Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου 2015

Ψήφισμα διαμαρτυρίας για την κατάργηση του Α.Τ. Θεσπρωτικού


ΠΡΟΣ: ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΡΕΒΕΖΑΣ
               ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:
1.            ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ 
2.            ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΗΠΕΙΡΟΥ
3.            ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥ
4.            ΔΗΜΟ ΖΗΡΟΥ
5.            ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ
6.            ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ Ν. ΠΡΕΒΕΖΑΣ

Εμείς, που υπογράφουμε ακολούθως, εκπρόσωποι επαγγελματιών, βιοτεχνών, πολιτιστικών και αθλητικών συλλόγων και φορέων, πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων αλλά και κάτοικοι της περιοχής της Δ.Ε. Θεσπρωτικού, εκφράζουμε την πλήρη και κατηγορηματική αντίθεσή μας, στο σχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για την κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Θεσπρωτικού.
Δηλώνουμε ότι είμαστε διατεθειμένοι και αποφασισμένοι να αγωνιστούμε για τη συνέχιση της λειτουργίας του Αστυνομικού Τμήματος Θεσπρωτικού για τους εξής, πολύ σοβαρούς λόγους:
Μετά τις αλλαγές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τον «Καλλικράτη»,  το Θεσπρωτικό έχει καταστεί το αστικό κέντρο της ευρύτερης γεωγραφικής περιοχής και δέχεται καθημερινά μεγάλο όγκο επισκεπτών, όχι μόνο από την περιοχή της Δ.Ε. Θεσπρωτικού και την Τοπική Κοινότητα Κρανιάς που ανήκουν στον Δήμο Ζηρού, αλλά και από την ευρύτερη περιοχή της ιστορικής Λάκκας Σουλίου που εκτείνεται από τον όρο Τόμαρος μέχρι την Στεφάνη Πρέβεζας, μία απόσταση μεγαλύτερη των 30 χιλιομέτρων, καθώς επίσης από γειτνιάζοντα χωριά του Δήμου Πρέβεζας, που ανήκουν στη Δ.Ε .Λούρου.
β. Λειτουργούν -με μεγάλο κύκλο εργασιών- δύο υποκαταστήματα τραπεζών τα οποία έχουν δηλώσει ρητά ότι σε περίπτωση κατάργησης του Αστυνομικού Τμήματος θα αποχωρήσουν από το Θεσπρωτικό…
γ. Στο Θεσπρωτικό λειτουργούν επίσης ΕΛΤΑ, Λύκειο, Γυμνάσιο, Δημοτικά Σχολεία, Νηπιαγωγεία, βρεφονηπιακοί σταθμοί, σούπερ μάρκετ, πολλά άλλα καταστήματα.
δ. Διαθέτει γήπεδο ποδοσφαίρου στο οποίο αγωνίζεται ο Α.Π.Σ. Κεραυνός Θεσπρωτικού, ο Α.Ο. Άσσου, αλλά και άλλες ομάδες ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών της περιοχής.
ε. Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι, λαογραφικά μουσεία κλπ. που χρήζουν ιδιαίτερης φύλαξης, όπως επίσης πολλές κτηνοτροφικές μονάδες αλλά και επιχειρηματικές δραστηριότητες που στηρίζουν την τοπική οικονομία.
Στ. Κατά τους θερινούς μήνες ο πληθυσμός της Δ.Ε. Θεσπρωτικού πολλαπλασιάζεται.
ζ. Η ζώνη ευθύνης του Αστυνομικού Τμήματος Θεσπρωτικού είναι μεγάλη ενώ και η γεωμορφολογία της περιοχής δυσχεραίνει την αστυνόμευση απομακρυσμένων ορεινών και ημιορεινών χωριών από όμορα Αστυνομικά Τμήματα. Τα τελευταία χρόνια, λόγω και της οικονομικής κρίσης, η εγκληματικότητα και παραβατικότητα έχουν αυξηθεί και η παρούσα αστυνομική δύναμη δεν επαρκεί.
Υπογραμμίζεται επίσης ότι η Δημοτική Αρχή και το δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ζηρού αντιτίθεται ομόφωνα στην κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος, ενώ έχει αποφασίσει τη δωρεάν παραχώρηση λειτουργικού χώρου, σύμφωνα με τις υποδείξεις υπηρεσιακών παραγόντων του Υπουργείου,  στο Δημοτικό κατάστημα Θεσπρωτικού, για τη στέγασή του.
Σημειώνεται ακόμη ότι στον οδικό άξονα Λούρου - Δερβιζιάνων (30 χλμ. περίπου) προτείνονται για κατάργηση τρεις αστυνομικές μονάδες (Λούρου – Θεσπρωτικού – Δερβιζιάνων), κάτι που εάν υλοποιηθεί θα καταστήσει την αστυνόμευση στην περιοχή σχεδόν ανύπαρκτη.
Για όλους τους παραπάνω λόγους αλλά και ακόμη περισσότερους, εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για την ασφάλειά μας και την υποβάθμιση μίας περιοχής που ήδη είναι αρκετά υποβαθμισμένη, καθώς με τον προτεινόμενο σχεδιασμό οδηγείται σε περαιτέρω πληθυσμιακή και οικονομική συρρίκνωση.
Ζητάμε:
α. Να γίνει επανεξέταση του σχεδίου του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Θεσπρωτικού και να ληφθούν υπόψη οι πραγματικές ανάγκες της ευρύτερης περιοχής.
β. Σ’ αυτές τις δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες να στηριχτεί περαιτέρω το Αστυνομικό τμήμα Θεσπρωτικού και να τονωθεί το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων, στοιχείο που αποτελεί βασικό συστατικό της οικονομικής ανάπτυξης.
Επίσης καλούμε: 
α. Το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη να άρει άμεσα τον εν λόγω σχεδιασμό.
β. Τους Βουλευτές του Νομού, την Περιφέρεια Ηπείρου, τη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Ηπείρου και κάθε αρμόδιο φορέα να λάβουν σοβαρά υπόψη την ανησυχία μας και να ενώσει τις δυνάμεις του στην κατεύθυνση της αναστολής του συγκεκριμένου σχεδιασμού.
γ. Την τοπική ηγεσία να εξαντλήσει τις δυνατότητες των παρεμβάσεών της προς την Κεντρική εξουσία.
δ. Όλους τους κατοίκους της περιοχής να βρίσκονται σε εγρήγορση και σε κοινή και συντονισμένη δράση ώστε να υπερασπιστούμε με αποφασιστικότητα το αυτονόητο δικαίωμα στην ασφάλεια και προστασία της ζωής και των περιουσιών μας. 
Δεν θα επιτρέψουμε να αποφασιστεί τίποτε για εμάς χωρίς εμάς!
Αντιστεκόμαστε κι οργανώνουμε έναν μεγάλο κοινό αγώνα ενάντια στην υποβάθμιση και την έλλειψη ασφάλειας στην περιοχή μας.  
Το ψήφισμα να αποσταλεί στον αρμόδιο Υπουργό, τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας και σε κάθε αρμόδιο Πολιτικό και Υπηρεσιακό παράγοντα.

Το παραπάνω ψήφισμα υπογράφουν
Ρεμπής Ζήκος, Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Θεσπρωτικού
Μήτσιος Δημήτριος, πρόεδρος Τ.Κ. Θεσπρωτικού
Παπασπύρος Νικόλαος, σύμβουλος Τ.Κ. Θεσπρωτικού
Δήμου Φεβρωνία, σύμβουλος Τ.Κ. Θεσπρωτικού
Πάντος Δημήτριος, δημοτικός σύμβουλος
Τσάτσιος Πέτρος, δημοτικός σύμβουλος
Αθανασόπουλος Περικλής, δημοτικός σύμβουλος
Πότσιος Χρήστος, δημοτικός σύμβουλος
Κώνστας Κων/νος, δημοτικός σύμβουλος
Γιάννος Γεώργιος, δημοτικός σύμβουλος
Μπακάρας Ανδρέας, πρόεδρος Τ.Κ. Ριζοβουνίου
Κατσάνος Κνω/νος, πρόεδρος Τ.Κ. Άσσου
Αθανσίου Κων/νος, πρόεδρος Τ.Κ. Γαλατά
Γιώτης Ιωάννης, πρόεδρος Τ.Κ. Μελιανών
Δρόσος Θεόδωρος, πρόεδρος Τ.Κ. Νικολιτσίου
Μπατσούλης Βησσαρίων, πρόεδρος Τ.Κ. Παπαδατών
Μπακόλας Χρήστος, πρόεδρος Τ.Κ. Πολυσταφύλου
Μπόμπορης Σωτήριος, πρόεδρος Τ.Κ. Κρανέας
Εκπρόσωποι συλλόγων:
Σύλλογος Επαγγελματιών και Βιοτεχνιών Θεσπρωτικού και Περιχώρων
Μορφωτικός Σύλλογος Θεσπρωτικού
Φιλαρμονικός Σύλλογος Θεσπρωτικού «Απόλλων»
Περιβαλλοντικός Σύλλογος Θεσπρωτικού
Συνεταιρισμός Γυναικών Θεσπρωτικού «Λάκκα Σούλι»
Σύλλογος Γυναικών Θεσπρωτικού
Α.Π.Σ. Κεραυνός Θεσπρωτικού
Α.Γ.Ο. Θεσπρωτικού
Σύλλογος Γονέων &κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Θεσπρωτικού
Σύλλογος Γονέων &Κηδεμόνων Γυμνασίου Θεσπρωτικού
Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Λυκείου Θεσπρωτικού
Σύλλογος Λελοβιτών Πρέβεζας
Σύλλογος Γυναικών Τύριας –Κρανέας (Ζωοδόχου Πηγής)
Μορφωτικός σύλλογος Ριζοβουνίου
Σύλλογος γυναικών Ριζοβουνίου
Μορφωτικός σύλλογος Κρανέας
Μορφωτικός & Πολιτιστικός σύλλογος Άσσου
Μορφωτικός & Πολιτιστικός σύλλογος Γαλατά
Μορφωτικός & Πολιτιστικός σύλλογος Πολυσταφύλου
Μορφωτικός & Πολιτιστικός σύλλογος Μελιανών
Μορφωτικός & Πολιτιστικός σύλλογος Παπαδατών.
Σημειώνεται ότι το αίτημα και το περιεχόμενο  του ψηφίσματος  τυγχάνει της ομόθυμης θέλησης των πολιτών της ευρύτερης περιοχής. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!