Παρασκευή 19 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΧΟΛΕΙΟ ΔΕΥΤΕΡΗΣ ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΖΗΡΟΥ (ΣΔΕ) ΥΠΕΓΡΑΦΗ Η ΑΠΟΦΑΣΗ

Μετά από ενέργειες  και μεγάλη προσπάθεια καθηγητών, πολιτών του Δήμου Ζηρού  και  με την αμέριστη συμπαράσταση του δημάρχου κ. Νίκου Καλαντζή που με απόφασή του παραχώρησε χώρο στο (ΕΠΑΛ  Φιλιππιάδας ), για την δημιουργία σχολείου δεύτερης ευκαιρίας (ΣΔΕ) και αφού έγιναν όλες οι γραφειοκρατικές ενέργειες, ο  Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας  Δια Βίου  Μάθησης  κ.  Δημήτριος Τσιρώνης υπέγραψε την απόφαση και   ξεκινά και στον Δήμο Ζηρού  αυτή τη σχολική χρονιά  το αξιόλογο  μαθησιακό πρόγραμμα για τα άτομα που το έχουν τόσο ανάγκη!
Αξίζουν συγχαρητήρια σε όσους εργάστηκαν και προσπάθησαν να φέρουν εις πέρας αυτό το εγχείρημα.  Μεγάλη ευαισθησία και εγρήγορση για το συγκεκριμένο θέμα  έδειξε και ο γ.γ  του Υπουργείου κ. Δημήτριος Τσιρώνης που πάντοτε βοηθούσε τον τόπο του απ’ όποια θέση  και αν βρέθηκε.
΄Ενα μεγάλο μπράβο και στην καινούργια δημοτική αρχή που συνεχίζει να μας εκπλήσσει. Όπως και στους απλούς ενεργούς δημότες, διευθυντές σχολείων και καθηγητές που ήταν η κινητήριος δύναμη στην όλη υπόθεση.

ΤΙ   ΕΙΝΑΙ  ΤΟ (Σ.Δ.Ε)

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας είναι ένα καινοτόμο δημόσιο Σχολείο Εκπαίδευσης Ενηλίκων. Το πρόγραμμα σπουδών διαφέρει από το αντίστοιχο της τυπικής εκπαίδευσης ως προς το περιεχόμενο, τη διδακτική μεθοδολογία και την αξιολόγηση των εκπαιδευομένων. Η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι 2 εκπαιδευτικά έτη. Μετά την επιτυχή φοίτηση παρέχεται τίτλος ισότιμος του Γυμνασίου.
Τα Σ.Δ.Ε. στην Ελλάδα θεσμοθετήθηκαν με το νόμο 2525/97 στο πλαίσιο που έχουν προδιαγράψει οι διακηρυγμένες αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 
Στόχοι
Τα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας είναι ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα που προτάθηκε στο πλαίσιο της καταπολέμησης του κοινωνικού αποκλεισμού. Οι στόχοι των Σ.Δ.Ε. είναι η επανασύνδεση των εκπαιδευομένων με τα συστήματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, η διαμόρφωση θετικής στάσης προς τη μάθηση, η απόκτηση βασικών γνώσεων και δεξιοτήτων, η ενίσχυση της προσωπικότητας και, τέλος, η πρόσβαση στην αγορά εργασίας.
  • Ελληνική Γλώσσα
  • Μαθηματικά
  • Αγγλική Γλώσσα
  • Πληροφορική
  • Κοινωνική Εκπαίδευση
  • Περιβαλλοντική Εκπαίδευση
  • Φυσικές Επιστήμες
  • Πολιτισμική – Αισθητική αγωγή
  • Συμβουλευτική Σταδιοδρομίας


Ομάδα – Στόχος
Πολίτες 18 ετών και άνω, οι οποίοι δεν έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Χρηματοδότηση
Το πρόγραμμα των Σ.Δ.Ε. συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (Ε.Κ.Τ.) και από το Ελληνικό Δημόσιο.
Επιπρόσθετα στοιχεία
Η συνολική διάρκεια του προγράμματος είναι 18 μήνες, συγκεκριμένα δύο εκπαιδευτικά έτη. Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα είναι 25ωρo και τα μαθήματα γίνονται απογευματινές ώρες, από Δευτέρα έως Παρασκευή. Τα ΣΔΕ που λειτουργούν σε σωφρονιστικά καταστήματα έχουν πρωινό ωράριο.
Διδάσκονται:
Οι Συμβουλευτικές υπηρεσίες, που περιλαμβάνουν ένα Σύμβουλο Σταδιοδρομίας και έναν Σύμβουλο Ψυχολόγο σε κάθε σχολείο, αποτελούν μία από τις καινοτομίες αυτών των σχολείων.
Έμφαση δίνεται στην απόκτηση βασικών προσόντων και στην ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων. Η απόκτηση γενικών γνώσεων, η χρήση των νέων τεχνολογιών, η εκμάθηση ξένης γλώσσας και η συμβουλευτική σε θέματα επαγγελματικού προσανατολισμού βελτιώνουν σημαντικά τις δυνατότητες πρόσβασης στην αγορά εργασίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!