Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Οι λάθος πανηγυρισμοί του ΣΥΡΙΖΑ και οι λάθος επιλογές της Νέας Δημοκρατίας



kaloudis
Του Θοδωρή Καλούδη
Η ανεπάρκεια των exit polls δημιούργησε την Κυριακή το απόγευμα ψευδείς και φευγαλαίες εντυπώσεις, που ταλαιπώρησαν μεταξύ επτά και εννέα τους τηλεθεατές-πολίτες και εξέθεσαν όσους έσπευσαν να πανηγυρίσουν.

Μερικά πρώτα συμπεράσματα (στις 12 το βράδυ της Κυριακής) από τον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών:
1. Το δημοψήφισμα που επιδίωξε ο ΣΥΡΙΖΑ (και) ατις αυτοδιοικηρικές εκλογές έπεσε στο κενό. Δεδομένου ότι “κατέβασε” σε όλες τις περιφέρειες και όλους τους δήμους αυστηρά “κομματικά” ψηφοδέλτια, δεν κατάφερε να φτάσει τα ποσοστά που έιχε καταγράψει στις εκλογές του 2012. Αυτό είναι μία αποτυχία της στρατηγικής της Κουμουνδούρου.
2. Σε 8 από τις 13 περιφέρειες απουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ από το δεύτερο γύρο. ´Οπως απουσιάζει και από το δεύτερο γύρο των εκλογών σε πολλούς μεγάλους δήμους της χώρας.
3. Ωστόσο, σε επίπεδο εντυπώσεων, η αποτυχία αυτή εξισορροπείται σε ένα βαθμό, από την πρωτιά της Ρένας Δούρου στην περιφέρεια Αττικής, παρά το γεγονός ότι τα ποσοστά που έλαβε είναι κατώτερα της δύναμης του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του 2012. Και επίσης εξισορροπείται από την επιτυχία του νεαρού Σακελλαρίδη να πλασσαριστεί με μικρή διαφορά στους “τελικούς” της Αθήνας, αφήνοντας πίσω του τον επίσημο υποψήφιο της Νέας Δημοκρατίας.
4. Η Νέα Δημοκρατία, παρά τις επιτυχίες που καταγράφει στην περιφέρεια (συμμετέχει στο δεύτερο γύρο σε 12 από τις 13 περιφέρειες και σε πολλούς μεγάλους δήμους) χάνει τις εντυπώσεις στην Αθήνα και την περιφέρεια Αττικής. Τα αποτελέσματα αναδεικνύουν τις λάθος επιλογές του Μαξίμου σε κρίσιμα μέτωπα. Ο κ. Σαμαράς, που ομνύει στη συγκυβέρνηση, απέφυγε να στηρίξει ως κοινό “ανεξάρτητο ” υποψήφιο στην περιφέρεια Αττικής τον Γιάννη Σγουρό, “κατεβάζοντας”, ως αντίπαλό του, την αδύνατη περίπτωση του κ. Κουμουτσάκου και διασπώντας έτσι το κυβερνητικό μέτωπο. Ανάλογα, την πάτησε με την υποψηφιότητα του ´Αρη Σπηλιωτόπουλου που αποδείχτηκε ότι δεν συγκινεί ούτε τους ψηφοφόρους της ΝΔ. Επίσης δεν χειρίστηκε επιτυχώς ούτε την ιδιόρυθμη περίπτωση του κ. Κακλαμάνη. Το αποτέλεσμα ήταν αντί να καταλάβει υποψήφιος η ΝΔ την πρώτη θέση στην Αθήνα ( όπως προκύπτει από τό,άθροισμα των ψήφων που έλαβαν Σπηλιωτόπουλος και Κακλαμάνης) αποκλείστηκε από τον δεύτερο γύρο, μετά από πάρα πολλά χρόνια.
5. Η Ελιά ( και κυρίως το ΠΑΣΟΚ ) εμφανίζεται ισχυρότερη στην κοινωνία από ότι στις δημοσκοπικές καταγραφές και με ισχυρές αυτοδιοικητικές ρίζες. Στελέχη της Κεντροαριστεράς συμμετέχουν στο δεύτερο γύρο σε 7 από τις 13 περιφέρειες και σε πολλούς μεγάλους δήμους.
6. Η Χρυσή Αυγή παραμένει το μεγάλο αγκάθι της δημόσιας ζωής. Τα υψηλά ποσοστά της αποτελούν τη σύγχρονη ντροπή μας.
Τα μεγάλα διλήμματα μεταφέρονται λοιπόν στην επόμενη Κυριακή. Αν και νομίζω πως και αυτά τα αποτέλεσματα δεν θα δώσουν σήμα ανατροπής.Κάθε άλλο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!