Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015

Ζίτσα: Πάγιο αίτημα η μείωση των αντικειμενικών


mixalis pliakos
Το αίτημα του Δήμου Ζίτσας για μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων επαναφέρει με επιστολή του προς την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών ο Δήμαρχος Μιχάλης Πλιάκος.
Αφορμή της νέας επιστολής του Δημάρχου Ζίτσας στάθηκε η απόφαση του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου να προχωρήσει στη σύσταση Επιτροπής του άρθρου 41 του Ν.1249/1982 για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων της φορολογικής Περιφέρειας Πατρών στην οποία ανήκει και η Ήπειρος.
Η μείωση των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων είναι ένα πάγιο αίτημα της Δημοτικής Αρχής του Δήμου Ζίτσας το οποίο είχε φέρει προς συζήτηση στη συνεδρίασή του Δημοτικού Συμβουλίου της 5ης Μαΐου. Στη συνεδρίαση εκείνη, κατά πλειοψηφία το Δημοτικό συμβούλιο είχε αποφασίσει την αποστολή υπομνήματος προς την τότε αναπληρώτρια Υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη με το οποίο ζητούσε την επανεξέταση όλου του πλέγματος των αντικειμενικών αξιών στην περιοχή του Δήμου Ζίτσας.
Ο Δήμαρχος Ζίτσας με την επιστολή που απέστειλε τη Δευτέρα(7/12/2015) στον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών και κοινοποιεί προς τον Πρόεδρο και τα μέλη της νεοσυσταθείσας Επιτροπής, τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, τους Προέδρους της ΚΕΔΕ και της ΠΕΔ Ηπείρου και τους βουλευτές της Π.Ε. Ιωαννίνων παραθέτει μια σειρά παραδειγμάτων που αποδεικνύουν πως οι διαφορές που υπάρχουν στην τιμή ζώνης μεταξύ των Δήμων Ζίτσας και Ιωαννιτών αδικούν κατάφορα τους ιδιοκτήτες των ακινήτων που βρίσκονται στα όρια του Δήμου Ζίτσας.
«Με τις εξωπραγματικές τιμές που ισχύουν σήμερα στις αντικειμενικές αξίες, αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Πλιάκος, επιβαρύνονται παράλογα οι ιδιοκτήτες ακινήτων που βρίσκονται στα όρια του Δήμου για ιδιοκτησίες που δεν τους αποφέρουν καθόλου εισοδήματα και αναγκάζονται πολλές φορές να ξεπουλάνε τις περιουσίες τους για να είναι συνεπείς στις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Με δεδομένη, την «παγωμένη» αγορά ακινήτων και χωρίς οι ιδιοκτησίες των δημοτών μας να έχουν μεγαλύτερη αξία ή να είναι σε πιο προνομιούχες περιοχές από εκείνες άλλων συμπολιτών τους που βρίσκονται ακόμη και μέσα στο λεκανοπέδιο των Ιωαννίνων, θεωρούμε δίκαια τα αιτήματα του Δήμου Ζίτσας».
Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα, στην επιστολή αναφέρεται μεταξύ άλλων, η Ελεούσα που έχει δύο ζώνες: μέγιστη τιμή 1200ευρώ και ελάχιστη 1100 ευρώ, ενώ αντίστοιχα στην Ανατολή η ακριβότερη τιμή ζώνης είναι 1200 ευρώ και η ελάχιστη 700ευρώ. Χωρίς να συνυπολογίσει κανείς την οικιστική ανάπτυξη των δύο περιοχών.
Με την επιστολή του ο κ. Πλιάκος επαναφέρει τις προτάσεις που είχαν διαμορφωθεί στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τον περασμένο Μάιο και ζητά:
1) να γίνει μείωση των αντικειμενικών αξιών κατά εξήντα τοις εκατό (60%) τουλάχιστον,
2) ο συντελεστής οικοπέδου (ΣΟ) να διαμορφωθεί από 0,10 έως 0,40 τουλάχιστον, και
3) να καταργηθεί η διαφορά της αξίας ανάλογα με την δυνατότητα κατάτμησης του οικοπέδου σε περισσότερα άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα, αφού αυτό αφορά τοπικές κοινότητες με ελάχιστους κατοίκους και χωρίς καμία περαιτέρω δυνατότητα αξιοποίησης του οικοπέδου.
«Η επανεξέταση όλου του πλέγματος των νέων αντικειμενικών αξιών στην περιοχή του Δήμου Ζίτσας και η εκλογίκευσή τους με βάση τη δύσκολη οικονομική πραγματικότητα που βιώνουμε θα ανακουφίσει τους ιδιοκτήτες ακινήτων καθώς θα υπάρξει δικαιότερη κατανομή των φορολογικών βαρών, ενώ ταυτόχρονα θα διορθωθούν οι σημερινές στρεβλώσεις» εξηγεί ο Δήμαρχος Ζίτσας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!