Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

Μία απάντηση στην πρόταση Βαρουφάκη για χρεοκοπία τώρα...

Η πρόταση του κου Βαρουφάκη ακούγεται ευχάριστα αλλά η ανάλυση του είναι ελλιπής.
Η Ελλάδα καλώς ή κακώς έχει σήμερα νόμισμα το ευρώ που είναι ένα χάρτινο νόμισμα και στηρίζεται από την ΕΚΤ.
Αν η Ελλάδα χρεοκοπήσει επισήμως και οριστικά θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα που δεν είχε ποτέ επαρκή κεφάλαια για να αντιμετωπίσει την κρίση. Αυτή θα ξεσπάσει αναποφευκτα στη συνέχεια και στις υπόλοιπες χώρες, κατ΄αρχάς στην Ιταλία και την Ισπανία και από εκεί στην Αμερική μέσω Μεξικού (το 2013 θα έχουν και εκεί εκλογές και παρόμοια προβλήματα με μας).
Η ιστορική εμπειρία λέει ότι η ΕΚΤ θα προσπαθήσει με εκτύπωση χαρτονομίσματος να ξεπεράσει την κρίση. Από τον Δεκέμβριο του 2011 έχει ήδη διαθέσει ένα τρις ευρώ στις ευρωπαικές τράπεζες χωρίς ικανοποιητικό αποτέλεσμα όμως.
Η λύση αυτή θα οδηγήσει σύντομα σε υπερπληθωρισμό, καταστροφή της μεσαίας και εργατικής ευρωπαικής τάξης και διεθνή κοινωνική αναταραχή.
Μην περιμένετε στην περίπτωση αυτή έσοδα από τουρισμό ή βελτίωση της οικονομικής πραγματικότητας της Ελλάδας.
Ο υπερπληθωρισμός θα καταπιεί όλες τις περίφημες αποταμιεύσεις που σας περιγράφει ο κος Βαρουφάκης και η ελληνική οικονομία θα καταρρεύσει όπως έγινε στον μεσοπόλεμο.
Αντίθετα το ελληνικό χρέος αν επιμηκυνθεί αρκετά στο σύνολο του, θα βοηθήσει την χώρα να αναπτυχθεί αν η εξόφληση του χρέους συμφωνηθεί να γίνει σε είδος και όχι σε χρήμα.
Τότε οι ευρωπαίοι προκειμένου να τους ξεπληρώσουμε θα μας βοηθήσουν να αναπτύξουμε την οικονομία μας σε καθεστώς σχεδόν πλήρους απασχόλησης.
Θα πρέπει να παράγουμε για την κάλυψη των αναγκών μας και να περισσεύει και κάτι για εξαγωγές και αποπληρωμή του χρέους.
Επιπλέον για την επιλογή λύσεων να ξέρουμε ότι στα 10 ευρώ τραπεζικών κεφαλαίων τα 2,16 ευρώ κυκλοφορούν στην παραοικονομία και κατά συνέπεια ο αφανισμός του τραπεζικού συστήματος λόγω χρεοκοπίας θα καταστρέψει σύντομα όλη την ψεύτικη ευμάρεια των τάξεων που φοροδιαφεύγουν.
Αυτός είναι και ο λόγος που η κρίση έχει τόσο μεγάλη ένταση στην Ελλάδα.
Αντίθετα οι καταθέσεις συνεισφέρουν λιγότερο από 4% στη δημιουργία κεφαλαίων ή κερδών.
Η Ελλάδα είναι μία πολύ πλούσια χώρα που χρησιμοποιεί με κακό τρόπο τα διαθέσιμα κεφάλαια της.
Αν τα 78 δις ευρώ που έφυγαν από το τραπεζικό σύστημα ως καταθέσεις επενδύονταν ως κεφάλαιο των τραπεζών θα παρήγαγαν 611,52 δις ευρώ πιστώσεις.
Αυτό βέβαια δεν σας το έχει πει ποτέ κανείς, αν και προκύπτει εύκολα με ανάλυση με υπόδειγμα πολλαπλής παλινδρόμησης των επίσημων οικονομικών στοιχείων των 5 μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών με ανεξάρτητες μεταβλητές τα ίδια κεφάλαια και τις καταθέσεις των τραπεζικών ιδρυμάτων και εξαρτημένη μεταβλητή το ενεργητικό τους. θα προκαλούσα μάλιστα τους περίφημους ακαδημαικούς δασκάλους να κάνουν την ανάλυση αυτή για τα στοιχεία του έτους 2009 και το αποτέλεσμα θα τους άφηνε άναυδους.
Θα καταλάβαιναν τότε ότι αντί να θεωρητικολογούν θα πρέπει να αναζητήσουν την διαθέσιμη λύση μέσα από τα στοχεία και την επιστήμη τους.
Το περίφημο χρέος των 366 δις ευρώ είναι δυνατό να διαχειρισθεί εύκολα μόνο με κεφάλαια 52 δις ευρώ!
Δυστυχώς τα κεφάλαια υπάρχουν, αλλά δεν υπάρχει ο κατάλληλος πολιτικός που να καταλαβαίνει τις έτοιμες λύσεις, όταν του προσφέρονται απο αυτούς που γνωρίζουν το τραπεζικό σύστημα και το έχουν μελετήσει επαρκώς στην πράξη και όχι μόνο στην θεωρία.
Ας ελπίσουμε ότι στη νέα κυβέρνησή μας θα υπάρξει πολιτικός που δεν θα διαβάζει μόνο τον κο Βαρουφάκη αλλά και τον αντίλογο του προκειμένου να αποφασίσει την απαιτούμενη λύση.
RAMNOUSIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!