Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

ΒΟΥΛΓΑΡΕΛΙ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΟΠΟΣ ΝΑ ΖΕΙΣ

 Η Χιονάτη και  οι (7) εφτά Νάνοι έμεινα έκπληκτοι από την διανυκτέρευση στο καταπράσινο Βουλγαρέλι.

Και δήλωσαν ότι ήθελαν να το επισκεφτούν ξανά!
  Ασε που δεν πλήρωσαν γιατί φιλοξενήθηκαν απο το Υπουργείο Πολιτισμού!


Το Βουργαρέλι είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της ορεινής Άρτας και απέχει 58 χιλ. από την πρωτεύουσα του νομού. Βρίσκεται στη νότια πλευρά των Τζουμέρκων, σε υψόμετρο 800 περίπου μέτρων, ανάμεσα σε δύο ελατοσκέπαστες λοφοσειρές, του Προφήτη Ηλία ανατολικά και της Ομαλής δυτικά, που το προστατεύουν σαν φυσική αγκαλιά.
Ένα χωριό εξαιρετικά ευνοημένο από την ίδια τη φύση. Με το πράσινο των δέντρων σε όλες του τις αποχρώσεις  να κυριαρχεί. Τα άφθονα τρεχούμενα νερά να καταλήγουν σε δύο ποτάμια στις άκρες του χωριού.  Τα πέτρινα σπίτια με τις κεραμοσκεπές. Το  άνοιγμα του ορίζοντα,.
Πιθανότερη εκδοχή για το όνομα του χωριού είναι ότι στο μέρος αυτό, που πριν κατοικηθεί υπήρχε πυκνό δάσος, δούλευε ένας υλοτόμος  που λεγόταν Βουργαρέλης. Έτσι όσοι χρειάζονταν από τους γύρω οικισμούς ξυλεία  πήγαιναν στου  Βουργαρέλη. Να σημειωθεί ότι για 30 χρόνια (1950-1980)  το χωριό μετονομάστηκε σε Δροσοπηγή. Ο ερευνητής-δάσκαλος Γεώργιος Παπαδημητρίου υποστήριζε πως τα πρώτα σπίτια χτίστηκαν γύρω στα 1600-1630 και οι πρώτοι κάτοικοι προήλθαν από τους γύρω συνοικισμούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!