Τετάρτη 7 Ιουνίου 2017

Η εξίσωση του νόμιμου με το ηθικό .......

Συνηθίζεται να πιστεύεται ότι το νόμιμο είναι και ηθικό.
 Οι νόμοι θέλουμε να πιστεύουμε πως αντικατοπτρίζουν τις ηθικές μας αρχές.
 Ωστόσο, οι νόμοι είναι <ηθικοί> όταν να μας υπαγορεύουν τις ηθικές μας αρχές;
  Άρα οι νόμοι και η ηθική δεν είναι απαραίτητο ότι ταυτίζονται. 
Όταν συγκρούονται όμως οι νόμοι με την ηθική, ιδίως σε θεσμικό επίπεδο τι γίνεται; ποιο προέχει αλλά και ποιο είναι πιο σημαντικό για τους αυτούς που ασκούν  εξουσία ;
 Συμπεραίνει, λοιπόν κανείς πως πάντα θα υπάρχουν ανήθικες πράξεις που θα είναι νόμιμες αλλά και νόμιμες πράξεις που θα είναι ανήθικες. 
Το να είσαι ηθικός και δίκαιος αλλά και νόμιμος είναι το ζητούμενο, αλλά και το ιδανικό, όμως πόσο εύκολο είναι να είσαι όλα αυτά όταν το ηθικό και το νόμιμο πολλές φορές δεν συνυπάρχουν; Τι θα διαλέξεις να είσαι από τα δύο;
ΑΛΛΩΣΤΕ Η ΡΗΣΗ  για την εξίσωση του νόμιμου με το ηθικό, ανήκει στον   κ. Βουλγαράκη το 2008 που  δικαιολόγησε τα έργα και της ημέρες του με την εξής φράση: «Ισχυρίζεστε ότι το νόμιμο είναι ή μπορεί να είναι ανήθικο;». Η φράση έμεινε στην ιστορία (της προπαγάνδας) ως «Ότι είναι νόμιμο είναι και ηθικό» και ξεσήκωσε τους πάντες. 
Δήμαρχε δώσε στην δημοσιότητα όλα τα στοιχεία για να κρίνει και ο απλός κόσμος ,γιατί δεν πιστεύω να υπάρχουν εργολάβοι κομουνιστές;
To Θέμα Δήμαρχε πάντως δεν είναι αν θα πάρεις το νομίμως ελήφθη,  αλλά αν το πάρεις θα είναι μεν νόμιμο, 
 ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΗΘΙΚΟ 
Όσο και αν θα είναι   επιθυμητό, το νομίμως ελήφθη, τουλάχιστον στα δημοκρατικά πολιτεύματα, οι ηθικές αρχές δεν κατοχυρώνονται δια της νομοθεσίας. Οι νόμοι «φροντίζουν» να διευκολύνουν την τυπικότητα των πράξεων χωρίς να μπαίνουν στην εξέταση του ηθικού μέρους!
Η ηθική δεν είναι προσωπική υπόθεση όταν υπηρετείς τους θεσμούς!
 Η πολιτική ηθική, από την άλλη, είναι υποχρέωση που αναλαμβάνεται σε θεσμικό επίπεδο, και καλό είναι επειδή η ανοχή που υποβόσκει στον Δήμο  λόγω ιδεολογικής και "συντεχνιακής" ...... ταύτισης με την αντιπολίτευση  κάποτε θα λάβει τέλος ,το σίγουρο είναι θα βρεθείς μόνος!
Επειδή πάντοτε στην πολιτική μαθαίνεις και η εμπειρία παίζει σπουδαίο ρόλο στην διαχείριση κρίσεων για την λήψη αποφάσεων κ Δήμαρχε η απόφαση που κάνει την εξίσωση  "τι είναι νόμιμο και τι ηθικό", να έχει αποτέλεσμα είναι μία:
 ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!