Τετάρτη 5 Απριλίου 2017

Σαρωτικές αλλαγές φέρνει η κυβέρνηση στις προσεχείς δημοτικές εκλογές


Σαρωτικές είναι οι αλλαγές που φέρνει η κυβέρνηση στις δημοτικές εκλογές και μελετώντας τις εισηγήσεις της αρμόδιας επιτροπής που συγκρότησε το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να εξετάσει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των ΟΤΑ, θα διαπιστώσουμε ότι οι δημοτικές εκλογές του 2019 ελάχιστη σχέση θα έχουν με αυτές του 2014. 
Πιο χαρακτηριστικές είναι οι αλλαγές που έρχονται και σχετίζονται με την...
καθιέρωση της απλής αναλογικής χωρίς μπόνους για την πρώτη σε ψήφους παράταξη, με την επαναφορά της 4ετίας στις θητείες των δημάρχων και με την ισχυρή παρέμβαση των τοπικών λαϊκών συνελεύσεων. 
Επίσης, προτείνεται η πλήρης κατάργηση της εσωτερικής διαίρεσης των Δήμων σε εκλογικές περιφέρειες και ενιαία εκλογή των δημοτικών συμβούλων σε όλη την έκταση του Δήμου, η κατάρτιση ενιαίου ψηφοδελτίου για όλο το Δήμο για κάθε συνδυασμό, χωρίς προϋποθέσεις υποψηφίων ανά Δημοτική Ενότητα, η καθιέρωση ελάχιστου αριθμού υποψηφίων Δημοτικών Συμβούλων ίσου με τον αριθμό των εδρών του Δημοτικού Συμβουλίου και μέγιστου αριθμού ίσου με τον αριθμό των εδρών +10%. 
Η κυβέρνηση θέτει ως στόχο και την αποσύνδεση των συνδυασμών που μετέχουν στις εκλογές για το (κεντρικό) Δημοτικό Συμβούλιο από τους συνδυασμούς που καταρτίζονται σε κάθε Δημοτική Ενότητα για το οικείο Συμβούλιο και η αυτόνομη κατάρτιση συνδυασμών για κάθε Συμβούλιο Δημοτικής Ενότητας.
 Στόχος της κυβέρνησης είναι να σπάσει η σκληρή γραμμή της παραταξιακής πειθαρχίας που σήμερα ελέγχει κάθετα τις συνειδήσεις των δημοτικών συμβούλων, με στόχο να απελευθερωθεί κάθε δημιουργική δύναμη εντός και εκτός των δημοτικών συμβουλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!