Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2015

Η ζωή του σκύλου σας εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς και δεν πρέπει να αποτελεί «βάρος»!

                     ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ ΕΙΝΑΙ ΝΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟΝ                                                                   ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ ΜΑΣ  

Πρέπει να ληφθούν μέτρα για τα αδέσποτα                                       στον Δήμο Ζηρού 


ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΚΟΥΤΑΒΑΚΙΑ ΣΤΟ ΓΕΛ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ

  Πόσες  φορές αισθανόμαστε την ανάγκη να απολογηθούμε για όλα τα ζώα που καθημερινά χάνονται, σχεδόν αβοήθητα, και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να το σταματήσουμε.
Κάθε χρόνο σε όλη την Ελλάδα θανατώνονται εκατοντάδες αδέσποτα σκυλιά και γάτες γιατί δεν τα θέλει κανείς. Τα ζώα αυτά προέκυψαν από "ζωόφιλους" που δεν στειρώνουν τα κατοικίδιά τους. Κάθε θηλυκό ζώο αν γεννήσει 2 φορές το χρόνο που έχει οίστρο δίνει ζωή σε περίπου 16 κουτάβια. Η στείρωση περιορίζει τον αριθμό των μελλοντικών αδέσποτων. Είναι απλή και ανώδυνη εγχείριση, δεν αλλάζει τη φυσική κατάσταση του ζώου και δίνει μια ευκαιρία σε όσα έχουν ήδη γεννηθεί να βρουν στέγη
Τα αδέσποτα στον Δήμο Ζηρού έχουν φτάσει να δημιουργούν μεγάλο πρόβλημα στην κυκλοφορία επι της  εθνικής οδού, όπου γίνονται συνέχεια ατυχήματα, αλλά και με  πολλά αρνητικά  επακόλουθα με επιθέσεις από αγέλες προς τους ίδιους τους πολίτες. 
Η ανευθυνότητα αυτών που παίρνουν τα σκυλιά από κουταβάκια για διασκέδαση και μετά τα αφήνουν αδέσποτα γιατί δεν αντεπεξέρχονται στις υποχρεώσεις που έχουν για την  φροντίδα των ζώων.Και αυτό   έχει ως συνέπεια  η πόλη  να έχει γεμίσει  με αδέσποτα και να δημιουργείται μεγάλη αναστάτωση!

Τριτοκοσμική είναι η εικόνα που συναντά κανείς στους δρόμους με δεκάδες αδέσποτα ζώα, κυρίως σκυλιά, να περιφέρονται χωρίς καμιά φροντίδα.
Πρέπει ο Δήμος να ενημερώσει   τους Δημότες για το πρόβλημα και να μπορέσει να πάρει τα κατάλληλα  μέτρα,  σε  συνεργασία με φιλοζωικές οργανώσεις και τους  κτηνιάτρους της περιοχή μας  για την στείρωση αυτών των ζώων.
Ο πολιτισμός  και το επίπεδο μιας κοινωνίας χαρακτηρίζεται και από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τέτοια φαινόμενα. 

Για τον περιορισμό της εγκατάλειψης των ζώων οι φιλοζωικές οργανώσεις προτείνουν τη θέσπιση χρήσης κονκάρδας, την οποία θα παραλαμβάνει ο ιδιοκτήτης ζώου με την προσκόμιση του βιβλίου υγείας του ζώου. Παράλληλα, προτείνεται και η ηλεκτρονική σήμανση του ζώου, μέθοδος που εφαρμόζεται και στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απαραίτητο είναι η θεσμοθέτηση της ευθύνης των δήμων για κάθε βλάβη ή ζημία που προκαλείται σε τρίτους από τα αδέσποτα ζώα, η επαναφορά των αδέσποτων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον, θα γίνεται με συγκεκριμένους περιορισμούς, ως προς την επανατοποθέτησή τους, απαγορεύοντας την επαναφορά τους σε περιοχές με νοσοκομεία, σχολεία, αθλητικά κέντρα, αυτοκινητόδρομους ταχείας κυκλοφορίας, λιμάνια, αεροδρόμια, σε αρχαιολογικούς χώρους καθώς και σε χώρους υψηλής τουριστικής επισκεψιμότητας.

ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ
Σχετικά με το θέμα της προστασίας και της ευημερίας των αδέσποτων ζώων, δυστυχώς η κρατική μέριμνα στην πατρίδα μας είναι από ισχνή έως ανύπαρκτη. Το βάρος πέφτει στους διάφορους συλλόγους και τους φιλόζωους, οι οποίοι με πενιχρά μέσα προσπαθούν να λύσουν τα τεράστια προβλήματα της στείρωσης, του εμβολιασμού και της σίτισης των αδέσποτων ζώων. Κι ενώ ο εθελοντής που προσφέρει βοήθεια στους συνανθρώπους του χαίρει γενικά αποδοχής και εκτίμησης, ο εθελοντής που ασχολείται με τα ζώα θεωρείται συχνά ιδιόρρυθμος διότι υποτίθεται πως αναλώνεται σε κάτι υποδεέστερο.

* Φροντίστε για τη στείρωση, τον εμβολιασμό, την ηλεκτρονική σήμανση και την αποπαρασίτωση των κατοικιδίων σας.


* Η κακομεταχείριση των ζώων διώκεται ΠΟΙΝΙΚΑ! Ενημερώστε κάποιον  σύλλογο αν αντιληφθείτε τέτοια περιστατικά.

ΤΑ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΖΩΑ...
Έχουν μέσο όρο ζωής 2 χρόνια αφού πεθαίνουν από τροχαία ατυχήματα, ασιτεία, ή κακοποίηση και τα περισσότερα βρίσκουν ΦΡΙΧΤΟ θάνατο από δηλητήρια που τους δίνουν άνθρωποι οι οποίοι δεν σέβονται τη ΖΩΗ και τη ΦΥΣΗ γενικότερα.
Περιμένουν κάποιον να ενδιαφερθεί γι αυτά, να τα αγαπήσει και να τα φροντίσει...
...γιατί αξίζουν μια καλύτερη ζωή...
...γιατί κι αυτά έχουν το δικαίωμα να ζουν... "
• Αποφασίστε ότι αναλαμβάνετε την ευθύνη
• Αξιολογήστε τον τρόπο ζωής σας – μπορεί να συμπεριληφθεί σε αυτόν? (οικονομικά, χρονικά κλπ)
• Δεσμευτείτε στην απόφαση σας
• Προετοιμαστείτε εσείς, προετοιμάστε και το σπίτι σας – Βρείτε κτηνίατρο
• Φέρτε τον σκύλο σπίτι, καλωσορίστε τον και δώστε του χρόνο να προσαρμοστεί
• Εκπαιδεύστε τον – Αναπτύξτε σχέση εμπιστοσύνης. Αγαπάτε τον, χαϊδεύετε τον – αλλά μην τον κακομαθαίνετε
• Να παίζετε μαζί του – αφιερώστε του ποιοτικό χρόνο
Πηγαίνετε βόλτες (βρέξει – χιονίσει) & μαζεύετε πάντα τα περίττωμα του
• Έχετε τον σκύλο σας ασφαλή – προστατεύστε  τον. Βάλτε του microchip & στειρώστε τον. Σκεφτείτε που θα μένει όταν θα πηγαίνετε διακοπές
• Να νιώθετε υπερήφανοι για το «φίλο» σας, δώστε το καλό παράδειγμα με τον δικό σας σκύλο και σε άλλους κηδεμόνες (λιγότερο υπεύθυνους)

Η υπεύθυνη κηδεμονία, ξεκινάει πριν ακόμη αποκτήσετε σκύλο. Η υιοθέτηση ενός σκύλου είναι δέσμευση συναισθηματική και οικονομική, η οποία θα διαρκέσει για όλη του τη ζωή.
Οι άνθρωποι που παίρνουν τα σκυλιά για “λάθους” λόγους, συχνά καταλήγουν να εκφράζουν λύπη και απογοήτευση για την απόφασή τους. Ο σκύλος στην «καλύτερη» περίπτωση καταλήγει ξεχασμένος σε μία αυλή – μπαλκόνι – ταράτσα, ή σε καταφύγιο ζώων και στην χειρότερη περίπτωση, παρατημένος στο δρόμο.
Η ζωή του σκύλου σας εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς και δεν πρέπει να αποτελεί «βάρος»!
Προτεινόμενα βήματα για υπεύθυνη κηδεμονία σκύλου
Αν είστε σίγουροι ότι μπορείτε να αντεπεξέλθετε σε όλα τα παραπάνω 365 ημέρες τον χρόνο, για 10-15 χρόνια, βρείτε το σκυλάκι που σας ταιριάζει και που θα σας κάνει ευτυχισμένο με τη συντροφιά του.
ΜΗΝ ΒΙΑΣΤΕΙΤΕ !!!

Νομοθεσία για κατοικίδια ζώα


ΝΟΜΟΣ 3170 ΦΕΚ 191/Α/29.7.2003


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!