Πέμπτη 25 Απριλίου 2019

ΠΕΤΡΟΚΤΙΣΤΟΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΙ ΞΕΝΩΝΕΣ ΣΤΟ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟ για εναλλακτικό τουρισμό και βιώσιμη ανάπτυξη


Ο Δήμος Ζηρού μπορεί με σωστή ανάδειξη και αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που παρέχει το φυσικό του περιβάλλον και η πολιτιστική του κληρονομιά, σε συνδυασμό   με την εργατικότητα και την έμφυτη φιλοξενία των κατοίκων να υπερβεί τη σημερινή ερήμωση και εγκατάλειψη, αλλά και να μετατρέψει την περιοχή μας σε ιδανικό τόπο να ζεις και να δημιουργείς. Έχει πολλά ιστορικά μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους, πανέμορφα αισθητικά, περιαστικά δάση και μεγαλοπρεπή βουνά κατάλληλα για πεζοπορία,ορειβασία, αναρρίχηση και άλλες υπαίθριες δραστηριότητες. Πλούσιο υδάτινο δυναμικό στο οποίο περιλαμβάνονται τα  ιστορικά ποτάμια Αχέροντας και Λούρος  , οι   λίμνες  Ζηρού και ΥΗΣ Αγ.Γεωργίου  και οι αστείρευτες πηγές υδροδότησης  Αγίου Γεωργίου και Πριάλας, καθώς και άλλες περιοχές αξεπέραστου και ιδιαίτερου φυσικού κάλους που  παραμένουν στην αφάνεια και ανεκμετάλλευτες σε κάθε κοινότητα. Αμόλυντο περιβάλλον, τοπικά προϊόντα και τοπική Γαστρονομία   που δυστυχώς δεν έχουν την προβολή και καθιέρωση που τους αξίζει. Γειτνιάζει με τους ξακουστούς τουριστικούς προορισμούς της Ηπείρου ( παραλίες και χωριά της Πίνδου) και έχει  σύντομη συγκοινωνιακή πρόσβαση με τα λιμάνια, τα αεροδρόμια και τους μεγάλους αυτοκινητόδρομους.
Τα ανωτέρω   μπορούν να αξιοποιηθούν   στα πλαίσια του εναλλακτικού τουρισμού ( οικοτουρισμός, πολιτιστικές  διαδρομές, αξιοθέατα, τοπική κουλτούρα)  και να αποτελέσουν αφετηρία  για βιώσιμη ανάπτυξη 12 μήνες το χρόνο. Ως μία βασική και απαραίτητη προϋπόθεση για τα παραπάνω πιστεύω ότι δύναται να αποτελέσει η συντήρηση, ανάδειξη και λειτουργική τουριστική αξιοποίηση  των ΔΕΚΑΔΩΝ πανέμορφων παραδοσιακών πετρόκτιστων σπιτιών που βρίσκονται κυρίως στο Θεσπρωτικό, την Κρανιά και τη Λάκκα γενικότερα . Η δραστηριότητα αυτή θα αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα του προγράμματος και μπορεί να πραγματοποιηθεί με την ένταξή τους   σε επιδοτούμενα προγράμματα ή με ιδιωτικά κεφάλαια. Η κατασκευή αρκετών ξενώνων  οικογενειακής μορφής σε ιδανικό οικιστικό περιβάλλον, είναι βιώσιμη επένδυση, θα αυξήσει την τουριστική κίνηση στο δήμο Ζηρού και θα παροτρύνει τους νέους  να στραφούν επαγγελματικά στις διάφορες μορφές   τουρισμού .Τις απόψεις μου αυτές είχα δημοσιοποιήσει για πρώτη φορά το έτος 2007 κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας  των βουλευτικών εκλογών και είχαν συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα της «Συμμαχίας Πολιτών Ζηρού». Τώρα όμως τα δεδομένα έχουν αλλάξει , οι συνθήκες είναι διαφορετικές και ευνοούν την τουριστική εκμετάλλευση των μικρών καταλυμάτων βραχυχρόνιας διανυκτέρευσης (airbnb) .
 Η πρόταση αυτή  μπορεί να υλοποιηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα γιατί τα περισσότερα πετρόκτιστα είναι καλοδιατηρημένα και δεν θα απαιτηθούν πολλά χρήματα  για την ανακαίνισή τους. Επειδή δε βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο καλό είναι να  λάβουν υπόψη τους και το θέμα αυτό οι υποψήφιοι συνδυασμοί του δήμου Ζηρού και της Περιφέρειας Ηπείρου, τη συνέργεια των οποίων θεωρώ απολύτως αναγκαία για την επεξεργασία και προώθηση του παραπάνω απολύτως εφικτού και υλοποιήσιμου αναπτυξιακού προγράμματος - στόχου. Ενός προγράμματος το οποίο θα συμβάλλει αποφασιστικά στη μακροπρόθεσμη διεύρυνση της οικονομίας του τόπου μας και στην αξιόλογη αύξηση του εισοδήματος των συμπατριωτών μας. Η περιοχή μας δεν είναι φτωχή αλλά πλούσια. Αρκεί να υποστηριχθούν δυναμικά και μεθοδευμένα οι ιδέες και πρωτοβουλίες που θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία στα συγκριτικά της πλεονεκτήματα
 ΜΙΧΑΛΗΣ  ΚΑΤΡΑΧΟΥΡΑΣ πρώην δήμαρχος Φιλιππιάδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!