Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019

Ερντογάν: Όσο οι Έλληνες πετάνε στο Αιγαίο θα κάνουμε το ίδιο

Σε μια ιδιαίτερα προκλητική αναφορά στην κατάσταση με τις παραβιάσεις στο Αιγαίο έκανε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρεντέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Δήλωσε μεταξύ άλλων πως όσο η Ελλάδα απογειώνει αεροσκάφη της στο Αιγαίο, η Τουρκία θα πράττει το ίδιο.
Συγκεκριμένα αφού επεσήμανε πως η Άγκυρα δεν σκοπεύει να πάρει τους S-400 και να μην τους χρησιμοποιήσει όπως η Ελλάδα και πως τόσο η Αθήνα όσο και η Βουλγαρία διαθέτουν S-300.
Σύμφωνα με το CNNTurk, αναφερόμενος όμως στην κατάσταση στο Αιγαίο είπε πως «όταν τα F-16 μας απογειωθούν στο Αιγαίο βλέπετε πως απογειώνονται και τα αεροσκάφη από την Ελλάδα. Όμως όταν απογειωθούν τα αεροσκάφη της Ελλάδας και απογειώσουμε τα δικά μας τότε λένε «γιατί τα απογειώσατε»! Τι σημαίνει δηλαδή; Αυτά δεν είναι τουριστικά αεροπλάνα. Όταν εσύ απογειώνεις, τότε θα απογειωθεί και το δικό μου. Αυτή η υπόθεση δεν έχει συγχώρεση. Αν συμβεί κάτι άλλο τι θα γίνει; Ας δέσουμε τον γάϊδαρό μας σε γερό κοντάρι και μετά έχει ο Θεός!»
Πάντως η Τουρκία δείχνει έντονα ενοχλημένη, από εκτεταμένες αεροναυτικές ασκήσεις νότια και νοτιοδυτικά της Κύπρου, που πραγματοποιεί η Γαλλία σε δύο μεγάλες θαλάσσιες περιοχές συνολικής έκτασης περίπου 150.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Για το σκοπό αυτό το Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης εξέδωσε σχετικές Navtex με τις οποίες δέσμευσε τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές, ενώ αντίστοιχες Notam εξέδωσε και η Πολιτική Αεροπορία της Κύπρου σε σχέση με την αεροπλοΐα. Μάλιστα, στις δύο Notam, αναφέρεται ότι η ενεργοποίηση των μέτρων ασφάλειας αεροπορίας, θα γίνεται με συντονισμό σε «πραγματικό χρόνο μεταξύ του Γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού και του Κέντρου Ελέγχου Πτήσεων Λευκωσία.
Η περίοδος των γαλλικών αεροναυτικών ασκήσεων ξεκίνησε την Τετάρτη και θα συνεχιστούν μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη 20 Μαρτίου.
Είναι γεγονός ότι η δεύτερη περιοχή που δεσμεύτηκε για τις γαλλικές αεροναυτικές ασκήσεις, επικαλύπτει πλήρως την περιοχή που παράτυπα «δέσμευσε» η Τουρκία για ασκήσεις του δικού της πολεμικού ναυτικού με διαδοχικές παράτυπες Navtex τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και που επικαλύπτει το μεγαλύτερο τμήμα του τεμαχίου 8 και μέρος του τεμαχίου 7.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι για το τεμάχιο 7 ξεκίνησαν διαπραγματεύσεις για ανάθεσή του στην κοινοπραξία Total – ENI ενώ στο τεμάχιο 8 (του οποίου τα δικαιώματα έχει η ΕNI) βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία ένταξης της  γαλλικής Total.
Επίσης η δεύτερη περιοχή των γαλλικών αεροναυτικών ασκήσεων, επικαλύπτει και τμήμα της περιοχής όπου πραγματοποιεί παράνομες σεισμογραφικές έρευνες το «Μπαρμπαρός». Να σημειωθεί ότι το «Μπαρμπαρός» βρίσκεται στην περιοχή και πλέει καθημερινά με κατεύθυνση βορρά – νότου φτάνοντας συχνά σε απόσταση μέχρι και 25 χιλιόμετρα από τις νότιες ακτές της Κύπρου στο ύψος του Ακρωτηρίου.
Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει καταγγείλει τόσο τη δραστηριότητα του «Μπαρμπαρός», ενώ έχει χαρακτηρίσει ως άκυρη την τουρκική Navtex για ασκήσεις, τονίζοντας ότι επικαλύπτει και την περιοχή που δέσμευσε νόμιμα η Κυπριακή Δημοκρατία.
Η Τουρκία με δικές της ανακοινώσεις επαναλαμβάνει τη θέση της ότι δήθεν, η Κύπρος, μετά το 1974, δεν είναι το ίδιο θεσμικό μέλος των διεθνών οργανισμών που ρυθμίζουν τις εκδόσεις Navtex και Notam οπότε δεν έχει δικαίωμα να εκδίδει τέτοιες δεσμεύσεις.
  1. Η πρώτη περιοχή που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για Γαλλικές αεροναυτικές ασκήσεις την περίοδο 13 – 20 Μαρτίου.
  2. Η δεύτερη περιοχή που δέσμευσε η Κυπριακή Δημοκρατία για Γαλλικές αεροναυτικές ασκήσεις την περίοδο 13 – 20 Μαρτίου.
  3. Η περιοχή που δεσμεύτηκε για τις εξειδικευμένες γεωλογικές και περιβαλλοντικές έρευνες από το ερευνητικό Nautical Geo, σε στόχους των επόμενων γεωτρήσεων στην Κυπριακή ΑΟΖ.
  4. Η περιοχή που «δέσμευσε» παράτυπα η Τουρκία για ασκήσεις του πολεμικού της ναυτικού, καθ’ όλο τον Φεβρουάριο και Μάρτιο.
  5. Η περιοχή παράνομης «δέσμευσης» για σεισμογραφικά με το «Μπαρμπαρός».
  6. Η παράνομη κίνηση του «Μπαρμπαρός» τις τελευταίες μέρες στα τεμάχια 1, 8 και 9 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!