Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Ερντογάν: Η Αγία Σοφία από μουσείο θα γίνει τζαμί

Στην αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί αναφέρθηκε για μία ακόμη φορά χθες το απόγευμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Κωνσταντινούπολη προς κατοίκους της Τραπεζούντας.
«Ρωτούν "ακόμη στην Αγία Σοφία μπαίνουν με εισιτήριο;". Όχι, η είσοδος θα είναι ελεύθερη στην Αγία Σοφία. Και όχι μόνο δεν θα υπάρχει εισιτήριο αλλά μετά τις εκλογές θα επιστρέψουμε στην Αγία Σοφία το πραγματικό της όνομα. Αυτό τι σημαίνει; Ότι θα καταργήσουμε τον τίτλο "μουσείο" και θα δώσουμε πίσω στην Αγία Σοφία τον τίτλο της, το όνομα "τζαμί"» τόνισε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε επίσης ότι η πόλη αυτή δεν θα γίνει ποτέ πάλι «Κωνσταντινούπολη» και ότι το όνομά της είναι «Ισλαμπούλ». «Εδώ –με την άδεια του Αλλάχ- δεν θα γίνει ποτέ Κωνσταντινούπολη. Το όνομα τούτου του τόπου εδώ είναι Ισλαμπούλ (πόλη του Ισλάμ). Έτσι την ξέρετε. Κι έτσι θα λέγεται».
Την ίδια ώρα, ο Τούρκος πρόεδρος επιτέθηκε και στον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, για τα υψίπεδα του Γκολάν. «Εσύ ποιανού οικόπεδο σηκώνεσαι και με μία υπογραφή το δίνεις στο Ισραήλ; Το 1967 τα Ηνωμένα Έθνη πήραν μία απόφαση. Και πώς γίνεται εσύ, ενώ η απόφαση αυτή λέει ότι ανήκει εξ ολοκλήρου στη Συρία, να το δίνεις πεσκέσι στο Ισραήλ;».
Οι δηλώσεις Ερντογάν προκάλεσαν την αντίδραση της UNESCO. Όπως επισημαίνει πηγή που μίλησε στο ρωσικό πρακτορείο Sputnik, μία τέτοια απόφαση πρέπει να έχει την έγκριση του διεθνούς οργανισμού, δηλ. της διεθνούς «ομπρέλας» προστασίας των μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς.
«Όλες οι αποφάσεις σχετικά με την εφαρμογή της σύμβασης για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Αν μια χώρα έχει υπογράψει τη σύμβαση και επιθυμεί να αλλάξει το όνομα ενός μνημείου, θα πρέπει να υποβάλλει την πρότασή της προς έγκριση στην επιτροπή», αναφέρει η πηγή της UNESCO.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!