Τρίτη 23 Μαΐου 2017

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ 2016 ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΖΗΡΟΥ

 Τα πεπραγμένα της δημοτικής αρχής για το έτος 2016 παρουσίασε ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Καλαντζής Νικόλαος, σε ειδική συνεδρίαση η οποία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 22 Μαΐου. 

 
Ο Δήμαρχος Ζηρού αφού ευχαρίστησε όλους όσοι παραβρέθηκαν στην συνεδρίαση για την παρουσία τους, αναφέρθηκε στο έργο που παράχθηκε κατά το 2016, χαρακτηρίζοντας την χρονιά ορόσημο για την υλοποίηση μίας σειράς σημαντικών έργων που θα αναβαθμίσουν τον Δήμο και θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των πολιτών.  
 
Μεταξύ άλλων ο κ. Καλαντζής, ανέφερε: “Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για την παρουσία σας στη σημερινή ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου, στον απολογισμό πεπραγμένων της Δημοτικής Αρχής για το 2016, που πραγματοποιείται για δεύτερη συνεχή φορά αλλά και δεύτερη φορά στην ιστορία του καλλικρατικού Δήμου Ζηρού, στο πλαίσιο εφαρμογής του άρθρου 217 του Ν. 3463/2006.
 
Όπως και πέρσι που ξεκινήσαμε τη διαδικασία λογοδοσίας πεπραγμένων, έτσι και φέτος τηρώντας υπεύθυνη στάση επιδιώκουμε να προσδώσουμε μεγαλύτερη αξία στον ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου, το οποίο, όπως έχουμε ξαναπεί, δεν θα πρέπει να λειτουργεί μόνο ως επικυρωτικός μηχανισμός.
 
Συγκριτικά με το 2015 το Δημοτικό Συμβούλιο κατά το 2016 είχε ακόμη πιο ενεργό ρόλο. Πραγματοποίησε 21 συνεδριάσεις έναντι 19 το 2015 και έλαβε 325 αποφάσεις έναντι 268 το 2015.

Σημαντικό ρόλο διαδραμάτισαν και οι επιτροπές του Δήμου μας, η οικονομική, η επιτροπή ποιότητας ζωής και βέβαια οι σχολικές επιτροπές που έχουν να επιδείξουν ιδιαίτερα σπουδαίο έργο.


Κατά το 2016 μέσα από τη χρηστή διαχείριση ο Δήμος μας κατάφερε να βελτιωθεί σε όλους τους τομείς. Το ίδιο συνέβη και με την ΚΕ ΔΗΖΗ, αλλά και το Νομικό Πρόσωπο του Δήμου, που ανέλαβαν και έφεραν σε πέρας με επιτυχία μία σειρά από δράσεις στις οποίες θα αναφερθώ παρακάτω.
Απόδειξη και αποτέλεσμα της χρηστής διαχείρισης αποτελεί το γεγονός, ότι μέσα σ’ ένα δυσμενέστερο από το 2015, οικονομικό περιβάλλον, που προκαλεί ασφυξία σε όλη την κοινωνία και βέβαια και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Δήμος μας όχι απλά καλύπτει τις υποχρεώσεις του, αλλά χρηματοδοτεί έργα από ίδιους πόρους, γεγονός εξαιρετικά σημαντικό για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας των δημοτών αλλά και την ανάπτυξη της περιοχής.

Εκείνο που θέλω να επισημάνω είναι ότι μετά τον σχεδιασμό που ξεκινήσαμε το 2015, το 2016 αναπτύξαμε το πρόγραμμά μας με την ωρίμανση μελετών και τη δημοπράτησή τους και από φέτος θα δούμε την εξέλιξη και την υλοποίησή τους. Πρόκειται για πολλά μικρά και μεγάλα έργα που στοχεύουν στην αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του Δήμου μας”.


Στη συνέχεια ο Δήμαρχος Ζηρού αναφέρθηκε στο Κοινωνικό πρόσωπο του Δήμου σημειώνοντας: “Η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις της στους οικονομικά αδύναμους συμπολίτες μας επιβάλλει την ανάγκη ενίσχυσης των δομών κοινωνικής προστασίας και αλληλεγγύης.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, το 2016 συνεχίσαμε την εφαρμογή του Προγράμματος “Βοήθεια στο Σπίτι” στο οποίο απασχολούνται 15 εργαζόμενοι, που εξυπηρέτησαν 315 μόνιμους ωφελούμενους συνδημότες μας και περίπου 200 περιστασιακούς παρέχοντας καθημερινά βασικές υπηρεσίες.
Επίσης μέσα από το πρόγραμμα “Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών” εξυπηρετήθηκαν συνολικά 150 παιδιά (90 στη Φιλιππιάδα και 60 στο Ριζοβούνι) ενώ απασχολούνται 5 εργαζόμενοι.
Επίσης μέσω της Κοινωφελούς επιχείρησης εντάξαμε σε πρόγραμμα την ίδρυση και λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας όπως και την ίδρυση και λειτουργία Δομής Παροχής Αγαθών Κοινωνικού Παντοπωλείου (και τα δύο θα λειτουργήσουν στο Θεσπρωτικό) για τα οποία έχουμε ήδη λάβει έγκριση και προσπαθούμε να λειτουργήσουμε το επόμενο διάστημα.

Όσον αφορά την λειτουργία των βρεφονηπιακών σταθμών και παιδικών σταθμών του Δήμου, έγιναν σωρεία παρεμβάσεων σε κτιριακές εγκαταστάσεις. Ανακαινίστηκε ο Βρεφονηπιακός Σταθμός Φιλιππιάδας και έγινε αντικατάσταση της στέγης με ιδία έσοδα του Δήμου.
Παρεμβάσεις κάναμε και στον Βρεφονηπιακό Σταθμό Θεσπρωτικού με συντήρηση του δικτύου αποχέτευσης, βαψίματα κλπ.
Εξάλλου εντάξαμε τον Παιδικό Σταθμό Κερασούντας στο ΕΣΠΑ και αυξήσαμε το προσωπικό σε 4 άτομα όλων των προβλεπόμενων ειδικοτήτων και τις εγγραφές σε 17. Τόσο στον Βρεφονηπιακό Σταθμό Θεσπρωτικού όσο και στον Παιδικό της Κερασούντας στοχεύουμε να κάνουμε και ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, αλλά και να τοποθετήσουμε φωτοβολταϊκά.
Όσον αφορά την τρίτη Ηλικία, για την οποία έχουμε ιερή υποχρέωση να φροντίσουμε ιδιαίτερα, διότι είναι οι άνθρωποι που μας έφεραν στη ζωή, προχωρήσαμε σε ίδρυση και λειτουργία νέας δομής ΚΑΠΗ στον Άγιο Γεώργιο με σημαντική απήχηση στην τοπική κοινωνία. Στο ΚΑΠΗ Φιλιππιάδας το οποίο ενισχύσαμε με σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές, υπήρξε αύξηση των μελών στα 400 άτομα, (από 100) με παράλληλη αύξηση των δραστηριοτήτων.
Αύξηση στα 100 άτομα (από 60) είχαμε και στο ΚΑΠΗ Κερασούντας το οποίο επίσης ενισχύσαμε με προμήθεια σύγχρονων ηλεκτρικών συσκευών και ανακαινίσαμε τον χώρο.
Στόχος μας για φέτος είναι να ιδρύσουμε δομή ΚΑΠΗ και στο Θεσπρωτικό το οποίο θα εξυπηρετεί περιφερειακά όλο τον πρώην Δήμο Θεσπρωτικού.
Στο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου είχαμε και αύξηση του προσωπικού απασχόλησης είτε με αποσπασμένο είτε με έκτακτο προσωπικό”.

Για την εκπαίδευση

Στον τομέα της εκπαίδευσης οι δύο σχολικές επιτροπές μερίμνησαν για την αναβάθμιση και την εύρυθμη λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων του Δήμου μας και -παρά τη στενότητα πόρων- παρουσίασαν σημαντικότατο και ουσιαστικό έργο.


Για τους αγρότες

Όσον αφορά τις πρωτοβουλίες μας στο νευραλγικό για τον Δήμο μας τομέα της αγροτικής ανάπτυξης και της υποστήριξης των γεω-κτηνοτρόφων, μέσω του γραφείου Αγροτικής Ανάπτυξης συνεχίσαμε τις δράσεις με ενημερωτικές ημερίδες σε Φιλιππιάδα και Θεσπρωτικό, ενώ διοργανώθηκαν και κατ' ιδίαν συναντήσεις ειδικών με αγρότες του Δήμου μας.
Για πρώτη φορά εφαρμόστηκε πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων αλλά και αφύλακτων ζώων και συνεργαστήκαμε με ιδιώτη κτηνίατρο. Στόχος μας είναι να αναπτύξουμε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Κτηνιατρικής Θεσσαλονίκης, κάτι που θα επιδιώξουμε εντός του έτους, για την περαιτέρω στήριξη των αγροτών του Δήμου και του πρωτογενούς τομέα, το οποίο επιδιώκουμε να αναπτύξουμε.

Για τον Πολιτισμό

Για τον Πολιτισμό και Αθλητισμό στον Δήμο μας, διοργανώσαμε και πάλι το Μαγικό Χωριό κατά την περίοδο των Χριστουγέννων του οποίου οι εκδηλώσεις γνώρισαν σημαντική επιτυχία, ενώ στηρίξαμε όλους τους συλλόγους και φορείς του Δήμου και οικοδομήσαμε μία ειλικρινή και άψογη συνεργασία μαζί τους.
Προβάλαμε μέσα από Δελτία Τύπου και την ιστοσελίδα του Δήμου όλες τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις των συλλόγων με τον τίτλο “¨2ο Πολιτιστικό καλοκαίρι Δήμου Ζηρού” και τις στηρίξαμε υλικοτεχνικά, ενώ εγκρίναμε τη διάθεση χρηματικού ποσού για συλλόγους που διοργάνωσαν αυξημένες ή μεγάλες δραστηριότητες και εκδηλώσεις, όπως το καρναβάλι Φιλιππιάδας, το Zero Festival, το River Party και τους αγώνες δρόμου και ποδηλασίας στο Πολυστάφυλο, το φεστιβάλ Rapido Molino στον Γοργόμυλο κλπ.

Στην ύδρευση
Στο νευραλγικό τομέα της ύδρευσης συνεχίστηκε και το 2016 η υπεύθυνη και ουσιαστική δουλειά, που ξεκίνησε το 2015. Όπως θα γνωρίζετε παραλάβαμε πληθώρα προβλημάτων σε σχεδόν όλα τα δίκτυα του Δήμου και μέσα από συντονισμένες προσπάθειες αυτά έχουν περιοριστεί και όλοι οι κάτοικοι πίνουν καθαρό νερό, καθώς οι έλεγχοι που γίνονται είναι πολύ συχνοί.

Στην καθαριότητα

Παρά την έλλειψη προσωπικού και στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, ανταποκριθήκαμε -εκτιμώ με επάρκεια- στις απαιτήσεις, οι οποίες αυξήθηκαν με την ευθύνη από την πλευρά του Δήμου της αποκομιδής των απορριμμάτων από το Κέντρο Προσωρινής Φιλοξενίας Προσφύγων. Προχωρήσαμε στην προμήθεια πλαστικών κάδων, ενώ παράλληλα συνεχίστηκε και το πρόγραμμα ανακύκλωσης για την πόλη της Φιλιππιάδας.


Όσον αφορά στις μελέτες κατά το 2016 εκπονήθηκαν από την τεχνική υπηρεσία του Δήμου συνολικά 82 κάτι που δείχνει και την σημαντική δουλειά που παρήχθη.



Αθλότοπος – Γυμναστήριο Θεσπρωτικού

Για τον αθλότοπο Θεσπρωτικού μέσα από μία σειρά παρεμβάσεων πετύχαμε την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων, ενώ προχωράμε και το θέμα της κατασκευής κλειστού γυμναστηρίου.


Όσον αφορά τα ευρωπαϊκά προγράμματα ο Δήμος Ζηρού συμμετείχε στην υποβολή προτάσεων σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα, προσπαθώντας να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα και κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο. Μέσω του INTERNET OF BINS προχωρήσαμε: α. «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΝΟΣ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΟΥ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΟΦΟΡΟΥ ΤΥΠΟΥ “ΠΡΕΣΑΣ” Προϋπολογισμού €167.400,00
β. Στην «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΚΑΙ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΚΑΔΩΝ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΑΣΤΙΚΩΝ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥ ΥΠΟΣΤΗΡΙΚΤΙΚΟΥ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΕΞΥΠΝΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ» Προϋπολογισμού €86.440,00

Επίσης μέσω της ένταξης του έργου στο πρόγραμμα «GREAT SUN» προχωράμε στην «ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ του ΠΑΛΑΙΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΘΕΣΠΡΩΤΙΚΟΥ Δ. ΖΗΡΟΥ Προϋπολογισμού €152.099,30»
Σημειώνεται ότι μετά τις εργασίες ανακαίνισης που έγιναν στο Παλαιό Δημοτικό Σχολείο Θεσπρωτικού μεταστεγάστηκαν εκεί οι υπηρεσίες του Δήμου.
Επίσης υποβάλαμε πρόταση στο ΕΣΠΑ για την “Προμήθεια Συστήματος Βελτίωσης – Εκσυγχρονισμού του δικτύου ύδρευσης με στόχο την ορθολογική διαχείριση, εξοικονόμηση ενέργειας και ύδατος του Δήμου Ζηρού », προϋπολογισμού 1.484.690,44, ενώ εξασφαλίσαμε έγκριση για «ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ ΔΗΜΟΥ ΖΗΡΟΥ» Προϋπολογισμού 19.676,32 (υποβλήθηκε στο Ε.Π. Ήπειρος 2014-2020 στον Α.Π. «ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ»)

Και ο κ. Καλαντζής συμπλήρωσε: Κατά το 2016, μέσα από την εκτέλεση του Τεχνικού μας Προγράμματος, επιδιώξαμε και το πετύχαμε, να πραγματοποιήσουμε ή να δρομολογήσουμε έργα σε κάθε Τοπική Κοινότητα, σε κάθε γωνιά του Δήμου. Έργα μεγάλης ή και μικρότερης σημασίας με γνώμονα πάντα τη βελτίωση της καθημερινότητας και της ποιότητας ζωής των κατοίκων.
Επίσης το 2016 για πρώτη φορά, και σε συνδυασμό με το “Σύμφωνο των Δημάρχων” τη μεγαλύτερη αστική πρωτοβουλία για το κλίμα και την ενέργεια παγκοσμίως, στο οποίο εντάχθηκε ο Δήμος μας, εκπονήθηκε Σχέδιο Δράσης Αειφόρου Ανάπτυξης, το οποίο θα επιδιώξουμε να αξιοποιήσουμε στη συνέχεια με τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων δράσεων.
Και ο Δήμαρχος Ζηρού κατέληξε: Και το 2016 η δημοτική αρχή λειτούργησε με σχέδιο, με προγραμματισμό, με προτεραιότητες, με προοπτική και μετρήσιμα αποτελέσματα. Και όλα αυτά με ευθύνη και σεβασμό απέναντι στον κάθε συνδημότη μας, που δοκιμάζεται από την κοινωνικοοικονομική κρίση. Εδώ θα ήθελα να σημειώσω ότι τις περισσότερες φορές παλεύουμε χωρίς την απαραίτητη στήριξη από το κεντρικό κράτος.
Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε και το 2017 και για όλη την διάρκεια της θητείας μας. Σίγουρα δεν έγιναν όλα τέλεια ή όπως τα είχαμε σχεδιάσει. Οι προσπάθειες που καταβάλαμε όλοι μας όμως, εκτιμώ ότι ήταν μεγάλες και τα αποτελέσματα είναι πλέον ορατά. Οι βάσεις για κάτι καλύτερο έχουν τεθεί.
"Σε όλα χρειάζεται θέληση, σ΄ όλα θέλει αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα. Εμείς είμαστε εδώ για να αγωνιζόμαστε"
Τελειώνοντας αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά όλο το προσωπικό του Δήμου, διότι χωρίς τη συνεργασία και την συμβολή του δεν θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε τον μεγάλο όγκο έργων και δράσεων, εμφανών και αφανών, διότι στον Δήμο γίνεται και πολλή αθόρυβη δουλειά. Να ευχαριστήσω τους συνεργάτες, αλλά και όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου για την αγαστή συνεργασία καθώς και τους προέδρους, τους εκπροσώπους και τα μέλη όλων των τοπικών συμβουλίων για την σημαντική και ουσιαστική συμβολή τους στην οργάνωση και ανάπτυξη του Δήμου και κυρίως στην επίλυση θεμάτων καθημερινότητας των συμπολιτών.

Κλείνω λέγοντας ότι είμαστε πάντα ανοιχτοί στο διάλογο και στις προτάσεις όλων των πολιτών για έναν Δήμο, καλύτερο, ομορφότερο, ξεχωριστό”.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!