Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017

ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΡΤΑΙΩΝ ΣΤΗ……ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ [Τα σκουπίδια μας στη αυλή του γείτονα]



   Ο Δήμος Αρταίων πρόσφατα δημοπράτησε μελέτη ωρίμανσης έργων για την
κατασκευή Πράσινου Σημείου σε τμήμα του οικοπέδου στο οποίο θα κατασκευασθεί και ο Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ). Το οικόπεδο αυτό που βρίσκεται στη Γέφυρα Καλογήρου, 70 μέτρα περίπου από την Εθνική Οδό, δίπλα σε κατοικίες και αξιόλογες επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, είναι μεν ιδιοκτησίας του Δήμου Αρταίων (αγοράστηκε επί δημαρχίας Κ. Βάγια), υπάγεται όμως στα διοικητικά όρια του Δήμου Ζηρού, στη Φιλιππιάδα.
   Ως γνωστόν τα Πράσινα Σημεία των Δήμων είναι κατάλληλα διαμορφωμένοι χώροι αποθήκευσης αποβλήτων, χρησιμοποιημένων αντικειμένων, εξοπλισμού κ.ά., προκειμένου να προωθηθούν για ανακύκλωση και επανάχρηση. Σκουπίδια δηλαδή, διότι γνωρίζουμε πως λειτουργούν στην πράξη και στο χρόνο τέτοιες δραστηριότητες με όσο καλές μελέτες και προδιαγραφές και αν έχουν σχεδιαστεί. Είναι όμως λογικό και σύμφωνα με το Νόμο 4447/16 -όπως τροποποίησε το Ν 4042/12-, το πράσινο σημείο του Δήμου Αρταίων να κατασκευασθεί στη Φιλιππιάδα; Δε διαθέτει ο Καλλικρατικός Δήμος Αρταίων κατάλληλο οικόπεδο για το σκοπό αυτό, ή βρήκαν για ακόμα μία φορά, το Δήμο Ζηρού πρόθυμο ή χαμηλής αντίδρασης αποδέκτη για αυτά που άλλους ενοχλούν;
   Ήταν όμως αναμενόμενη η εξέλιξη αυτή, γιατί ο Δήμος Ζηρού πρόσφατα ψήφισε ΟΜΟΦΩΝΑ (πλην του κ. Γείτονα) τη χωροθέτηση του ΣΜΑ, στη Γέφυρα Καλογήρου, γι’ αυτό οι όποιες αντιδράσεις του Δημάρχου είναι χωρίς αντίκρισμα. Εκτός και αν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι δε γνωρίζουν ή δε διαβάζουν τι ψηφίζουν ή ενδεχομένως αποβλέπουν κοντόφθαλμα σε αντισταθμιστικά οφέλη, όπως για παράδειγμα την εκτέλεση κάποιων μικροέργων με προγραμματικές συμβάσεις….
  Λαμβάνοντας υπόψη ότι η ευρύτερη περιοχή Γέφυρας Καλογήρου:
α) Τυπικά σύμφωνα με το ΓΠΣ Δήμου Ζηρού, αλλά και στην πράξη, λειτουργεί ως ΒΙΠΑ - ΒΙΟΠΑ, β) Θα συνδέσει την Ιονία Οδό με την Εθνική Οδό προς Πρέβεζα αλλά μπορεί και με κατάλληλη διαμόρφωση να αποτελέσει πύλη εξαγωγής και προώθησης των προϊόντων του Κάμπου Άρτας, που ουσιαστικά είναι αποκλεισμένος από τους μεγάλους οδικούς άξονες, και γ) Ευρισκομένη στο κέντρο της Ηπείρου, στα όρια των Νομών Άρτας και Πρεβέζης, δεν ανήκει πουθενά [!] και ουδείς «παράγοντας» εκ των δύο Νομών ασχολείται με τα προβλήματα, τις μεγάλες δυνατότητες και προοπτικές της και ότι για την περαιτέρω ανάδειξή της απαιτούνται έργα υποδομής, υποστηρικτικά της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και όχι η κατασκευή σκουπιδότοπων.
  Δυστυχώς, οι προσπάθειες που κατέβαλε παλαιότερα η Νομαρχία Πρέβεζας και ο Δήμος Φιλιππιάδας για τη μετεγκατάσταση των χοιροστασίων, τη λειτουργία βιολογικών καθαρισμών και αποτεφρωτήρων στα σφαγεία στη Γέφυρα Καλογήρου, πήγαν χαμένες και μάλιστα με τη σφραγίδα της αυτοδιοίκησης.
Φιλιππιάδα, 29/03/2017 
 Μιχάλης Κατραχούρας  
Πρώην Δήμαρχος Φιλιππιάδας



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!