Παρασκευή 1 Απριλίου 2011

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΖΗΡΟΥ




Νομική Τπηρεσία: κα Ε. Ζηροπούλου





Αθήνα, 23 Μαρτίου 2011
Αριθ. Πρωτ. 1215
Προς
Τον Προϊστάμενο Τμήματος Τεχνικών Έργων
και Πολ/κων Εφαρμογών
του Δήμου Ζηρού
κ. Χρήστο Μήτση
Κοινοποίηση:
- Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας
Διεύθυνση Διοίκησης Σμήμα Διοικητικού Νομού Πρέβεζας
- Δήμαρχο Δήμου Ζηρού
κ. Δημήτριο Γιολδάση
Θέμα: Διακηρύξεις διαγωνισμών για την εκτέλεση εργασιών, με τίτλους «Επισκευή και συντήρηση δικτύου ηλεκτροφωτισμού» και «Επισκευή και συντήρηση δικτύων ύδρευσης», προϋπολογισμού 150.000 ευρώ έκαστου, που πρόκειται να λάβουν χώρα την 04-04-2011στο Δήμο Ζηρού.
Κύριε Προϊστάμενε,
Μέλη της Ένωσής μας, εργολήπτες δημοσίων έργων, διαμαρτύρονται για τους διαγωνισμούς του θέματος καθώς και για δύο ακόμα διαγωνισμούς που έλαβαν χώρα την 21-03-2011 στο Δήμο σας, με τίτλους «συντήρηση πλατειών» και «συντήρηση γηπέδων», οι οποίοι δεν διενεργούνται σύμφωνα με τις διατάξεις περί δημοσίων έργων, με αποτέλεσμα δικαιούμενοι συμμετοχής να είναι οι επαγγελματίες που διαθέτουν τα προσόντα που αναγράφονται στη διακήρυξη και όχι ειδικευμένες εργοληπτικές επιχειρήσεις εγγεγραμμένες στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (ΜΕΕΠ) του Τπουργείου ΤΠΟΜΕΔΙ .
Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 3 Ν. 3669/08 ΥΕΚ 116Α/18-06-08) «Δημόσια έργα είναι όλα τα έργα που εκτελούν οι φορείς της παρ. 1 και συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο με το έδαφος, το υπέδαφος ή τον υποθαλλάσιο χώρο. Ως έργο νοείται κάθε νέα κατασκευή ή επέκταση ή ανακαίνιση ή επισκευή ή συντήρηση και η οικονομικά ή λειτουργικά αυτοτελής λειτουργία που απαιτεί τεχνική γνώση ή επέμβαση».
στα συγκεκριμένα τεύχη δημοπράτησης αναφέρεται ότι ο εντολοδόχος υποχρεούται αφενός :
σε αντικατάσταση λαμπτήρων σε κλειστά φωτιστικά σώματα
σε επισκευή και συντήρηση κλειστών φωτιστικών σωμάτων σε κολώνες της ΔΕΗ
σε επισκευή κομμένων καλωδίων και τοποθέτηση νέων
-σε αντικατάσταση σε ντουί, βίδες, καπάκια και γλόμπους καθώς και
-σε αποκατάσταση βραχυκυκλώματος
Και αφετέρου:
σε συντήρηση και άμεση αποκατάσταση βλαβών που παρουσιάζονται στα δίκτυα ύδρευσης από αγωγούς κάθε υλικού, διατομής και μεγέθους
-σε εκσκαφή, μετατόπιση μπαζών.
Από τα ανωτέρω σαφώς προκύπτει ότι η σύμβαση, στη σύναψη της οποίας κατατείνουν οι εν λόγω διαγωνισμοί, έχει καθαρά χαρακτήρα δημοσίου έργου. Επίσης οι εργασίες που πρόκειται να εκτελεστούν και τα υλικά που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι εργασίες και υλικά που περιλαμβάνονται στα ισχύοντα ενιαία τιμολόγια δημοσίων έργων και ειδικότερα τα περισσότερα εξ αυτών αναφέρονται στα αναλυτικά τιμολόγια των ηλεκτρομηχανολογικών έργων και στα ενιαία τιμολόγια υδραυλικών έργων, αντιστοίχως.
Κατά συνέπεια είναι σαφές ότι οι συγκεκριμένοι διαγωνισμοί έπρεπε να έχουν προκηρυχθεί με βάση τις διατάξεις περί κατασκευής δημοσίων έργων ώστε να καλούνται προς συμμετοχή μόνο εργοληπτικές επιχειρήσεις διαθέτουσες την κατάλληλη γνώση και εμπειρία προς υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου τεχνικά αποτελέσματος, στο οποίο αποβλέπει προφανώς η Αναθέτουσα Αρχή.
Είναι απορίας άξιον το γεγονός ότι περιορίζεται κατά τα προαναφερθέντα το αντικείμενο εργασίας των εργοληπτικών επιχειρήσεων του ΜΕΕΠ, σε μία περίοδο μάλιστα έντονης οικονομικής κρίσης και η Αναθέτουσα Αρχή απευθύνεται σε μη έχοντες την νομίμως πιστοποιημένη τεχνική γνώση που απαιτείται προς εξασφάλιση του επιδιωκόμενου αποτελέσματος.
Για τους λόγους αυτούς και στα πλαίσια του καταστατικού σκοπού της Ένωσής μας, ζητούμε όπως ακυρώσετε τους εν λόγω διαγωνισμούς και επαναδημοπρατήσετε σύμφωνα με τις κωδικοποιημένες διατάξεις του Νόμου 3669/08.
Για την ΠΕΔΜΕΔΕ,
  Ο Πρόεδρος                                                                           O Γεν Γραμματέας
ΓΕΩΡΓΙΟΣ  ΑΛ. ΡΩΜΟΣΙΟΣ                                             ΧΡΗΣΤΟΣ   Κ. ΠΑΠΠΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!