Τρίτη 19 Μαΐου 2015

ΚΑΤΑΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΚΑΤΡΑΧΟΥΡΑ ΜΙΧΑΛΗ


 ΤΑ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ (Σ.Μ.Α.) ΣΤΗ ΓΕΦΥΡΑ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ !!!

Η εθνική οδός Αρτας-Φιλιππιάδας μετά και την κατασκευή της Ιονίας οδού αποτελεί εν τοις πράγμασι εσωτερικό δίκτυο Άρτας-Καλαμιάς-Χαλκιάδων και Φιλιππιάδας, που έχουν ήδη συνενωθεί.
Συνιστά αξιόλογο και δυναμικά αναπτυσσόμενο εμπορικό δρόμο με μεγάλη κίνηση, πολλές προοπτικές ανάπτυξης και αξιοποίησης των παρόδιων ιδιοκτησιών. Όταν δε γίνει και η σύνδεση της Ιονίας με την Ε.Ο. προς Πρέβεζα είναι βέβαιο ότι θα .... απογειωθεί.
  Αυτή την περιοχή και συγκεκριμένα τη Γέφυρα Καλογήρου, το σταυροδρόμι δηλ. της Ηπείρου, επέλεξαν η Περιφέρεια Ηπείρου και ο Δήμος Αρταίων, με τη χαλαρή αντίδραση του Δήμου Ζηρού, να κατασκευάσουν Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (Σ.Μ.Α.) των Δήμων Αρταίων, Ν. Σκουφά,  Ζηρού και ενδεχομένως του πρώην Δήμου Λούρου. Το οικόπεδο αυτό βρίσκεται στα διοικητικά όρια Χαλκιάδων-Φιλιππιάδας όπου εδώ και πολλά χρόνια ο Δήμος Αρταίων επιχείρησε  να κατασκευάσει σφαγεία!!
Η απόφαση της Περιφέρειας Ηπείρου για την κατασκευή Σ.Μ.Α. στη Γέφυρα Καλογήρου είναι λαθεμένη γιατί δεν συνεκτιμήθηκαν τα παρακάτω και θέτουν εν αμφιβόλω συνολικά τον σχεδιασμό της διαχείρισης απορριμμάτων και τις προγραμματικές συμβάσεις.
1)    Θα απαιτηθεί μεγάλη δαπάνη σε έργα υποδομής, όπως διαπλάτυνση δρόμων, κατασκευή κόμβου και για απαλλοτριώσεις. Να υπενθυμίσουμε ότι τα χρήματα που χορηγεί η Ε.Ε. δεν είναι δωρεάν, αλλά πληρωμένα με μνημόνια, φτώχεια και δυστυχία.
2)    Είναι δίπλα στην Εθνική οδό, σε κατοικίες με μικρά παιδιά, μονάδες υγειονομικού ενδιαφέροντος, βιομηχανία γάλακτος, δυναμικές καλλιέργειες και δεκάδες επιχειρήσεις.
3)    Αυξάνει το κόστος αποκομιδής και διαχείρισης των σκουπιδιών, γιατί τα απορριμματοφόρα θα διανύουν μεγάλες αποστάσεις μέχρι το ΣΜΑ και εκείθεν στον ΧΥΤΗ (Δωδώνη) ή στον Χ.Υ.Τ.Α. (Βλαχέρνα). Σεργιάνι σκουπιδιών...
4)    Δεκάδες απορριμματοφόρα καθημερινά θα αδειάζουν στο ΣΜΑ διερχόμενα μέσα από την Άρτα και τη Φιλιππιάδα. Δεν είναι όμως μόνο θέμα αισθητικής, ρύπανσης και μόλυνσης, αλλά τα σκουπίδια θα υποβαθμίσουν γενικώς την περιοχή,  θα αποτρέψουν την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων και θα απαξιώσουν ήδη λειτουργούσες.
5)    Οι ΣΜΑ θεωρούνται ως μονάδες χαμηλής όχλησης όταν λειτουργούν σωστά. Αλλά και οι κάδοι καθαριότητας που πρέπει να καθαρίζονται., πλένονται και απολυμαίνονται κατά  τακτά διαστήματα είναι μηδενικής όχλησης κι όμως κανείς δημότης δεν τους θέλει μπροστά από το σπίτι του!!!
6)    Ο Δήμος Φιλιππιάδας και η Νομαρχία Πρέβεζας πριν από λίγα χρόνια με συντονισμένες, μακροχρόνιες και αρκετά δαπανηρές ενέργειες συνέβαλαν στην απομάκρυνση των  χοιροστασίων από την Γέφυρα Καλογήρου και την κατασκευή βιολογικών καθαρισμών. Δημιούργησαν έτσι περιβάλλον ελκυστικό για εμπορικές, βιοτεχνικές και επιχειρηματικές δραστηριότητες και όχι για σκουπίδια.
7)    Βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπόνηση ΓΠΣ-ΣΧΟΑΠ του πρώην Δήμου Φιλιππιάδας στο οποίο η περιοχή που χωροθετείται ο ΣΜΑ προβλέπεται για άλλες δραστηριότητες και όχι για σκουπίδια.
8)    Δεν έλαβαν υπόψη τις αρνητικές αποφάσεις των Δήμων Ζηρού και Ν. Σκουφά που πρότειναν να κατασκευαστεί ο ΣΜΑ στο Χ.Υ.Τ.Α. ή στον Χ.Υ.Τ.Η. σύμφωνα με τη σχετική μελέτη που είχε εκπονήσει η Περιφέρεια Ηπείρου.  Δεν συμφωνούν επίσης τα τοπικά συμβούλια Φιλιππιάδας και Φιλοθέης με την χωροθέτηση του ΣΜΑ, ούτε έγινε διαβούλευση με τους δημότες και τοπικούς φορείς. Έτσι πρέπει να λειτουργεί η αιρετή διοίκηση; Σε ποια συναίνεση και ομόφωνες αποφάσεις αναφέρονται σε δηλώσεις τους;
Οι πρώην Δήμοι Φιλοθέης και Φιλιππιάδας δεν υπήρχε καμία  περίπτωση να δεχτούν τόνους σκουπιδιών στη Γέφυρα Καλογήρου. Ας όψεται ο «Καλλικράτης» ο οποίος ελπίζουμε τώρα να αναδιαρθρωθεί ουσιαστικά και όχι μόνο όσο αφορά τον αριθμό και την χωροταξική κατανομή των Δήμων.
Αναμένουμε ακόμη την αναθεώρηση του Εθνικού Σχεδιασμού Διαχείρισης απορριμμάτων, από τον οποίο προβλέπεται εκτός των άλλων ότι οι Δήμοι –και όχι η Περιφέρεια- θα αυτοδιαχειρίζονται την όλη διαδικασία των απορριμμάτων. Επομένως η νέα διοίκηση του ΦΟΔΣΑ Ηπείρου που εκλέχτηκε θα έχει πολλή δουλειά μπροστά της,  πολλές προκλήσεις και αρκετές εκκρεμότητες να επιλύσει.

                                  Φιλιππιάδα 12 Μαΐου 2015
                                 
                                   Μιχάλης Κατραχούρας
    

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!