Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Προεκλογικός πυρετός στις τέσσερις πρωτεύουσες… Οι πρωταγωνιστές, οι συνεργασίες, τα φαβορί…

HPEIROS DHMARXOI 14


 Μαζί στα Γιάννινα Θωμάς Μπέγκας και Παντελής Κολόκας

Τις τελευταίες συζητήσεις προκειμένου να συμπληρώσουν τα ψηφοδέλτια, τα οποία θα πρέπει να κατατεθούν μέχρι το βράδυ της Κυριακής, κάνουν οι επικεφαλής όλων των παρατάξεων που μετέχουν στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στους τέσσερις μεγάλους δήμους της Ηπείρου, στις τέσσερις πρωτεύουσες των Νομών. Οι πολίτες παραμένουν μουδιασμένοι και προς το παρόν αδιάφοροι, ωστόσο το κλίμα αναμένεται να «ζεσταθεί» τις επόμενες ημέρες καθώς θα ενταθεί και το κυνήγι του σταυρού.

Βασικό χαρακτηριστικό αυτής της προεκλογικής περιόδου είναι οι χαμηλοί έως υποτονικοί μέχρι τώρα τόνοι και η αδυναμία παρέμβασης των παραδοσιακών κομματικών μηχανισμών, στο βαθμό τουλάχιστον που αυτό συνέβαινε κατά το παρελθόν.
Στο Δήμο Ιωαννιτών το τοπίο πλέον ξεκαθαρίζει πλήρως. Καθοριστικής σημασίας, που θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό το προεκλογικό σκηνικό αλλά και το εκλογικό αποτέλεσμα, θεωρείται η συνεργασία της Ενότητας Πολιτών και του Θωμά Μπέγκα με την Κοινωνία Πολιτών και τον Παντελή Κολόκα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η συνεργασία και η σύμπλευση είναι το αποτέλεσμα του διαλόγου που είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετό καιρό μεταξύ των δύο επικεφαλής αλλά και στελεχών των δύο παρατάξεων.
Ως βάση έχει την προγραμματική σύγκληση και ως στόχο την υλοποίηση μιας νέας αυτοδιοικητικής φιλοσοφίας.
Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν μέσα στις επόμενες ώρες.
Η συνεργασία αυτή διευρύνει την ίδια την παράταξη και της προσδίδει νέες δυνατότητες διείσδυσης σε πολλούς πολιτικούς χώρους.
Η Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία του Νίκου Γκόντα έχει ολοκληρώσει σχεδόν το ψηφοδέλτιό της. Αυτή τη φορά απουσιάζουν αρκετά στελέχη που έδιναν τα τελευταία χρόνια την εκλογική μάχη και μετέχουν πολλά νέα πρόσωπα, τα οποία θα δοκιμαστούν για πρώτη φορά.
Οι «Πολίτες για την Ανατροπή» του Λάζαρου Νάτση, επιχείρησαν ένα δυναμικό ξεκίνημα, φαίνεται όμως ότι αυτό δεν είχε την αναμενόμενη διάρκεια και κυρίως δεν βρίσκει την κοινωνική αποδοχή που ανέμεναν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Η απόφαση άλλωστε να περιχαρακώσουν το ψηφοδέλτιο στον πολιτικό τους χώρο δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια για κοινωνικό άνοιγμα.
Στις εκλογές θα μετέχει καθώς ολοκλήρωσε σχεδόν το ψηφοδέλτιο η παράταξη Γιάννενα Τώρα με επικεφαλής τον Άρη Μπαρτζώκα. Πρόκειται για μία εντελώς νέα κίνηση, με στελέχη από πολλούς και διαφορετικούς πολιτικούς χώρους. Είναι ένα εγχείρημα που δοκιμάζεται σε ένα εντελώς νέο πολιτικό τοπίο και η τύχη του θα κριθεί στις κάλπες.
Το ψηφοδέλτιο οριστικοποιεί η Λαική Συσπείρωση με επικεφαλής το Δημήτρη Τασιούλα. Απομένει να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις δύο αριστερές παρατάξεις του Στέφανου Σκοπούλη και του Χρήστου Πατσούρα.
Στην Άρτα, η μεγάλη μάχη θα δοθεί μεταξύ τριών παρατάξεων και τριών υποψηφίων δημάρχων. Του σημερινού δημάρχου Γιάννη Παπαλέξη, του Χρίστου Τσιρογιάννη που προέρχεται από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας και του ανεξάρτητου γιατρού Παύλου Στασινού.
Ο Γιάννης Παπαλέξης δίνει την εκλογική μάχη από την πλεονεκτική θέση του δημάρχου, ωστόσο μετρά μεγάλες απώλειες σε στελεχιακό δυναμικό.
Ο Χρίστος Τσιρογιάννης είναι νέο πρόσωπο, είναι ο μοναδικός που εκφράζει τον κεντροδεξιό χώρο και από πολλούς θεωρείται βέβαιη η είσοδός του στο δεύτερο γύρο.
Ο Παύλος Στασινός είναι ένα πρόσωπο ιδιαίτερα αγαπητό στην Άρτα και έχει καταφέρει να καταρτίσει ένα αξιόμαχο ψηφοδέλτιο. Εάν καταφέρει να περάσει στο δεύτερο γύρο τότε οι πιθανότητες είναι υπέρ του.
Αυτοί είναι οι τρεις βασικοί πρωταγωνιστές της εκλογικής μάχης και το σκηνικό συμπληρώνεται από τις παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της Λαικής Συσπείρωσης.
Στην Πρέβεζα, Μιλτιάδης Κλάπας και Χρήστος Μπαίλης θα δώσουν σκληρή μάχη για την πρώτη θέση στις 18 Μαίου και όπως φαίνεται θα είναι οι δύο πρωταγωνιστές του δεύτερου γύρου.
Ο Μιλτιάδης Κλάπας έχει ανακοινώσει το μεγαλύτερο μέρος των υποωηφίων του και μέσα στις επόμενες ημέρες θα δημοσιοποιήσει και άλλα ονόματα. Παρουσιάζεται με πλήρες πρόγραμμα και θέσεις και έχει καταφέρει να διεισδύσει σε όλους τους πολιτικούς χώρους.
Ο Χρήστος Μπαίλης, επιλέγει να κρατά χαμηλούς τόνους, να αποφεύγει οποιαδήποτε δημόσια αντιπαράθεση και προτιμά κυρίως να παρελθοντολογεί.
Το θέμα που συζητείται ευρέως τις τελευταίες ώρες είναι η συνεργασία του Γιώργου Νίτσα με τον Δημήτρη Παππά. Ο πρώτος αφού αρχικά επιχείρησε να χρηστεί ως ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ κι απέτυχε στη συνέχεια αναζήτησε στέγη σε άλλες παρατάξεις.
Και μετά τις αρνητικές απαντήσεις που εισέπραξε κατέληξε στην παράταξη που στηρίζεται από τη Νέα Δημοκρατία!!
Το άλλο στοιχείο που έχει ενδιαφέρον στο Δήμο της Πρέβεζας είναι η πορεία της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ. Μιας παράταξης που τείνει να μετατραπεί σε εξαφανισμένη. Η επιλογή του επικεφαλής, ενός ικανού ανθρώπου, που όμως μετρά πολλά χρόνια απουσίας από την περιοχή, αποδεικνύεται καταστροφική για το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα.
Στην Ηγουμενίτσα οι βασικοί πρωταγωνιστές της εκλογικής μάχης είναι δύο. Ο πρώην δήμαρχος Ηγουμενίτσας Ανδρέας Νταής, που έχει τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρώην δήμαρχος Μαργαριτίου Γιάννης Λώλος, που προέρχεται από τον κεντροδεξιό χώρο.
Και οι δύο, με την εμπειρία που διαθέτουν έχουν μπει πολύ δυνατά στην προεκλογική μάχη. Τις μέρες αυτές ολοκληρώνουν τα ψηφοδέλτιά τους και κατά κοινή ομολογία θα είναι οι πρωταγωνιστές και του δεύτερου γύρου.
Σκληρή μάχη για την τρίτη και την τέταρτη θέση αναμένεται να δώσουν ο Θωμάς Παππάς που προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ και η Δήμητρα Γούλα η οποία ηγείται ενός ανεξάρτητου σχήματος. Έκαστος θα διεκδικήσει το ρόλο του ρυθμιστή για το δεύτερο γύρο των εκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!