Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Η ΑΠΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΔΙΑΝΟΗΣΗΣ


Του Σταυρόπουλου Βασίλη- Μαθηματικού.

Πριν λίγες μέρες παρακολούθησα σε κινηματογράφο της Πρέβεζας την εξαιρετική ταινία του Στέλιου Κούλογλου «Η νονά». Η ταινία είναι μια βιογραφία της Μέρκελ και αναφέρεται  στις επιπτώσεις της ασκούμενης νεοφιλελεύθερης πολιτικής ,στο πειραματόζωο που λέγεται Ελλάδα. 

Η έκπληξη ήταν η παρέμβαση με δηλώσεις στην ταινία ,του κ. Αντώνη Μανιτάκη. Η απομαγνητοφώνηση ( από  το cd της ταινίας)  είναι ακριβώς η εξής.  « αν δεν κάνεις( του λέει η τρόικα του κ. Μανιτάκη) αυτά  που σου λέω, που σου συστήνω, που σου υποδεικνύω, για να εξυγιάνεις τα δημοσιονομικά σου, δεν θα σου δώσω την δόση του δανείου » ενώ σε άλλο σημείο της ταινίας λέει « πίστευαν( προφανώς εννοεί η τρόικα ),ότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει σε αυτή την χώρα, αν δεν δημιουργήσουμε σόκ, αν δεν δουλέψουμε με την λειτουργία του φόβου του τρόμου και αυτό πέτυχε σε εμάς, γιατί πίστευαν  ο φόβος κρατάει πίσω την οργή και την αγανάκτηση. Φταις εσύ,( δηλ. ο Ελληνικός λαός) δεν υπάρχουν οι αντικειμενικές συνθήκες, δεν υπάρχει η αδυναμία στο πολιτικό κλίμα για να γίνουν μεταρρυθμίσεις, δεν φταίει το ισχυρό Ευρώ, ότι εμείς βγάζουμε λάδι και αγοράζουμε αυτοκίνητα και υποβρύχια, πληρώστε λοιπόν» (1)

Οι παραπάνω δηλώσεις του κ.Μανιτάκη  έγιναν  αρκετό διάστημα μετά την αποχώρησή του από το Υπουργείο Διοικητικής  Μεταρρύθμισης, όπου διετέλεσε υπουργός το 2012-13. Μετά την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, οκ. Μανιτάκης αντικατεστάθη στις 25/6/13  από τον κ. Μητσοτάκη.

Ενας άνθρωπος που υπηρέτησε και νομιμοποίησε μία αυθαίρετη, χωρίς έλεος οικονομική πολιτική σε βάρος του Ελληνικού λαού, με αμέτρητα θύματα και αυτοκτονίες, έρχεται εκ των υστέρων, ως Πόντιος Πιλάτος και ομολογεί με απίστευτη κυνικότητα ότι έκανε ακριβώς ότι του έλεγε η τρόικα.

Τι και αν με την υπ. αρ.4917/7.12.2012 ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τον νόμο 4093/12 του επισήμαναν ότι καταργεί βάναυσα το τεκμήριο της αθωότητας και καταπατά κάθε συνταγματικά ανθρώπινο δικαίωμα, ο κ. Μανιτάκης υλοποιώντας τις επιταγές της τρόικας, στην λογική του ΣΟΚ και ΔΕΟΣ ,έβαζε φαρδιά πλατιά την υπογραφή του σε μια σειρά πράξεις νομοθετικού περιεχομένου.

 

Ο κ. Μανιτάκης  ΔΕΝ είναι πολιτικός, είναι άνθρωπος του πνεύματος ,είναι ομότιμος καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μάλιστα Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής  των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου ,παρακαλώ. Είναι λοιπόν να αναρωτιέται πλέον κανείς ποιός θα μας φυλάει από τους Φύλακες.

Και σκέπτεται κανείς ότι ο κ. Μανιτάκης  για να κάνει δημόσιες δηλώσεις ,έτσι απλά, χωρίς την συναίσθηση της προσωπικής του ευθύνης, χωρίς να ζητάει ένα συγνώμη από τον Ελληνικό λαό και τα αμέτρητα θύματα αυτής της πολιτικής, είναι  ένας  άνδρας που δεν ντρέπεται ,είναι  αυτό που λέμε στο χωριό ξετσίπωτος, χωρίς τσίπα.

Ευτυχώς όμως, σε αυτή την χώρα δεν χάθηκε το φιλότιμο ,η τσίπα και η αξιοπρέπεια, αυτά τα χαρακτηριστικά υπάρχουν στο κύτταρο  του Ελληνα, για αυτό μπόρεσε και άντεξε αιώνες τώρα, απλά φαίνεται να χάθηκαν από ένα πολύ μεγάλο μέρος της πνευματικής  και πολιτικής ηγεσίας. Εκεί φαίνεται ότι επεκράτησε το σύνδρομο του Φαναριωτισμού.

Ο Φαναριώτης  έχει το σύνδρομο των συνθηκών πού τον γέννησαν, δεν φταίει για ότι κάνει στους άλλους, γιατί από πάνω του έχει τον εξαναγκασμό του Τούρκου αφέντη. Αυτή είναι η βαθειά του συνείδηση, η ανευθυνότης.(2)

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, άλλα να πιστεύεις και άλλα να κάνεις, είναι το νέο βιβλίο του κ.Προκόπη Παυλόπουλου   « Το Δημόσιο Δίκαιο»( 3) που τώρα κυκλοφορεί, δηλαδή ,πώς το «δημοσιονομικό δημόσιο συμφέρον», τουτέστιν το μεταμφιεσμένο σε «δημόσιο συμφέρον» ταμειακό- εισπρακτικό συμφέρον του Δημοσίου δεν μπορεί να θίγει εφεξής (προσέξτε την λέξη) τον πυρήνα των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου και να καταργεί κάθε έννοια του κράτους δικαίου. Είναι να μην τρελαίνεται κανείς ,με όλους αυτούς ,τους υποτίθεται τελικά ανθρώπους του πνεύματος και της διανόησης?

Το περίεργο είναι ότι εκεί στην ΔΗΜΑΡ, αναρωτιούνται, ή κάνουν ότι δεν καταλαβαίνουν, γιατί πήγαν στο 1%. Νομίζουν ότι αυτοί που τους ψήφιζαν είναι χωρίς μνήμη και κρίση και θα έπρεπε ίσως να περιμένουν να γίνουν υπουργοί  της συγκυβέρνησης  και οι κ.κ Λυκούδης, Ψαριανός για να σώσουν και αυτοί με την σειρά τους την χώρα. 

Να κλείσω με ένα μικρό απόσπασμα από το άρθρο με τίτλο «Η κοινοτοπία  της εξαθλίωσης»  του κ. Κωνσταντίνου Τσουκαλά στην εφημερίδα σας(20-21/09/2014) «Ο Γκάντι νίκησε την αποικιοκρατική βία προτάσσοντας την παθητική ανυπακοή. Ο Λεωνίδας επέλεξε να αντιμετωπίσει τα ασιατικά στίφη προτάσσοντας τα στήθη του. Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ οδήγησε την άρση των φυλετικών διαφορών προτάσσοντας την ηθική του αγανάκτηση. Τίποτε απ΄αυτά δεν φαινόταν εφικτό. Αλλά όλα επιτεύχθηκαν, επειδή το πίστεψαν, το θέλησαν και το ονειρεύτηκαν»

Ο δάσκαλος των παιδιών μας , υπουργός κ. Μανιτάκης, τι έκανε ?

1. Ο τίτλος του άρθρου είναι  από το βιβλίο του Γ.Καραμπελιά  “Η αποστασία των διανοουμένων» Εναλλακτικές Εκδόσεις.
2. Βλ. σελ 27 του βιβλίου του Γερ.Κακλαμάνη «Νεοελληνισμός και ιστορικές συσχετίσεις» Εκδ. Γραμμή.
3. Βλ. Εφημερίδα των Συντακτών Σάββατο 20-21/09/04

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!