Τρίτη 9 Μαΐου 2017

Απ΄ του χρόνου νερό στο Ανώγειο! Δυσκολεύονται να το πιστέψουν…

anogeio prevezas
Στα «προσεχώς» του δήμου Ζηρού ο τελευταίος κύκλος του σήριαλ «νερό στ΄Ανώι»!
Το Δ.Σ ενέκρινε πίστωση για την κατασκευή εσωτερικού δικτύου και σύμφωνα με την ενημέρωση του Δημάρχου μέχρι να εκτελεστεί το έργο θα έχει μεριμνήσει και η ΔΕΗ για την ηλεκτροδότηση στο σημείο της γεώτρησης ώστε να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει η αντλία για την άντληση του νερού και μεταφορά του στη δεξαμενή. Σύμφωνα πάλι με τους υπολογισμούς της δημοτικής αρχής, η δημοπράτηση του έργου θα γίνει τον προσεχή Ιούνιο και του χρόνου το καλοκαίρι οι κάτοικοι της ορεινής κοινότητας θα έχουν επιτέλους νερό στα σπίτια τους.
Κι εκεί που ο κ. Καλαντζής υπολόγιζε να δρέψει συγχαρητήρια ανακούφισης από τους Ανωγειάτες, που ως επί το πλείστον κατοικούν στη Φιλιππιάδα, ήρθε αντιμέτωπος με την αμφισβήτηση δημότη, δικαιολογημένη εν μέρει, από την χρόνια ταλαιπωρία.
Μετά τη λεπτομερή ενημέρωση η αμφισβήτηση μετατράπηκε σε αναμονή μετ΄ελπίδας.
Ο κ. Καλαντζής έκανε λόγο για τρία κυβικά νερού την ώρα. «Για τόσο νερό μιλάμε ότι θα διαχειριστούμε» είπε συγκεκριμένα, καθώς οι αναφορές των κατοίκων βάσει μετρήσεων του ΙΓΜΕ προ δεκαετίας ήταν υπερδιπλάσιες.
Για την ιστορία της υπόθεσης να σημειώσουμε πως ήταν διακαής πόθος των απανταχού Ανωγειατών να αποκτήσουν κάποτε νερό, στο κατεξοχήν ποιμενικό, ορεινό χωριό του Ξηροβουνίου.
Το 2004 επί νομαρχίας Β. Ιωάννου κάποιοι κινήθηκαν αποτελεσματικά και έγινε επιτέλους γεώτρηση απ΄την οποία έτρεξε άφθονο νερό.( Υπάρχουν άλλωστε φωτογραφικά στιγμιότυπα δίπλα στον κρουνό του γεωτρύπανου). Έκτοτε μελέτες επί μελετών του πρώην δήμου Ανωγείου, μετέπειτα φιλιππιάδας και Ζηρού, γίνονταν για να πάει το νερό στα σπίτια και νερό ακόμα δεν έχει πάει. Οι κτηνοτρόφοι τα καλοκαίρια και οι επισκέπτες εξυπηρετούνται παραδοσιακά από τις στέρνες και την υδροφόρα του δήμου.
Αν έστω και του χρόνου λήξει αυτό το σήριαλ τότε μπορεί να προσδοκά ο κ. Καλαντζής σε ευχαριστίες όπως περίμενε από χθες, ή ακόμη και να πίνουν νερό στ΄όνομά του! Για την ώρα τηρείται στάση αναμονής κι όχι άδικα, δεδομένου του ιστορικού.
ΡΟΥΛΑ ΧΡΗΣΤΟΥ

1 σχόλιο:

  1. Τα θα.......και οι υποσχέσεις μας κάνουν να αισιοδοξούμε πως τα εγγόνια μας θα.... απολαύσουν το αγαθό του νερού στο ΑΝΏΓΙ
    Ως τότε φανταζομαι να έχουν κατασταλαξει οι μελέτες... και οι αμφισβήτησεις....μα και να έχει πειστει και η καινούργια δημ αρχή στις μελέτες του ΙΓΜΕ για άνω των 4.5 κυβικών νερού την ώρα σε μήνες ανομβρίας.
    Αν επαναληφθεί καινούργια άντληση όπως έκαναν οι πρώην [πότισαν την γη του Ανωγείου με 140 κυβ..ενώ εμείς κοιτουσαμε τα συννεφα] τότε η μόνη μας ελπίδα στον ΑΡΝΙΑΚΟ έρμε Ανωγειατη.
    Τελος έχω να πω σαν χωριάτης ..και χοντρός Ανωγειατης.. πως .....η άντληση νερού έχει μια σειρά
    1 Απαραίτητη γεώτρηση.[έγινε και η ποιοτητα του νερού κατα του ΙΓΜΕ αρίστη. Μήνας Οκτώβρης 2004 κυβικά απ 7 στα 4 με 200 ωρες άντλησης η δε στάθμη του στα 65 μέτρα από την επιφάνειας της γης.
    2ον σωλήνωση αυτής [επι νομαρχιας Ιωανου]εγιναν
    3ον 1η μελέτη του δήμου ΑΝΩΓΕΙΟΥ ....αμφισβητηθηκε απο το δήμο Ζηρου καθώς και η ποσότητα του νερού.. Άντληση ξανά με χιλιάδες κυβικά πεταμένα...επί τέλους πειστηκαν.... νέα μελέτη .... και έγινε ο αγωγός μέχρι το χωρίο και τώρα 2 χρόνια έγινε κατοικία των ασβων.....
    4 καινούργια ΔΗΜ..αρχή... καινούργια μελέτη..καινούργια αμφισβήτηση [μιλούν για 3 κυβικά]
    5 Η καινούργια μελέτη που έφτασε στα χέρια του περιφερειάρχη απέφερε καρπούς για την κατασκευή του εσωτερικού δικτύου...
    6 Το πως θα έλθει το νερό στο δίκτυο ...χωρίς ρεύμα και αντλιοστάσιο δεν μπορώ να μαντέψω...πάντως το σαμάρι αγοράστηκε ψάχνουμε για γάιδαροι.....
    Τελος δεν μπορώ να αδικήσω τον περιφερειάρχη κ Καχρημανη που δυο φορές έβαλε το χέρι του και χρηματοδοτησε τούτη την Οδησεια του νερού... ΠΟΥ ΚΟΝΤΕΥΕΙ ΝΑ ΞΕΠΕΡΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΉ ΤΟΥ ΓΕΦΥΡΙΟΎ ΤΗΣ ΑΡΤΑΣ
    ΥΓ Επειδη επι 14 χρόνια παλεύουμε για νερό στο χωριό, που έγινε εκμετάλλευση ανόδου πολλων δημαρχων ... και επειδη παραμενω απιστος......και ταλαιπωρημενος των χρονων αυτων επιτρεψτε μου να σας χειροκροτησω τελευταιος ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!