Πέμπτη 24 Ιουλίου 2014

«Συναγερμός» στους Δήμους Πρέβεζας και Ζηρού για καταρροϊκό πυρετό



Με έγγραφό του το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προς τις Περιφέρειες της Χώρας και τις Γενικές Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Διευθύνσεις Κτηνιατρικής αυτών (και της Π.Ε.Πρέβεζας), προειδοποιεί για την εξέλιξη του καταρροϊκού πυρετού και καλεί τις υπηρεσίες να αναλάβουν όλα τα προληπτικά μέτρα για να αντιμετωπιστεί η μετάδοση της νόσου.
Στις ζώνες προστασίας που προκύπτουν περιλαμβάνονται πλέον και οι Δήμοι Πρέβεζας και Ζηρού με τα πολυάριθμα χωριά τους, σύμφωνα με το έγγραφο του Υπουργείου.
«Επί του παρόντος , μέχρι και τις 22/7/2014, έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα 237 εστίες της νόσου σε ολόκληρη τη χώρα (Λακωνία: 95, Αρκαδία: 94, Μεσσηνία: 23, Αργολίδα: 5, Κορινθία:10, Ηλεία: 1, Αχαϊα: 1, Έβρος: 4, Ροδόπη: 2, Ευρυτανία: 2). Οι αριθμοί αυτοί αναμένεται να αυξηθούν για τις περισσότερες από αυτές τις περιοχές αφού ήδη υπάρχει μεγάλος αριθμός επιπρόσθετων ύποπτων/επιβεβαιωμένων εστιών.
Επίσης έχουν επιβεβαιωθεί πάνω από 40 εστίες της νόσου στην Βουλγαρία κατά μήκος τόσο των συνόρων με τη χώρα μας (μέχρι το ύψος της Ξάνθης) όσο και τα σύνορα με την Τουρκία (γεγονός που είχε σαν συνέπεια την επέκταση των ζώνων προστασίας και επιτήρησης στη χώρα μας προς δυσμάς)», αναφέρεται το έγγραφο.
Ένας ορισμός της νόσου:
«Ο καταρροϊκός πυρετός είναι λοιμώδης νόσος των μηρυκαστικών (βοοειδή, αιγοπρόβατα) η οποία οφείλεται σε ιό και μεταδίδεται με έντομα του γένους Culicoides (κουνούπια).
Τα πρόβατα νοσούν βαρύτερα από ότι τα βοοειδή και τα γίδια.
Στις τυπικές περιπτώσεις παρατηρείται υψηλός πυρετός, κατάπτωση, ανορεξία, σιαλόρροια, ρινικό και οφθαλμικό έκκριμα, φλεγμονή του στοματικού βλεννογόνου και οίδημα στα χείλη, τη γλώσσα, το πρόσωπο και την υπογνάθια χώρα. Επίσης παρατηρείται έντονη χωλότητα.
Οι θάνατοι μεταξύ των ασθενών κυμαίνονται από 1% μέχρι και 90% και κυρίως οφείλονται στην αδυναμία πρόσληψης της τροφής, την απίσχνανση και τις παρατηρούμενες επιπλοκές.
Θεραπεία κατά της νόσου δεν υπάρχει και η αντιμετώπισή της συνίσταται στη λήψη αυστηρών υγειονομικών μέτρων (θανάτωση της προσβλημένης εκτροφής, περιορισμός των μετακινήσεων των ζώων και καταπολέμηση των εντόμων).
Σήμερα ο καταρροϊκός πυρετός πλήττει αρκετές περιοχές της χώρας προξενώντας μεγάλες απώλειες στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο, καθώς επίσης και μεγάλα προβλήματα στην ελεύθερη διακίνηση των ζώντων ζώων.
Επειδή με την αύξηση της θερμοκρασίας του περιβάλλοντος ενεργοποιούνται τα έντομα που μεταδίδουν τη νόσο και δημιουργούνται ιδανικές συνθήκες μετάδοσης και διασποράς της νόσου, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή από τους ζωέμπορους και τους κρεοπώλες που μεταφέρουν ζώντα ζώα στην εφαρμογή των μέτρων που λαμβάνουν οι κτηνιατρικές Υπηρεσίες για τον έλεγχο και την καταπολέμηση του καταρροϊκού πυρετού, ώστε να μη μεταδοθεί η αρρώστια αυτή και στο Νομό μας με όλα τα δυσμενή για την κτηνοτροφία επακόλουθα».
 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!