Κυριακή 25 Μαΐου 2014

Τα πέντε συν ένα στοιχήματα των σημερινών εκλογών-Οι τελευταίες εκτιμήσεις των επιτελείων


Σε πέντε (συν ένα) στοιχήματα τόσο στις Ευρωεκλογές όσο και στις Αυτοδιοικητικές εκλογές δίνουν απάντηση σήμερα οι τριπλές κάλπες, που θα κρίνουν και το βασικό δίλημμα: Σταθερότητα ή Ανατροπή; Οι τελευταίες εκτιμήσεις των κομματικών επιτελείων.
Ωστόσο, στη Νέα Δημοκρατία εκτιμούσαν τις τελευταίες ώρες, ότι θα ανατραπεί το κλίμα, με την ενεργοποίηση των ψηφοφόρων τους και ενίσχυση της συσπείρωσης τους. Με δεδομένο το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να περιμένει πολλά “κουκιά” από περαιτέρω συσπείρωση, οι επιτελείς της ΝΔ θεωρούν ότι εφόσον ενεργοποιήςουν την τελευταία στιγμή τον γαλάζιο καναπέ, θα “πάρουν το παιχνίδι” στο νήμα.
Στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν ότι ναι μεν χάνουν κατά κράτος στην πολυπληθή Β´ Αθηνών, ισοφαρίζουν όμως τα ποσοστά στις μπλέ περιφέρειες της Μακεδονίας, της Ηπείρου, της Στερεάς, κ.α. όπου ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται παντού δεύτερος ή μακράν δεύτερος. Σε κάθε περίπτωση, οι επιτελείς της Συγγρού πιστεύουν ότι όποιος και αν κερδίσει, η νίκη θα είναι με μικρή διαφορά και με πιθανότερο σενάριο να μην ξεπερνούν συνολικά τα δύο μεγάλα κόμματα το 50%. Επισημαίνουν μάλιστα πως, σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα δεν θα δημιουργήσει το πολιτικό γεγονός που επιδιώκει ο κ. Τσίπρας. Αντίθετα η επόμενη ημέρα θα είναι δυσάρεστη για την Κουμουνδούρου.
Στοίχημα πρώτο: ποιό κόμμα θα βγεί πρώτο στις Ευρωεκλογές, η Νέα Δημοκρατία ή ο ΣΥΡΙΖΑ; Η εντύπωση που επικρατούσε τις τελευταίες ημέρες έδινε την πρωτιά στον ΣΥΡΙΖΑ. Με όλες τις δημοσκοπήσεις να δίνουν στο κόμμα του κυρίου Τσίπρα από 1,5% έως 3,9% επέτρεψε μία ευφορία στην Κουμουνδούρου και στα στελέχη της να μιλούν για “συντριπτική νίκη” που θα αλλάξει το πολιτικό σκηνικό και θα οδηγήσει σε ραγδαίες εξελίξεις.
Στοίχημα δεύτερο: με ποιά διαφορα; Στο ΣΥΡΙΖΑ πιστεύουν ότι θα κερδίσουν τουλάχιστον με 4-5 μονάδες και θα θέσουν ζήτημα ανατροπής της παρούσας κυβέρνησης. Ο κ. Δραγασάκης μάλιστα μιλώντας στο MEGA έβαλε τον πήχυ της νίκης στο 30%, αρκετά πάνω δηλαδή από το ποσοστό που πήρε το κόμμα του στις εκλογές του Ιουνίου του 2012.
Στοίχημα τρίτο: Ελιά ή Ποτάμι; Ο κ. Θεοδωράκης εμφανίστηκε φουριόζος στην πολιτική σκηνή και στις πρώτες δημοσκοπήσεις “κέρδισε” διψήφια νούμερα. Η συνέχεια δεν ήταν το ίδιο εντυπωσιακή για το Ποτάμι που φάνηκε ότι δεν πρόλαβε να “ζυμώσει” αρκετά τις θέσεις του. Το γεγονός αυτό φαίνεται ότι έκοψε ως ένα βαθμό τη διαρροή ψηφοφόρων από την Ελιά προς το κόμμα του κ.Θεοδωράκη και τις τελευταίες ώρες ενισχυσε σχετικά τη συσπείρωση της Ελιάς – κυρίως των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.
´Αν θεωρήσουμε ότι το Ποτάμι διεκδικεί κυρίως τον χώρο της Κεντροαριστεράς, το δεύτερο ντέρμπι της Κυριακής αφορά τη μάχη της Ελιάς με το Ποτάμι. Στην Ελιά θεωρούν ότι θα κερδίσουν τη μάχη, με ποσοστά,που δεν έδειξαν έως τώρα οι δημοσκοπήσεις και πως εν πάση περιπτώσει το μπλοκ Ελιά- Ποτάμι- ΔΗΜΑΡ και άλλοι μικρότεροι σχηματισμοί (π.χ. Κοινωνία Πολιτων) συγκροτούν μία “προοδευτική δύναμη” της τάξης του 20%, που μένει “να τα βρεί” μετά τις εκλογές. Πιστεύουν μάλιστα ότι το άθροισμα των ποσοστών ΝΔ και Ελιάς θα είναι κατά πολύ υπέρτερο εκείνων του ΣΥΡΙΖΑ, όπότε “ούτε γάτα ούτε ζημιά”.
Στοίχημα τέταρτο: Σγουρός ή Δούρου; Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επενδύσει πολλά στην Περιφέρεια Αττικής. Θεωρεί ότι ένας συνδυασμός νίκης στις Ευρωεκλογές και στην Περιφέρεια θα δημιουργήσει εντυπώσεις μεγαλύτερες απο τα ίδια τα ποσοστά της νίκης. Αντίθετα, το κυβερνητικό μπλοκ ποντάρει στη νίκη του Κεντροαριστερού Γιάννη Σγουρού, που θα εκθέσει τον ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο σε απώλεια της μεγαλύτερης Περιφέρειας της χώρας, αλλά και σε συνολική ήττα στις Περιφέρειακές εκλογές. Θεωρούν μάλιστα πως αν η πιθανη νίκη Σγουρού συνδυαστεί με “θετικό αποτέλεσμα” στις Ευρωεκλογές, τότε η κυβέρνηση θα πλέει σε ήρεμα νερά έως την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
Στοίχημα πέμπτο: Καμίνης ή Σακελλαρίδης; Η κατάσταση στο Δήμο της Αθήνας είναι περίπλοκη, με το κυβερνητικό μπλοκ να εμφανίζεται τριχοτομημένο (Σπηλιωτόπουλος και Κακλαμάνης “τα μασάνε”) και το ΣΥΡΙΖΑ να επιχειρεί να συσπειρώσει “αντικυβερνητικές” και “αντιμνημονιακές ” δυνάμεις από κάθε πλευρά. Το στοίχημα εδώ αφορά τις εντυπώσεις, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καταφέρει έως τώρα να πάρει ούτε ένα μεγάλο δήμο και ο κ. Βενιζέλος επιμένει πως “τα αποτελέσματα όλων των εκλογών πρέπει να συνεκτιμηθούν”
Υπάρχει και ένα ακόμα στοίχημα: Αυτό των δημοκρατικών δυνάμεων απέναντι στο φάντασμα του φασισμού. Θα βγεί τρίτη δύναμη και ισχυρή η Χρυσή Αυγή; Θα το δούμε αυτόν τον εφιάλτη;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!