Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

Επανέρχεται στο κέντρο της πόλης το Πρωτοδικείο Άρτας

Με προϋπολογισμό 1 εκατ. ευρώ προχωρούν σε δημοπρασία
-Επανέρχεται στο κέντρο της πόλης το Πρωτοδικείο Άρτας
-Επιτόπου έλεγχος από μηχανικούς Κτιριακών Υποδομών
DIKASTHRIA ARTAS PALAIA 1
Ήταν Απρίλιος του 2006, λίγο πριν το μεσημέρι όταν σπεύσαμε στην οδό Μανέγα και βλέπαμε μέσα σε σύννεφο σκόνης μαζί με πολίτες που είχαν περιμετρικά συγκεντρωθεί τον εσωτερικό χώρο των αρχείων του Δικαστικού Μεγάρου και μέρος των γραφείων του, από τον πεσμένο τοίχο...
Στο διπλανό οικόπεδο πραγματοποιούνταν εργασίες για την κατασκευή άλλης οικοδομής και το παλαιό κτήριο των Δικαστηρίων της Άρτας δεν άντεξε τους κραδασμούς, στοιχείο που ασφαλώς κατέδειξε και την ανάγκη άμεσης αναπαλαίωσης. Η απόφαση πάρθηκε -κατ’ ανάγκη ασφαλώς- ώστε ο χώρος να εγκαταλειφθεί άμεσα από τους εργαζομένους και ξεκίνησε κάθε διαδικασία προσωρινής στέγασης του «ναού της Θέμιδος». Ζητήθηκε τότε από τον Μητροπολίτη Άρτας να παραχωρήσει για ολίγον χώρο στα γραφεία του Πνευματικού Κέντρου Αγίου Ιωάννη ακριβώς απέναντι, όμως καθώς ο χρόνος από αυτή την ανταπόκριση παρήλθε ο Δικηγορικός Σύλλογος στις 29 και 30 Μαΐου προχώρησε σε διήμερη αποχή, διαμαρτυρόμενος για τις κτιριακές συνθήκες προσωρινής στέγασης και επιπρόσθετα διεκδικώντας την αναπαλαίωση του Δικαστικού Μεγάρου.
Σε ελάχιστους μήνες στήθηκε η προκάτ κατασκευή στην περιοχή όπου σήμερα λειτουργούν τα δικαστήρια της Άρτας και κατακαλόκαιρο κάτω από μια τέντα που στήθηκε -και με την παρουσία του τότε Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Δικαιοσύνης- έγιναν εγκαίνια για προσωρινή στέγαση των δικαστικών υπηρεσιών στο προκατασκευασμένο αυτό κτήριο. Την ίδια στιγμή σε νοικιασμένο χώρο επί της οδού Γώγου Μπακόλα στεγάστηκε το Ειρηνοδικείο και το Πταισματοδικείο με την ίδια σκέψη περί κάλυψης προσωρινά των αναγκών.
Το αίτημα από πλευράς των τοπικών αρχών και κυρίως του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας ουδέποτε βέβαια εγκαταλείφθηκε, καθώς με ομόφωνη απόφαση κάθε τόσο διεκδικούσε την άμεση αναπαλαίωση του Δικαστικού Μεγάρου που συν της άλλης έχει κριθεί διατηρητέο ως προς ένα παλαιότερο μέρος του. Τα χρόνια περνούσαν πλην όμως εισέπρατταν μόνο υποσχέσεις, ενώ την ίδια στιγμή οι συνθήκες λειτουργίας Ειρηνοδικείου και Πταισματοδικείου –κατά κύριο λόγο- σε χώρο διαμερίσματος επί της ουσίας δυσκόλευε καθημερινά λειτουργούς και κοινό.
Έτσι η είδηση για την ένταξη χρηματοδότησης στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων ώστε να επικαιροποιηθεί η μελέτη και να εκπονηθεί επίσης η αναγκαία γεωτεχνική και να δημοπρατηθεί άμεσα η αναπαλαίωση του Δικαστικού Μεγάρου στην Άρτα, αποτέλεσε θετική εξέλιξη και κυρίως η αναφορά που έγινε στην Ελληνική Βουλή, σε απάντηση ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ Άρτας, Γιώργου Στύλιου, ότι η δημοπράτηση των επιπλέον μελετών και η έναρξη εργασιών θα δρομολογηθούν άμεσα και μέχρι τον προσεχή Σεπτέμβριο με προϋπολογισμό ένα (1) εκατ. ευρώ, χαροποίησαν ακόμη περισσότερο τον δικηγορικό κόσμο σε τοπικό επίπεδο.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Άρτας, Δημήτρης Τσίρκας, χαρακτήρισε πολύ θετική την εξέλιξη αυτή και επισήμανε: «Είναι όλα ήδη έτοιμα για να επικαιροποιηθεί η μελέτη που υπήρχε, αλλά και να ξεκινήσει η αναγκαία γεωτεχνική ώστε να δημοπρατηθεί το έργο το συντομότερο δυνατό».
Ο κ. Τσίρκας εξήγησε ότι σε μια σεισμογενή περιοχή όπως είναι η Άρτα για την αναπαλαίωση τέτοιων κτηρίων είναι αναγκαία και η γεωτεχνική μελέτη, η οποία όμως παρά τις υποσχέσεις έως σήμερα δεν υπάρχει. Το υπουργείο Υποδομών έχει ανακοινώσει την εξασφάλιση των αναγκαίων πιστώσεων και άμεσα το ίδιο υπουργείο έχει αναλάβει την δημοπράτηση της Γεωτεχνικής μελέτης ώστε, όπως πληροφορούμαστε, να γίνει σύντομα και η δημοπράτηση του έργου.
Προς τούτο την περασμένη εβδομάδα στην Άρτα βρέθηκε ειδικό κλιμάκιο ελέγχου με μηχανικούς Κτιριακών Υποδομών που αποτύπωσε την εικόνα του διατηρητέου κτηρίου. «Εκείνο που είναι ιδιαίτερα σημαντικό αφορά στην προτεραιότητα που τονίστηκε ότι θα δοθεί ώστε μέχρι το Σεπτέμβριο να γίνει η δημοπράτηση του έργου», εξήγησε ο κ. Δημήτρης Τσίρκας.
Σε ότι αφορά τις συνθήκες απονομής δικαιοσύνης ειδικά για το χώρο που στεγάστηκαν το Ειρηνοδικείο και το Πταισματοδικείο έως σήμερα, ο κ. Τσίρκας επισήμανε για ακόμη μια φορά ότι ήταν το λιγότερο τραγικές, και πρόσθεσε πως για το λόγο αυτό έχει ήδη ολοκληρωθεί διαγωνισμός και θα μεταφερθούν στο κτήριο που λειτούργησε στο παρελθόν ως Δημαρχείο επί της οδού Σόλωνος στο κέντρο της πόλης. Το κτήριο αυτό σήμερα συντηρείται και προετοιμάζεται ώστε σε δυο μήνες το ογρότερο να μεταφερθούν οι υπηρεσίες εκεί και ασφαλώς θα είναι ο τελευταίος σταθμός μέχρι την αναπαλαίωση του Δικαστικού Μεγάρου. Άλλωστε το κτήριο αυτό έχει κριθεί διατηρητέο ως προς το βασικό του μέρος με εξαίρεση μια προσθήκη που είχε γίνει στο πίσω μέρος, η οποία θα γκρεμιστεί, οπότε θα ανακατασκευαστεί έτσι κατά το ήμισυ. Το μπροστινό μέρος όμως και το κυρίως παλιό κτίσμα (αρχικό) έχει κριθεί διατηρητέο οπότε θα αναπαλαιωθεί και όσοι γνωρίζουν τα της σχετικής μελέτης μιλούν για ένα κτήριο κόσμημα όταν ολοκληρωθεί.
ΠΗΓΗ ΗΧΩ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!