Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Πριν το τέλος Μαΐου θα δοθούν στην κυκλοφορία τα πρώτα (Ρίου Αντιρίου) 11 χλμ. της Ιονίας Οδού



Πριν από το τέλος το μήνα θα δοθούν σε κυκλοφορία τα πρώτα 11 χλμ. της Ιονίας Οδού. Πρόκειται για ένα κρίσιμο τμήμα, αφού με την παράδοσή τους οι οδηγοί θα έχουν πλέον στη διάθεσή τους 102 χλμ. αυτοκινητοδρόμου, από το Αντίρριο έως την Αμφιλοχία. 
Στα μέσα Ιουνίου αναμένεται η παράδοση του επόμενου τμήματος, με το οποίο θα «ελευθερωθούν» ακόμα 80 χλμ. δρόμου και –τέλος– αρχές Ιουλίου θα ακολουθήσει το τελευταίο τμήμα, η σύνδεση με την Εγνατία Οδό.

Οπως ανακοίνωσε χθες η Νέα Οδός, που έχει την ευθύνη κατασκευής και λειτουργίας της Ιονίας Οδού, από σήμερα και επί μία εβδομάδα (18 – 25 Μαΐου) θα κλείσουν τα πρώτα 5 χλμ. του αυτοκινητοδρόμου (11ο – 16ο χλμ., στα οποία συμπεριλαμβάνεται η σήραγγα της Κλόκοβας).
 Για την επόμενη εβδομάδα τα αυτοκίνητα θα εισέρχονται από την παλαιά εθνική οδό στο έτοιμο τμήμα της Ιονίας Οδού μετά τη σήραγγα της Κλόκοβας, στην περιοχή της Καλαβρούζας. 
Ο αποκλεισμός είναι απαραίτητος προκειμένου να ολοκληρωθεί η σύνδεση του υπό κατασκευήν τμήματος (1ο – 11ο χλμ.) με το νέο τμήμα και να συμπληρωθούν ορισμένες εργασίες στις σήραγγες Κλόκοβας και Μακύνειας.
Οι εργασίες εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθούν στις 26 Μαΐου, ωστόσο είναι άγνωστο αν το τμήμα θα δοθεί απευθείας στην κυκλοφορία, ή θα υπάρξει ολιγοήμερη καθυστέρηση προκειμένου να διοργανωθεί κάποιας μορφής τελετή, με τη συμμετοχή κυβερνητικών στελεχών. 
Ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, πάντως, είχε τοποθετήσει τα εγκαίνια της Ιονίας Οδού την Πρωτομαγιά, κάτι που φυσικά δεν συνέβη.
Εκτός από τα πρώτα 11 χλμ. του έργου, απομένουν ακόμα δύο τμήματα στο βόρειο κομμάτι της Ιονίας Οδού:
1. Αμφιλοχία – Σελλάδες Αρτας (102ο -129ο χλμ.). Την παράδοση των 27 χλμ. δρόμου μπλόκαρε η καθυστέρηση στην παράδοση της γης στην περιοχή Κρικέλλου. Πλέον τα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί και το τμήμα αναμένεται να παραδοθεί μέσα με τέλη Ιουνίου.
2. Πέρδικα Ιωαννίνων – Εγνατία (182ο- 198ο χλμ.). Την παράδοση του τμήματος μπλόκαραν καθυστερημένες απαλλοτριώσεις στην περιοχή Αβγού. Εκτιμάται ότι θα παραδοθεί στην κυκλοφορία το αργότερο στις αρχές Ιουλίου.
Να σημειωθεί ότι το «ενδιάμεσο» οδικό τμήμα, από το 129ο έως το 182ο χλμ. (Σελλάδες – Πέρδικα) βρίσκεται σε κυκλοφορία. Μέχρι το τέλος Αυγούστου αναμένεται να ολοκληρωθούν και οι σταθμοί εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών (ΣΕΑ) της Ιονίας Οδού.
Πάντως, η ολοκλήρωση των πρώτων 11 χλμ. του έργου θα σημάνει και τη λειτουργία των διοδίων Κλόκοβας. 
Σήμερα στην Ιόνια λειτουργεί μόνο ένας μετωπικός σταθμός, στο Αγγελόκαστρο (λίγο πριν από το Αγρίνιο). Με την ολοκλήρωση των βόρειων τμημάτων θα λειτουργήσουν ακόμα δύο σταθμοί: στο Μενίδι, ανάμεσα στην Αμφιλοχία και την Αρτα και στο Τέροβο, ανάμεσα στη Φιλιππιάδα και τα Ιωάννινα. Συνολικά, όλη η διαδρομή για ένα Ι.Χ. θα κοστίζει 12,45 ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!