Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Οι διαφοροποιήσεις βουλευτών στην επιλογή του Αλέξη Τσίπρα

Στους έξι οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν αλλά δεν συμφωνούν με την επιλογή Παυλόπουλου



συριζατοιχος
Πληθαίνουν οι διαφοροποιήσεις βουλευτών στην επιλογή του Αλέξη Τσίπρα στο πρόσωπο του Προκόπη Παυλόπουλου, μετά τη θετική τους ψήφο στη χθεσινή ψηφοφορία στην Ολομέλεια.
Μαζί με τους τρεις βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν μετά την εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, άλλοι τρεις συνάδελφοί τους έκαναν δηλώσεις με κοινή συνισταμένη την ασυμφωνία της «πολιτικής αλλαγής της 25ης Γενάρη», υπογραμμίζοντας την επιλογή στο πρόσωπο του κ. Παυλόπουλου ως κομμάτι από το παλιό πολιτικό σύστημα. Οι δύο βουλευτές, οι κυρίες Μπέττυ Σκούφα από την Πιερία και η Βάσω Λέβα από τη Φθιώτιδα εκλέγονται για πρώτη φορά. Ο κ. Βασίλης Χατζηλάμπρου, βουλευτής Αχαΐας, επανεξελέγη στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.
Τέσσερις τουλάχιστον από τους έξι συνολικά βουλευτές που αντέδρασαν μετά την ψήφο τους, ανήκουν στην ΚΟΕ (Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας), συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ. Η κυρία Γιάννα Γαϊτάνη που απείχε της ψηφοφορίας, εκλέγεται ξανά βουλευτής και ανήκει στη συνιστώσα της ΔΕΑ (Διεθνιστική Εργατική Αριστερά), του επαναστατικού σοσιαλισμού. Αυτές οι κινήσεις είναι μεν νωρίς, αλλά δείχνουν τα πρώτα σημεία «ανυπακοής» στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.
Θυμίζεται ότι σύμφωνα με τον κώδικα δεοντολογίας της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η έδρα των βουλευτών δεν είναι προσωπική και επιστρέφει στο κόμμα. Αυτό δημιουργεί προϋποθέσεις για άσκηση σκληρής εσωκομματικής τακτικής «γραμμής» από την κεφαλή της κοινοβουλευτικής ομάδας ως προς τους διαφωνούντες επί του πρακτέου, δηλαδή τους καταψηφίσαντες.
Οι ανακοινώσεις των τριών βουλευτών έχουν ως εξής:
Βασίλης Χατζηλάμπρου:
«Ο λαός μας προσμένει και αγωνιά να αξιώσουμε την ελπίδα για αλλαγή της πολιτικής κατάστασης στον τόπο. Για αυτό μας ψήφισε. Για αυτό μας στηρίζει. Γιατί αισθάνεται ότι υπερασπιζόμαστε την αξιοπρέπειά του. Αυτό θα είναι το κριτήριό του για να συνεχίσει να μας στηρίζει. Η επιλογή για το πρόσωπο του ΠτΔ θα μπορούσε να ήταν τέτοια που να δυναμώνει τον αγώνα του ελληνικού λαού, να είναι σε αντιστοιχία με την πολιτική αλλαγή της 25ης Γενάρη και να έχει σαφώς διαχωριστικά χαρακτηριστικά από το παλιό πολιτικό σύστημα. Η δημιουργία ενός εθνικού και κοινωνικού μετώπου, που θα διαπραγματεύεται με τον ευρωπαϊκό μερκελισμό, είναι αναγκαία. Σε αυτή την κατεύθυνση χρειάζεται συγκέντρωση δυνάμεων, καθήκον που δεν είναι ούτε συμβολικό ούτε επικοινωνιακό, αλλά απαιτεί πολλή δουλειά. Η δουλειά αυτή βρίσκεται μπροστά μας».
Μπέττυ Σκούφα:
«Η ψήφος για την εκλογή Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας αποτελεί για εμένα ψήφο στήριξης της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας της χώρας μας. Σαφώς θα προτιμούσα ο νέος Πρόεδρος να σηματοδοτούσε την προοδευτική, αντιμνημονιακή κατεύθυνση της χώρας, που με την ψήφο του διεκδίκησε ο λαός δυναμικά στις 25 Γενάρη. Θα παλέψω από την θέση που μoυ όρισε ο Λαός της Πιερίας για μία ανυποχώρητη διαπραγμάτευση και προφανώς θα αγωνιστώ για ένα κόμμα και μία κοινοβουλευτική ομάδα που οι αποφάσεις θα παίρνονται συλλογικά, πάντα σε συνεργασία με την βάση και την συμμετοχή της κοινωνίας. 
Η προετοιμασία του Λαού μας για τις επόμενες συγκρούσεις που έρχονται πρέπει να είναι η βασική μας προτεραιότητα».
Βάσω Λέβα:
«Μέχρι τώρα έχω σιωπήσει το θέμα της εκλογής προέδρου της δημοκρατίας, γιατί θεωρώ την επιλογή Παυλόπουλου, μία μη σωστή επιλογή. Είναι ένα πρόσωπο βγαλμένο από το παλιό αρρωστημένο – μνημονιακό σύστημα, δεν σηματοδοτεί κάτι καινούργιο και δεν συνάδει με αυτό που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Θα έπρεπε να είναι ένα πρόσωπο που ανεβάζει την περηφάνεια μας , να έχει την πλήρη αποδοχή των ψηφοφόρων μας και των υποστηρικτών της κυβέρνησης (που όλο και διευρύνονται), ν’ αποτελεί υπόδειγμα δημοκρατίας, να προάγει τη λαϊκή ενότητα και να μπορεί να δώσει μια ώθηση στην προσπάθεια που κάνουμε στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Και εν τέλει μία κυβέρνηση που θέλει να καινοτομεί σε όλα τα επίπεδα, γιατί να μην καινοτομήσει και στο θέμα του προέδρου με μία γυναίκα της αριστεράς; Δεν εναντιώθηκα, γιατί η μόνη επιλογή που είχα ήταν η αποχή, η οποία επίσης δεν με καλύπτει».
Επόμενη δοκιμασία για την ενότητα της ετερόκλητης κοινοβουλευτικής ομάδας, στην ονομαστική ψηφοφορία επί του πολυνομοσχεδίου που αναμένεται την Τρίτη, αν κατατεθεί μέχρι αύριο το απόγευμα από τα συναρμόδια υπουργεία.
Ειρήνη Κωστάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!