Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Τουρκική προπαγάνδα με το Ιμαρέτ της Άρτας


Με εικόνες από τα Οθωμανικά μνημεία της Άρτας, εξελίσσεται προπαγάνδα στην Τουρκία για δήθεν εγκατάλειψη και περιφρόνηση τους από τους Έλληνες. Σε τηλεοπτικό σταθμό της χώρας προβλήθηκε βίντεο από το Ιμαρέτ της Άρτας. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, το βίντεο τράβηξε τούρκος τουριστικός πράκτορας που βρέθηκε στην περιοχή προκειμένου να καταγγείλει την εγκατάλειψη του από τις ελληνικές αρχές την ώρα μάλιστα που στην Τουρκία συζητείται έντονα το θέμα της Αγίας Σοφίας. Σύμφωνα με όσα προβλήθηκαν στο τουρκικό κανάλι, στους τείχους του οθωμανικού κτιρίου είναι γραμμένα συνθήματα που προσβάλλουν το Ισλάμ.
Στο βίντεο εμφανίζονται όντως κάποια συνθήματα οι ερμηνείες όμως που δίνονται είναι υπερβολικές και σίγουρα αποσκοπούν στην δημιουργία εντυπώσεων.
Αξιοσημείωτο είναι δε το γεγονός ότι πριν από μερικές ημέρες την Άρτα είχαν επισκεφθεί ο Τούρκος Πρόξενος και ο υποπρόξενος, οι οποίοι είχαν επαφές και συναντήσεις με τις τοπικές αρχές. Μάλιστα ενημερώθηκαν διεξοδικά για τα έργα που δρομολογούνται στο Ιμαρέτ.
Στην Άρτα κανένας δεν αποκλείει το γεγονός το βίντεο να προέρχεται από την συγκεκριμένη επίσκεψη ή να προκλήθηκε από την επίσκεψη της διπλωματικής αντιπροσωπείας.
Το Οθωμανικό Τέμενος Ιμαρέτ κτίστηκε τον 15ο αιώνα και λειτούργησε ως πτωχοκομείο. Μετά την απελευθέρωση της Άρτας το τζαμί είχε μετατραπεί σε εκκλησία. Το 1938 κηρύχθηκε σε διατηρητέο ιστορικό χώρο.
Η Περιφέρεια Ηπείρου και με την προσωπική συμβολή του αντιπεριφερειάρχη Άρτας Βασίλη Ψαθά, αναγνωρίζοντας την ιστορική αξία του μνημείου και με σκοπό την συντήρηση και την ανάδειξή του, ολοκλήρωσε μία σειρά μελετών όπως την αρχιτεκτονική αποτύπωση και άλλες και κατέθεσε τα τεύχη δημοπράτησης στο ΚΑΣ. Ύστερα από υπόδειξη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου έγινε και στατική μελέτη η οποία υποβλήθηκε πρόσφατα.
Ο εκτιμώμενος προυπολογισμός των έργων ανέρχεται στο ποσό του 1,1 εκατομμυρίου ευρώ.
Παράλληλα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης που υπέγραψε με την Περιφερειακή Ενότητα υλοποιεί προκαταρκτικές εργασίες ανάδειξης και μικροεργασίες στον αρχαιολογικό χώρο του Ιμαρέτ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!