Στο όνομα των απανταχού ξενιτεμένων Ηπειρωτών, στο όνομα των φίλων της Ηπείρου και της λαϊκής παράδοσης, ο κορυφαίος φορέας της Ηπειρώτικης Αποδημίας, η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, αποχαιρετά τον πρωτομάστορα της Ηπειρώτικης Μουσικής, τον Αχιλλέα Χαλκιά.
Ο Αχιλλέας Χαλκιάς, γεννημένος στα 1937 στο ακριτικό Δελβινάκι, ήταν γόνος δύο σπουδαίων μουσικών οικογενειών της Ηπείρου.
Ο πατέρας του, ο περίφημος Περικλής Χαλκιάς, έπαιζε κλαρίνο, το ίδιο και ο αδελφός του, σε εκείνον έλαχε να καταπιαστεί με το βιολί στο οποίο μυήθηκε από παιδί παντελώς αυτοδίδακτος. Μεγαλωμένος εν μέσω πολέμου, κατοχής και εμφυλίου, η διαδρομή του ακολούθησε τις δύσκολες αλλά και δημιουργικές, πολυταξιδεμένες στράτες του Ηπειρώτικου μισεμού.
Από το Πωγώνι στην Αθήνα και από εκεί για δύο ολόκληρες δεκαετίες στην Αμερική και μετά πάλι πίσω, στην Αθήνα και από εκεί σε όλη την Ελλάδα και στον κόσμο όλο, παντού όπου ταξίδεψε με διαβατήριο τη μουσική του δεξιοτεχνία, ισοϋψής σε καλλιτεχνικό ανάστημα στο πλευρό του αδελφού του, κορυφαίου πρεσβευτή της Ηπειρώτικης Παράδοσης Πετρολούκα Χαλκιά.
Ο Αχιλλέας Χαλκιάς πρέσβευε όχι μόνο την απαράμιλλη δεξιοτεχνία του στο βιολί αλλά και έναν κόσμο ολόκληρο, τον κόσμο μιας αέναης μουσικής σκυταλοδρομίας γενεών και γενεών σε έναν από τους ύστατους και, ίσως, αναντικατάστατους κρίκους. Εκπροσωπούσε επάξια τους πρωτομάστορες της παράδοσης που επιβεβαίωναν την αξία τους στον αυθεντικό της στίβο, στα πανηγύρια και τις κοινωνικές εκδηλώσεις του λαού μας, στο γενέθλιο τόπο και στην αποδημία και εισέπρατταν την αναγνώριση στην αγάπη των Ηπειρωτών σε όλο τον κόσμο αλλά και την αναγνώριση της τέχνης και του ήθους τους από τους συναδέλφους τους κάθε γενιάς.
Και ήταν σχεδόν όλοι αυτοί, οι μουσικοί της Ηπείρου και όχι μόνο, που συνόδευσαν τον Αχιλλέα Χαλκιά στο στερνό κατευόδιο, στην εξόδιο ακολουθία και την ταφή στο Γ΄ Νεκροταφείο, την Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου. Ανάμεσα τους, στο πλευρό του Πετρολούκα Χαλκιά, του ανιψιού του Μπάμπη και του εγγονού του Πέτρου Χαλκιά, παραστάθηκαν οι Ναπολέων Δάμος, Σταύρος Καψάλης, Νίκος Φιλιππίδης, Χριστόδουλος Ζούμπας, Βαγγέλης Κουμτζής, Γιώργος Κωτσίνης, Θοδωρής Γεωργόπουλος, Αντώνης Κυρίτσης, Σάσα Μαρκόπουλος, Ανδρέας Παπάς, Κώστας Μερετάκης.
Στο όνομά τους και στο όνομα της οικογένειας του τον μεστό και ουσιώδη επικήδειο εκφώνησε ο τραγουδιστής Σάββας Σιάτρας, απηχώντας το κοινό αίσθημα: «Βουβάθηκαν τα αηδόνια και από τις μοιρολογίστρες στέρεψε το δάκρυ απ' το βουβό κλάμα», τόνισε γλαφυρά για να συνεχίσει λέγοντας «φτωχότερη από σήμερα η Ήπειρος απ΄ το χαμό σου. Μια διαρκής παρουσία εξήντα και πλέον ετών προσφοράς και αναζήτησης στη μουσική και τραγουδιστική παράδοση της Ηπείρου και τα λαλούμενα στερούνται σήμερα ένα πανάξιο δεξιοτέχνη. Δυσαναπλήρωτο το κενό.»
Και είναι ακριβώς έτσι, το κενό που αφήνουν πίσω τους οι πρωτομάστορες της παράδοσης όπως ο Αχιλλέας Χαλκιάς τώρα κι ο Αλέκος Κιτσάκης πριν λίγο καιρό, είναι δυσαναπλήρωτο. Η αλυσίδα της παράδοσης χάνει πολύτιμους κρίκους κι η Ήπειρος φτωχαίνει πίσω τους. Οι δοξαριές και οι λαλιές του Αχιλλέα Χαλκιά που απηχούσαν τόσο βαθιά και αληθινά τον πόνο της ξενιτιάς και της Ιστορίας, τον καημό της αγάπης και της νοσταλγίας, έχουν εγγραφεί βαθιά στα φυλλοκάρδια των Ηπειρωτών και εκεί θα μένουν για πάντα ζωντανές μαζί με τη θύμησή του.
Η Π.Σ.Ε. στο πρόσωπο του Αχιλλέα Χαλκιά αποχαιρετά ένα γνήσιο πρωτομάστορα της παράδοσης, με μεγάλη διαδρομή και προσφορά, καταξιωμένη με την αγάπη των συμπατριωτών και των συναδέλφων του. Η Π.Σ.Ε. απέστειλε στεφάνι στη μνήμη του ενώ εκπροσωπήθηκε στην κηδεία με τον Έφορο Πολιτισμού Αλέξανδρο Λαμπρίδη.
Την ερχόμενη Κυριακή 1η Μαρτίου, στην «ΠΙΤΑ ΤΟΥ ΗΠΕΙΡΩΤΗ», στην κορυφαία ετήσια εκδήλωση των ξενιτεμένων Ηπειρωτών, η μνήμη του Αχιλλέα Χαλκιά θα είναι ζωντανή, με τρόπο αντάξιο της προσφοράς του. Όπως θα είναι πάντα ζωντανή η θύμησή του στον αγώνα για τη διάσωση της παράδοσης, για τη διάδοσή της με τον καλύτερο τρόπο στους επόμενους σκυταλοδρόμους της που καλούνται να βαδίσουν σε τέτοια άξια και ανεξίτηλα χνάρια, όπως τα χνάρια του μοναδικού και αξέχαστου Αχιλλέα Χαλκιά.
epiruspost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!