλειψη Δημόσιου Μαγνητικού Τομογράφου στην περιοχή (το εν λόγω Ιδιωτικό Διαγνωστικό Κέντρο διαθέτει τον ένα Μαγνητικό Τομογράφο, εκ των δύο ιδιωτικών που λειτουργούν στην περιοχή).
Το Νοσοκομείο που βλέπει τον προϋπολογισμό του χρόνο με το χρόνο να μειώνεται, θα μπορούσε να αξιοποιήσει τα 35.000 ευρώ αλλά και τα έξοδα των προηγούμενων ετών που χαράμισε για Αξονικές σε Νοσηλευόμενους Ασθενείς προς το Ιδιωτικό Διαγνωστικό Κέντρο, για τη βελτίωση της υλικοτεχνικής και ξενοδοχειακής υποδομής του.
Το σημαντικότερο όλων όμως είναι ότι δεν θα κινδύνευαν νοσηλευόμενοι ασθενείς με άσκοπες διακομιδές (ακόμη και διασωληνωμένοι από ΜΕΘ). Επίσης δεν θα σπαταλούσε χρήματα ο ΕΟΠΥΥ και οι Ασθενείς δεν θα ήταν αναγκασμένοι να πληρώνουν 30 – 50 ευρώ συμμετοχή για την διενέργεια αξονικών τομογραφιών.
Σας κοινοποιούμε φωτογραφίες και βίντεο με την κατάσταση του Νοσοκομείου Άρτας για να επιβεβαιωθεί η αναγκαιότητα άμεσης συντήρησης του Νοσοκομείου. Γιατί λοιπόν τα 35.000 ευρώ να δοθούν στο Ιδιωτικό Διαγνωστικό Κέντρο και όχι για συντήρηση του Νοσοκομείου;
Τέτοια φαινόμενα δεν έχουμε μόνο στο Νοσοκομείο της ΑΡΤΑΣ αλλά σε πολλά Νοσοκομεία της χώρας.
Κινδυνεύουν με τέτοιες πρακτικές οι Νοσηλευόμενοι Ασθενείς και μάλιστα διασωληνωμένοι από ΜΕΘ που ταλαιπωρούνται με διακομιδές.
Και όμως τα Νοσοκομεία έχουν ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ.
Δεν φταίνε οι Ασθενείς κύριοι Υπουργοί της Υγείας να πληρώνουν με τη ζωή τους την δική σας εικονική πραγματικότητα».
Η απάντηση της Διοίκησης
«Η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ εσκεμμένα παραπληροφορεί, παραπλανεί και προκαλεί ανησυχία και ανασφάλεια στους πολίτες για το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας», αναφέρει ανακοίνωση του Γενικού Νοσοκομείου Άρτας. Όπως προστίθεται στην ανακοίνωση που υπογράφει ο διοικητής Βασίλης Μπαλάσκας: «Περιήλθε στην αντίληψή μας κείμενο που υπογράφει η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ, αναφορικά με το Γενικό Νοσοκομείο Άρτας, στο οποίο μέσα από ανακρίβειες και παραπλανητικό υλικό, επιδιώκει να εμφανίσει μία έντονα προβληματική κατάσταση, που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα, κακοποιώντας την αλήθεια και αδιαφορώντας για την ανησυχία και ανασφάλεια που προκαλεί στους πολίτες.
Α) Όσον αφορά το χιλιοειπωμένο αφήγημα για τον Αξονικό Τομογράφο του Νοσοκομείου μας, να τους πληροφορήσουμε, για ακόμα μία φορά ότι:
α) δεν είναι μονοτομικός, όπως ισχυρίζεται, αλλά είναι τομογράφος δύο τομών, όντως παλαιάς τεχνολογίας, χωρίς αυτό το γεγονός όμως να δημιουργεί κανενός τύπου πρόβλημα στην ιατρική διάγνωση. Η νέα Διοίκηση, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων της, προχώρησε σε όλες εκείνες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε το ΓΝΑ να προμηθευτεί νέο αξονικό τομογράφο.
Πληροφορούμε, λοιπόν, την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ –αν και το γνωρίζει, αλλά τεχνηέντως το αποσιωπεί- ότι η διαδικασία για την προμήθεια νέου αξονικού τομογράφου έχει ξεκινήσει, βρίσκεται σε εξέλιξη (καθορισμός τεχνικών προδιαγραφών, έγκριση άδειας σκοπιμότητας, δέσμευση πίστωσης ύψους 360.000 κ.ο.κ.) και προχωρά με ταχύτατους ρυθμούς. Πρόκειται για τομογράφο 16 τομών, που θα μπορεί να εξυπηρετεί και παιδιατρικά περιστατικά, με μειωμένη ακτινοβολία για τον ασθενή.
β) ο αξονικός τομογράφος είναι μηχάνημα και, όπως όλα τα μηχανήματα, παντού στον κόσμο, παρουσιάζει βλάβες. Το Νοσοκομείο μας δεν μπορεί να αφήσει υγειονομικά ακάλυπτους τους ασθενείς και ούτε φυσικά να διακινδυνεύσει την υγεία ή ακόμα και τη ζωή τους με διακομιδή 50, κατ’ ελάχιστον, χιλιομέτρων σε άλλο Νοσοκομείο, τη στιγμή που υπάρχει διαθέσιμος αξονικός τομογράφος σε απόσταση 1,5 χιλιομέτρου. Και εφόσον η ΠΟΕΔΗΝ δείχνει να ανησυχεί για το κόστος, ας σκεφτεί το κόστος τέτοιων διακομιδών.
γ) Να τους ενημερώσουμε, λοιπόν, αν και το γνωρίζουν πολύ καλά, ότι, αμέσως μετά την βλάβη της λυχνίας, προ εννεαμήνου, η Διοίκηση του Νοσοκομείου, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Ηπείρου και το Δήμο Αρταίων, προχώρησε, αφού έκανε έρευνα αγοράς, σε αγορά και αντικατάσταση λυχνίας, με αποτέλεσμα ο αξονικός τομογράφος να λειτουργεί ΚΑΝΟΝΙΚΑ, εξυπηρετώντας όχι μόνο τους ασθενείς μας, αλλά και εκατοντάδες επισκέπτες από όλη τη γύρω περιοχή.
Να τους κάνουμε δε γνωστό ότι ως διοίκηση θα συνεχίσουμε να προτάσσουμε την υγεία των ασθενών μας, αδιαφορώντας αν με αυτό τον τρόπο στοχοποιούμαστε από την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ.
Β) Οι φωτογραφίες με τις οποίες διανθίζεται το κείμενο, δεν είναι απλά παραπλανητικές. Είναι εσκεμμένη απόπειρα συκοφάντησης και απαξίωσης του Νοσοκομείου μας, καθώς δεν είναι τίποτα άλλο, παρά φωτογραφίες παλαιών κρεβατιών, φορείων, καρεκλών, που έχουν αντικατασταθεί από νέο εξοπλισμό και βρίσκονται σε αποθηκευτικό χώρο, ώστε μέρη τους να χρησιμοποιηθούν ως ανταλλακτικά από την Τεχνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου, εάν τυχόν αυτό χρειαστεί. Δεν αποτελούν, δηλαδή, υλικό το οποίο χρησιμοποιείται στην καθημερινή λειτουργία του Νοσοκομείου μας.
Ο χώρος της δημόσιας υγείας απαιτεί από την ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ να σταθεί στο ύψος του θεσμικού της ρόλου, ανεπηρέαστη από κομματικά συμφέροντα και μικροκοπολιτικές σκοπιμότητες.
Η Διοίκηση του Νοσοκομείου μας, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την αναβάθμιση των παρεχομένων υγειονομικών υπηρεσιών στον πληθυσμό της περιοχής, χωρίς να μας απασχολούν, πτοούν και κάμπτουν επιθέσεις τέτοιου είδους .
Έχουμε όμως καθήκον να υπερασπιστούμε το Νοσοκομείο από τη δυσφημιστική εκστρατεία στην οποία έχει εμμονικά επιδοθεί η ηγεσία της ΠΟΕΔΗΝ και σε αυτό το θέμα θα είμαστε ανυποχώρητοι.
Και θα το κάνουμε με κάθε νόμιμο τρόπο».
ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!