Δευτέρα 25 Μαΐου 2015

Γιώργος Γιάννος: Έλλειμα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ στην εταιρία του Δήμου Ζηρού που διαχειρίζεται τα σφαγεία και το παζάρι Φιλιππιάδας

Γιώργος Γιάννος:  Έλλειμα εκατοντάδων ευρώ στην εταιρία του Δήμου Ζηρού που διαχειρίζεται τα σφαγεία και το παζάρι Φιλιππιάδας
 Ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γιάννος  παραβρέθηκε στο studioτου Prisma 95,1 και μίλησε στην εκπομπή «Υπάρχει θέμα» με τον Κώστα Καζαντζίδη για τα σημαντικά θέματα που αφορούν τον δήμο Ζήρου, τα οποία ακόμα δεν έχουν επιλυθεί.
Αρχικά  ο κ. Γιάννος έκανε λόγο για τα λατομεία. Όπως αναφέρει και ο ίδιος τα προηγούμενα χρόνια το αναλογικό τέλος στα λατομεία ήταν λιγότερο, ενώ τώρα παρόλο που διανύουμε οικονομική κρίση, το αναλογικό τέλος  για το 2014 είναι πενταπλάσιο. «Αυτό σημαίνει ότι τα προηγούμενα χρόνια ο δήμαρχος δεν εισέπραττε καθόλου χρήματα. Ευτύχημα αποτελεί  ότι ο νέος δήμαρχος το ανέδειξε ζήτημα και πλέον περιμένουμε την επόμενη δημοπρασία.»
Συγχρόνως έκανε λόγο για την για την ανώνυμη εταιρία του δήμου, η οποία διαχειρίζεται το  τα σφαγεία και το γνωστό παζάρι Φιλιππιάδας. « Ο έλεγχος της εταιρίας βρίσκεται  σε εξέλιξη, γιατί όπως είναι γνωστό έχει προκύψει τεράστιο έλλειμμα εκατοντάδων  χιλιάδων ευρώ.»
Στη συνεχεία αναφέρθηκε σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα και πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκε στηνΔιαχείριση απορριμμάτων στην Ήπειρο.
Σας παραθέτουμε την εισήγηση του κ. Γιαννος στο δημοτικό Συμβούλιο
Υφιστάμενη κατάσταση.
Αυτή τη στιγμή τα σκουπίδια όλων των δήμων της Ηπείρου καταλήγουν χωρίς καμία επεξεργασία, στους ΧΥΤΑ (Βλαχέρνας, Καρβουναρίου και Ελληνικού).
Να σημειώσουμε ότι ο ΧΥΤΑ Βλαχέρνας είναι ήδη κορεσμένος πάνω από 85% και οι άλλοι δύο απασχολούν διαρκώς τη δημοσιότητα με προβλήματα που έχουν στη λειτουργία τους.  Επίσης η ανακύκλωση στην Ήπειρο βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο και πραγματοποιείται από μια μικρή μονάδα στη ΒΙΠΕ Ιωαννίνων. Στατιστικά στοιχεία δεν νομίζω ότι υπάρχουν. Ο Δήμος Ζηρού πρόσφατα προμηθεύτηκε απορριμματοφόρο για τους μπλε κάδους (από κοινού με τον γειτονικό δήμο Νέου Σκουφά) και μόνο για την Φιλιππιάδα.
Σημ.: Αν διαβάσαμε χτεσινό δημοσίευμα η κυβέρνηση τρέχει για ακόμα μια φορά, να προλάβει τις προθεσμίες για τους ΧΑΔΑ, για να προλάβουμε νέα πρόστιμα από την κοινότητα.
Σχεδιασμός από τη περιφέρεια για την Ήπειρο
Πέρυσι το καλοκαίρι αναδείχθηκε η κοινοπραξία ARCHIRODON GROUP NV-ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ENVITECανάδοχος για το έργο ΣΔΙΤ ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων της Περιφέρειας Ηπείρου, για την κατασκευή δηλαδή του ενός και μοναδικού εργοστασίου σκουπιδιών.
Πρόσφατα, τον Απρίλιο, η περιφέρεια προχώρησε στη σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Ηπείρου και των Συνδέσμων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της 1ης, 2ης, 3ης και 4ης Διαχειριστικής Ενότητας Περιφέρειας Ηπείρου για την υλοποίηση του έργου «Δίκτυο Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) Περιφέρειας Ηπείρου». Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 12.320.375 ευρώ.
Η συγκεκριμένη Προγραμματική Σύμβαση αφορά σε 8 Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Α' Φάση) σε ολόκληρη την Ήπειρο. Ο συνολικός σχεδιασμός προβλέπει τη λειτουργία 13 ΣΜΑ, καλύπτοντας τις ανάγκες και των 18 Δήμων της Περιφέρειας.
Αναλυτικά οι ΣΜΑ που θα γίνουν είναι οι εξής:
ΣΜΑ: Ζίτσας (χωροθέτηση στην Τ.Κ. Ζωοδόχου) Εξυπηρετούμενος Δήμος: Ζίτσας
ΣΜΑ: Πωγωνίου (χωροθέτηση στην Τ.Κ. Δολιανών) Εξυπηρετούμενοι Δήμοι: Πωγωνίου, Κόνιτσας και τμήμα Ζαγορίου
ΣΜΑ: Μετσόβου (χωροθέτηση στην Τ.Κ. Χρυσοβίτσας). Εξυπηρετούμενοι Δήμοι: Μετσόβου και τμήμα Ζαγορίου
ΣΜΑ: Ιωαννίνων (χωροθέτηση στην Τ.Κ. Μπάφρας). Εξυπηρετούμενος Δήμος: Ιωαννιτών.
ΣΜΑ: Πρέβεζας (χωροθέτηση στην Ε.Ε.Λ. Πρέβεζας). Εξυπηρετούμενος Δήμος: Πρέβεζας
ΣΜΑ: Γ. ΚαραΪσκάκη (χωροθέτηση στην Τ.Κ. Καλεντίνης). Εξυπηρετούμενοι Δήμοι: Γ. Καραϊσκάκη και τμήμα Κεντρικών Τζουμέρκων.
ΣΜΑ: Άρτας (χωροθέτηση στην Τ.Κ. Φιλιππιάδας). Εξυπηρετούμενοι Δήμοι: Αρταίων, Ν. Σκουφά, Ζηρού.
ΣΜΑ: Ηγουμενίτσας (χωροθέτηση Τ.Κ. Μαζαρακιάς): Εξυπηρετούμενοι Δήμοι: Ηγουμενίτσας και Φιλιατών.
ΣΜΑ: Φιλιατών (χωροθέτηση Τ.Κ. Φοινικίου) (δεν θα υλοποιηθεί στην α΄ φάση)
Β΄ Φάση
ΣΜΑ : Β. Τζουμέρκων: Εξυπηρετούμενοι Δήμοι: Β. Τζουμέρκων και τμήμα Κεντ. Τζουμέρκων.
ΣΜΑ: Πάργας: Εξυπηρετούμενος Δήμος: Πάργας
ΣΜΑ: Σουλίου: Εξυπηρετούμενος Δήμος: Σουλίου
Ερωτηματικά:
Πως είναι δυνατόν να αποφασίζει η περιφέρεια ερήμην των δήμων. Ο δήμος Ζηρού δεν έχει ερωτηθεί και το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει συνεδριάσει παρότι ο ΣΜΑ χωροθετείται στην επικράτειά του.
Η θέση μου
Και βέβαια καταθέτω την αντίθεσή του στον σχεδιασμό της περιφέρειας, με Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), αλλά και για τεχνικούς   και οικονομικούς λόγους. Άποψη που επανειλημμένα έχω καταθέσει στο δημοτικό μου συμβούλιο.
Το πρόβλημα με τα απορρίμματα στην Ήπειρο αλλά και την Ελλάδα γενικότερα, είναι ένα προμελετημένο έγκλημα που βρίσκεται στην ολοκλήρωσή του. Είναι εγκληματικές οι ευθύνες της ΕΕ, των μέχρι τώρα κυβερνήσεων και συνένοχες οι Δημοτικές και η Περιφερειακή αρχή, γιατί οδήγησαν τα πράγματα σε ακραίο αδιέξοδο, και με το πιστόλι στον κρόταφο (από τα μεγάλα πρόστιμα που έρχονται) για να έρθουν οι σωτήρες εργολάβοι να αναλάβουν την διαχείριση των απορριμμάτων με εγγυημένη κερδοφορία αρκετών εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο, σε βάρος της υγείας, της τσέπης των πολιτών και του περιβάλλοντος.
Άφησαν ανενόχλητο τον κ. Καχριμάνη, να ολοκληρώσει τον διαγωνισμό παράδοσης της διαχείρισης των απορριμμάτων στους μεγαλοεργολάβους της κοινοπραξίας με Σ.Δ.Ι.Τ. Αφού ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός, προχωρούν στη δεύτερη φάση διαμόρφωσης των υποδομών με τους ΣΜΑ, για να λειτουργήσει το όλο σύστημα με απόφαση που προετοιμάστηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Όταν αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων η κοινοπραξία θα πληρώνεται διπλάσια τιμή - από ότι σήμερα στους ΧΥΤΑ- τον τόνο χωρίς Φ.Π.Α στην είσοδο του εργοστασίου ή στους σταθμούς μεταφόρτωσης. Τα μεταφορικά φυσικά θα τα πληρώνει ο Δήμος, δηλαδή οι κάτοικοι.
Ο Δήμος - δηλαδή οι κάτοικοι - θα πληρώνουν και τις ρήτρες ποσότητας και ποιότητας. Δηλαδή θα πληρώνουν την ποσότητα που τους αναλογεί από τους 105.000 τόνους της σύμβασης, που έτσι και αλλιώς θα πληρώνεται η κοινοπραξία. Εξασφαλισμένη κερδοφορία του επιχειρηματικού ομίλου.
Θα πληρώνουν ρήτρα ποιότητας οι Δήμοι δηλαδή οι κάτοικοι, αν από μόνοι τους προωθήσουν σε ικανοποιητικό βαθμό την ανακύκλωση και την κομποστοποίηση και δεν πάνε στο εργοστάσιο την ποιότητα σκουπιδιών που θέλει, για να έχει κερδοφορία και από τα υλικά ανακύκλωσης (χαρτί, πλαστικό, αλουμίνιο κλπ) που θα πουλάει, καθώς και από το τέλος ανακύκλωσης από την ΕΤΕΑ.
Αν λοιπόν στα ποσά ανά τόνο στην πόρτα της κοινοπραξίας προσθέσουμε και τον ΦΠΑ, τα μεταφορικά, τις ρήτρες ποσότητας και ποιότητας, θα δημιουργηθεί ένα μεγάλο ποσό που μπορεί να αποδειχθεί και λίγο τα 150 ευρώ ο τόνος συνολικά, τα οποία βέβαια θα επιβαρυνθούμε όλοι μας. Να γιατί θα πληρώνουμε τα σκουπίδια χρυσάφι για να έχει εγγυημένη κερδοφορία η κοινοπραξία και η παρέα της.
Ο στόχος λοιπόν είναι εμφανής γιατί κανείς περιφερειάρχης η δήμαρχος δεν τρελάθηκαν να κουβαλάνε τα σκουπίδια χιλιόμετρα, κάνοντας τα βόλτα ανά την Ήπειρο. Η «Λύση» που πάνε να εφαρμόσουν στην περιοχή μας είναι παρωχημένη και όπου εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια στην Ευρώπη είναι στο στάδιο επανασχεδιασμού.
Να σημειώσω τέλος ότι κανείς δήμαρχος δεν συμφωνεί με αυτόν τον σχεδιασμό, ακόμα και ο πολύς κ. Πατούλης. Ο λόγος βέβαια μπορεί να είναι ότι οι δήμαρχοι, θέλουν να πάρουν οι ίδιοι τη διαχείριση γιατί τα λεφτά είναι πραγματικά πολλά.
Ελπίδα μου είναι αυτό που ανακοίνωσε ο υπουργός στο πρόσφατο συνέδριο της ΚΕΔΕ. Ότι δηλαδή θα γίνει επανασχεδιασμός στο θέμα και ότι τα σκουπίδια δεν είναι υπόθεση των ιδιωτών (έχουμε δείγματα από περιφέρεια Αττικής που ανέτρεφε τον προηγούμενο σχεδιασμό).
Δεν θα επεκταθώ στο τεχνικό μέρος και την προτεινόμενη λύση, αφού η καταγεγραμμένη λύση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ με καλύπτει πλήρως με λίγες παρατηρήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!