Σάββατο 12 Ιουλίου 2014

Σκληρή αλλά γενναία αυτοκριτική στη Δημοτική Ριζοσπαστική Συνεργασία Πρέβεζα

Δημοτική Ριζοσπαστική Συνεργασία

ε)
Σκληρή αλλά γενναία αυτοκριτική στη Δημοτική Ριζοσπαστική Συνεργασία (photo)
Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, στη Θεοφάνειο Αίθουσα Τέχνης σύσκεψη της Παράταξης «Δημοτική Ριζοσπαστική Συνεργασία», που στηρίχθηκε στην Πρέβεζα από το ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, με θέμα «Εκτιμήσεις του εκλογικού αποτελέσματος: απολογισμός και προγραμματισμός πορείας της Παράταξης». Σκληρά λόγια, αιχμές, καταλογισμός ευθυνών, «βαριές κουβέντες» κατά περίπτωση, αλλά και γενναία και καθαρή αυτοκριτική για το τι δεν πήγε καλά στην πρόσφατη εκλογική διαδικασία στο Δήμο Πρέβεζας.
Ήταν ένα τετράωρο group therapy των μελών της δημοτικής παράταξης με επικεφαλής το Δημήτρη Βασιλείου, που περισσότερο «μάζεψε» τα πράγματα και έβαλε βάσεις ενωτικού αγώνα για τη δύσκολη πενταετία που έρχεται στο Δήμο μας, παρά συντήρησε το κλίμα έντασης και εσωτερικής αντιπαράθεσης, που εξελίχθηκε και σε διασπαστικό, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Φάνηκε η διάθεση να μπουν στην άκρη εγωισμοί και οι όποιοι τακτικισμοί, να «χαρτογραφηθούν» τα λάθη πολιτικής και στρατηγικής και να μπει η ΔΡΣ δυναμικά στη «μάχη» για να «κερδίσει» την κοινωνία του Δήμου Πρέβεζας και να δημιουργήσει το «μέτωπο» εκείνο που θα οδηγήσει τους πολίτες και τα τοπικά κινήματα σε νίκες και σε βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης.
10410679 10152324857642648_9043247607602222156_n
Το λόγο αρχικά πήρε ο Δημήτρης Βασιλείου, ο οποίος μίλησε για απειρία σχετικά με τα διαδικαστικά των εκλογών, για τα λάθη που έκανε η Παράταξη στην οργάνωση, στο γραφείο τύπου, στη διεισδυτικότητα στην τοπική κοινωνία. Τόνισε πως υπήρξαν μεγάλες καθυστερήσεις στο «κλείσιμο» του ψηφοδελτίου, αλλά εξήρε το πρόγραμμα του συνδυασμού σημειώνοντας πως αυτό κέρδισε ψήφους.
Παρ' όλα αυτά ακόμη και μετά από αυτή την εκλογική διαδικασία, με όλους τους ανθρώπους που συνεργάστηκε αλλά και όλους τους υποψήφιους που μπήκαν στο ψηφοδέλτιο, είπε πως και πάλι θα τους εμπιστευόταν.
«Θεωρώ πως παρ' όλο που το αποτέλεσμα ως ποσοστό, ως ψήφοι και ως δημοτικοί σύμβουλοι θα μπορούσε να εκτιμηθεί ως θετικό, εγώ προσωπικά θεωρώ ότι ως παράταξη δεν πετύχαμε το στόχο ο οποίος ήταν εφικτός, να μπούμε δηλαδή στο δεύτερο γύρο. Και από εκεί και πέρα κανείς δεν ήξερε τι μπορεί να γίνει. Τώρα από εκεί και πέρα θεωρώ ότι η παράταξη παραμένει ως παράταξη όπως είναι, πρέπει να προσπαθήσουμε να της δώσουμε μια πιο σφιχτή οργάνωση με χαρακτηριστικά ενός οργανισμού που λειτουργεί στα πλαίσια του Δήμου, που αντιμετωπίζει τα προβλήματα του Δήμου και μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο. Η λογική, η πολιτική και η στόχευση της παράταξης θα πρέπει να εδράζεται πάνω σε αυτό το πρόγραμμα που εκπονήσαμε και αποτέλεσε τη βάση όλης μας της δουλειάς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτό θα είναι «η Βίβλος» που θα πρέπει να ακολουθήσουμε και το οποίο στην πορεία θα αλλάζει αν χρειαστεί. Όσον αφορά την τακτική μας, θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε με μεγάλη σοβαρότητα όλα αυτά τα θέματα τα οποία μπαίνουν στο δημοτικό συμβούλιο αλλά από την άλλη μεριά θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα του Δήμου στη λογική του προγράμματός μας και έξω από τις διαδικασίες του πολιτικού συμβουλίου σε μια διαδικασία που προσπαθήσαμε να υλοποιήσουμε και προεκλογικά. Θα πρέπει να είμαστε συνεπείς σε αυτά που λέγαμε και προεκλογικά...», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Βασιλείου και πρόσθεσε: «Θα πρέπει συνεπώς να οργανωθούμε για να είμαστε έτοιμοι στα καθημερινά ζητήματα του Δήμου για να μπορούμε να καταθέτουμε άμεσα προτάσεις και λύσεις. Να δημιουργηθούν ίσως και ομάδες εργασίας που θα ασχολούνται με ξεχωριστούς τομείς».
Ο Δημήτρης Παπαδήμος ανέφερε ότι σε αντίθεση με τους Κοτσίνη, Βασιλείου, Γάτσιο, ο Γιάννης Ρέντζος δε δέχθηκε να συμμετέχει σε εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη υποψηφίου, ενώ στάθηκε στα όσα γράφτηκαν και «κυκλοφόρησαν» προεκλογικά («στημένη» η εκλογική διαδικασία, φυτευτός από την Κουμουνδούρου ο Βασιλείου κ.α.).
10488179 10152324857527648_2073399771324424771_n
Χαρακτήρισε λίγες τις δυνάμεις που συμμετείχαν στην εκλογική «μάχη», έκανε λόγο για ερασιτεχνισμό των επιτροπών, έλλειψη εμπειρίας και χαλαρούς δεσμούς με τον κόσμο. Αναγνώρισε πως το γραφείο Τύπου έκανε προσπάθεια, αλλά υπήρξε αποκλεισμός από τα τοπικά ΜΜΕ (έντυπα και ηλεκτρονικά). Ο κ. Παπαδήμος πρόσθεσε πως το πρόγραμμα ήταν το ισχυρό χαρτί της παράταξης, αλλά δεν μπόρεσαν τα μέλη να το εκλαϊκεύσουν και γειτονιά-γειτονιά να το περάσουν στον κόσμο. Ολοκληρώνοντας τόνισε ότι υπήρχαν οργανωτικά προβλήματα, υπήρχαν χωριά που δεν επισκέφτηκαν καθόλου τα μέλη της ΔΡΣ, ενώ δεν αποδόμησαν το Δήμαρχο.
Ο Μιχάλης Νόβας ανέφερε ότι ήταν χαλαροί έως ανύπαρκτοι οι δεσμοί με τον κόσμο και ότι η νεολαία ψήφισε την παράταξη, αλλά δεν ήρθε μαζί της. Είπε πως ο συνδυασμός ήταν προϊόν ρήξεων και αντιπαράθεσης, ενώ στάθηκε σε έναν ιδιότυπο ελιτισμό που παρατηρείται στην παράταξη με τη φράση: «Λέμε αυτοί είμαστε κι αν θέλουν οι άλλοι ας έρθουν μαζί μας...».
Η Κατερίνα Μουστάκα υποστήριξε πως κάποιοι άνθρωποι του ίδιου χώρου «χτυπούσαν» συνεχώς την παράταξη, ότι έχει μεγάλη ευθύνη η προηγούμενη δημοτική παράταξη επειδή δε φρόντισε με την παρουσία της στο δημοτικό συμβούλιο να συνεισφέρει στη συλλογή ντοκουμέντων για να «χτυπηθεί» ο Δήμαρχος και πρόσθεσε πως έπρεπε στην αντιπαράθεση η παράταξη να είναι πιο ουσιαστική. Ο Δημήτρης Ντάγγας τόνισε πως στις αγροτικές περιοχές και στα χωριά η ΔΡΣ είναι ανύπαρκτη και ο Πάνος Ζώνιος πως υπήρχαν οργανωτικές αδυναμίες.
Προβληματισμό προκάλεσε η τοποθέτηση του Βαγγέλη Σοπικιώτη, ο οποίος μεταξύ άλλων είπε: «Νομίζαμε επειδή είχαμε μεγάλα ποσοστά στις βουλευτικές, πως θα κερδίσουμε και στις δημοτικές. Το ''εγώ'' σκοτώνει. Όταν ήρθε η ώρα των συμμαχιών, διώχναμε τον κόσμο. Ρέντζος: 3-0. Ήταν ένα λάθος. Πέσαμε όλοι στον γκρεμό. Η Βραζιλία έχασε 7-1, εμείς 4-1. Δεν κοιτούσαμε τον κόσμο. Απλές κουβέντες θέλει ο κόσμος. Εμείς ήμασταν όλοι επικεφαλής. Όπου οι παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησαν σωστά και με σειρά, η ανατροπή έγινε. Εμείς καθυστερήσαμε.
Λάθος ήταν επίσης το θέμα της γραμματείας. Χρειαζόμασταν νέα άτομα, μέσα στην κοινωνία. Χωρίς συμμαχίες, το χάσαμε το παιχνίδι».
Ο Θοδωρής Κολοβός επανέλαβε κι αυτός πως πρέπει να απαγκιστρωθεί η παράταξη από το ελιτίστικο του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε πως ορθώς δεν έγινε συνεργασία με το Γιώργο Νίτσα.
Η Καλλιόπη Μιχελάκου από την πλευρά της υποστήριξε: «Για να μην κρυβόμαστε. Ξεκινήσαμε συγκρουσιακά. Κάποιοι από εμάς δεν ήθελαν το Δημόσιο Χώρο. Ήταν πρόβλημα της παράταξης ότι μπήκε στην άκρη ο Δημόσιος Χώρος. Η παρουσία του κ. Ρέντζου δεν ήταν ισχυρή, ενώ η νέα παράταξη είχε αρκετά κινηματικά χαρακτηριστικά. Πρέπει επίσης οι διαδικασίες μας να είναι ανοικτές στην κοινωνία». Επισήμανε επίσης τη δράση του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και τη συνεισφορά μελών της παράταξης σε αυτό.
Η Ξανθή Κατσή χαρακτήρισε άδικη την αναγωγή που γίνεται στο Δημόσιο Χώρο σε σχέση με το εκλογικό αποτέλεσμα και είπε πως ήταν μια καλή εκλογική «μάχη».
Το λόγο πήρε ο Θοδωρής Κορωναίος, ο οποίος μεταξύ άλλων ξεκαθάρισε: «Δεν πήγαμε καλά! Το 1981 το ΚΚΕ είχε πάει με σύνθημα 17% και πήρε πολύ λιγότερο. Οι δημοτικές εκλογές είναι εντελώς άλλο πράγμα. Αργήσαμε και το πληρώσαμε. Ο κόσμος δε μας συγχώρεσε ότι ο Βασιλείου δεν είναι αυτός που έτρεχε στα πανηγύρια. Αυτό όμως είναι το εκλογικό μας σώμα. Δεν αλλάζει. Το γραφείο τύπου ήταν ανύπαρκτο, όπως και μερικές επιτροπές. Θα πρέπει να μπουν σε αυτές άνθρωποι που πήγαν πολύ καλά στις εκλογές».
Ο Βαγγέλης Καινούργιος καταλόγισε τραγικές ευθύνες στο οργανωτικό του ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας και χαρακτήρισε ερασιτεχνικούς τους χειρισμούς με το Δημόσιο Χώρο. «Είχαμε ένα ελιτίστικο λόγο. Ούτε φαντασία στην επιλογή του ονόματος δε δείξαμε. Ήταν αποτυχία που έκανε ''μπαμ''», είπε και συμπλήρωσε δεικτικά πως: «Η εξουσία φθείρει...».
Ο Χρήστος Τσούτσης ανέφερε πως ήταν τιμή του να συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του Δημήτρη Βασιλείου και χαρακτήρισε άστοχο το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ: «τρεις κάλπες, μία επιλογή...».
Ο Σπύρος Κανιώρης τόνισε μεταξύ άλλων: «Είχαμε κάποια αποτελέσματα, όπως στο πρόγραμμα, αλλά όλο το υπόλοιπο ήταν τραγικό. Ο μηχανισμός δε δούλεψε, ο ΣΥΡΙΖΑ δε βοήθησε, ενώ υπήρχαν και διαιρετικές τάσεις εντός. Θεωρούσα πως ο Δημήτρης Βασιλείου, μπορούσε να συνενώσει τις τάσεις, αλλά...».
Αιχμηρές ατάκες και δια στόματος Δημήτρη Καρβέλα: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δε μπορεί να είναι τραβεστί. Να πάμε με το Νίτσα; Με συμβούλους του Μπαϊλη; Με τον Κλάπα; Όσοι υποστηρίζουν κάτι τέτοιο να ξυριστούν, να βάλουν και κραγιόν...Δεν είναι αυτοσκοπός η εξουσία".
Ο Ηλίας Χάιδας τόνισε ότι το πιο σημαντικό είναι το... ταξίδι και να υπάρχει στη συλλογικότητα που λέγεται ΔΡΣ ψυχική ενότητα των μελών του. Απαιτούνται, σύμφωνα με τον κ. Χάιδα περιφερειακά όργανα (σε Λούρο, Ζάλογγο) και μια λαϊκότητα. Ολοκληρώνοντας ανέφερε για τις συγκρούσεις: «Μερικοί σύντροφοι δε θα καταλάβουν ποτέ...».
Η Βιργινία Τσακανιά διαφοροποιήθηκε λέγοντας πως δεν είναι αποτυχία το αποτέλεσμα και ότι η παράταξη πρέπει να ανοιχθεί στον κόσμο. «Δε συμμαχούμε με οποιονδήποτε. Εμείς είμαστε εδώ μαζί με τους πολλούς. Έχουμε σκ... στει και θεωρούμαστε και σύντροφοι», σχολίασε με χιούμορ η κα Τσακανιά.
«Έξω από τα δόντια» και με ειλικρίνεια μίλησε και ο Τάσος Γάτσιος, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων: «Ό,τι και να λέμε χάσαμε. Η πρωτοβουλία καθυστέρησε και τα προβλήματα μεγεθύνθηκαν. Ο Μήτσος Βασιλείου ήταν λάθος επιλογή. Όχι ως προσωπικότητα. Δεν είχε το χρόνο για να κερδίσει. Τρία στοιχεία κατά τη γνώμη μου έπρεπε να έχει ο επικεφαλής. Αναγνωρισιμότητα, απήχηση, πολιτική εμπειρία. Από τους τρεις υποψηφίους της παράταξης, κανείς δεν είχε και τα τρία. Πρέπει να μιλήσουμε, να δούμε ακόμη κι αν ο κ. Βασιλείου θα είναι επικεφαλής της παράταξης. Χρειάζεται επίσης συνέχεια και συνέπεια».
Ο Μπάμπης Πάνης, περιφερειακός σύμβουλος Ηπείρου, ανέφερε πως θα υπάρχει πρόβλημα στην πλειοψηφούσα παράταξη του Δήμου Πρέβεζας την επόμενη διετία, ενώ δήλωσε ευχαριστημένος από την προσπάθεια του Δημήτρη Βασιλείου.
Ο Ευκλείδης Φονταράς επέμεινε στο να είναι ανοικτές οι διαδικασίες, ενώ ο Γιάννης Θεοφάνους, τόνισε πως μπορεί να μη νίκησαν ως παράταξη, αλλά μπορούν με το πρόγραμμά τους να νικούν κάθε μέρα κι από λίγο.

 atpreveza.gr
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Παναγιώτης Τσόγκας, Δημήτρης Πάτσης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!