Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Τι αλλάζει για πολίτες και συμβολαιογράφους στις μεταβιβάσεις ακινήτων

 

Ποια θα είναι πλέον η διαδικασία
Στα τέλη Μαίου, ενδεχομένως πριν τις Αυτοδιοικητικές εκλογές θα κάνει πρεμιέρα το νέο σύστημα ηλεκτρονικών μεταβιβάσεων ακινήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρώτες επαφές των αρμοδίων στελεχών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων με τους συμβολαιογράφους έγιναν και έδειξαν ότι το σχέδιο μπορεί να ξεκινήσει να εφαρμόζεται πιλοτικά από τον Μάιο με στόχο την πλήρη εφαρμογή του τον προσεχή Οκτώβριο.
Η διαδικασία μιας μεταβίβασης ακινήτου θα ξεκινά και ολοκληρώνεται στο γραφείο του συμβολαιογράφου. Αυτό σημαίνει ότι ο φορολογούμενος δεν θα χρειάζεται να επισκέπτεται την Εφορία το αφού οι δηλώσεις θα συντάσσονται και θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά από το συμβολαιογράφο. Μετά τον ηλεκτρονικό έλεγχο που θα διενεργεί το σύστημα, θα βεβαιώνεται ο φόρος και θα εκδίδεται η Ταυτότητα Οφειλής για την καταβολή του φόρου η οποία θα γίνεται ηλεκτρονικά.
Η πρώτη διάσταση της αλλαγής, έχει να κάνει με τη διευκόλυνση των φορολογουμένων και την απλοποίηση των διαδικασιών. Η δεύτερη σχετίζεται με τη διευκόλυνση των διασταυρώσεων. Έχοντας οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ με το πάτημα ενός κουμπιού την πλήρη εικόνα των μεταβιβάσεων ακινήτων μπορούν πολύ πιο εύκολα να αποκαλύψουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής και ενδεχομένως και μαύρου χρήματος. Πρόσφατη έρευνα της Ένωσης Μεσιτών Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων Ελλάδας (ΕΠΠΑ) έδειξε ότι οι περισσότερες αγορές ακινήτων πραγματοιούνται με μετρητά και συγκεκριμένα οκτώ στα δέκα ακίνητα (84,7%) τα οποία πωλήθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2018 αγοράστηκαν εξ ολοκλήρου τοις μετρητοίς.
Οι πρώτες συναντήσεις στελεχών της ΑΑΔΕ με τους συμβολαιογράφους έγιναν σύμφωνα με πληροφορίες σε πολύ καλό κλίμα με τους συμβολαιογράφους να θεωρούν πως η μεταρρύθμιση κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Στόχος είναι μετά την πιλοτική εφαρμογή του μέτρου στα τέλη Μαΐου, τον προσεχή Οκτώβριο οι καθολικά ηλεκτρονικές μεταβιβάσεις ακινήτων να αφορούν εκτός από τις αγοραπωλησίες κάθε πράξη μεταβίβασης περιλαμβανομένων κληρονομιών, γονικών παροχών και δωρεών.
Ήδη για τις δηλώσεις γονικών παροχών και χρηματικών δωρεών προβλέπεται ότι πρέπει να υποβάλλονται ηλεκτρονικά και από τους δύο συμβαλλόμενους. Δεν αρκεί δηλαδή να δηλωθεί από το σύζυγο για παράδειγμα πως έλαβε δωρεά 5.000 ευρώ από τη σύζυγό του αλλά και αντίστροφα η σύζυγος θα πρέπει να επιβεβαιώσει πως προχώρησε σε αυτή τη δωρεά. Ο φόρος, με συντελεστή 10% στην προκειμένη περίπτωση, βεβαιώνεται αυτόματα με την υποβολή της δήλωσης.
Οι υφιστάμενες τροποποιήσεις στον Κώδικα Φορολογίας Κληρονομιών, Δωρεών, Γονικών Παροχών, αφορούν στην καθιέρωση της διαδικασίας ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φόρου για χρηματικές δωρεές/γονικές παροχές μέσω μηχανογραφικής εφαρμογής του συστήματος TAXISnet καθώς και στην καθιέρωση της υποχρέωσης υποβολής κάθε δήλωσης φόρου δωρεάς-γονικής παροχής και από τους δύο συμβαλλομένους, ανεξάρτητα αν για τη σύσταση αυτής συντάσσεται συμβολαιογραφικό έγγραφο.
Με την υποβολή των δηλώσεων, γίνεται απευθείας η εκκαθάριση και σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κώδικα Φορολογίας Δωρεών, Γονικών Παροχών και Κληρονομιών οι φόροι καταβάλλονται σε 12 μηνιαίες δόσεις. Αντίθετα για τις αγοραπωλησίες ακινήτων, ο φόρος μεταβίβασης καταβάλλεται εφάπαξ και η καταβολή του αποτελεί προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της μεταβίβασης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!