Τρίτη 19 Απριλίου 2016

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ «Με αφορμή ένα κακόηθες μελάνωμα».


Με εξαιρετικές κριτικές απ΄όσους το διάβασαν ήδη, παρουσιάστηκε στη Φιλιππιάδα το βιβλίο του Αλέξανδρου Γεωργίου «με αφορμή ένα κακόηθες μελάνωμα».
Με αφορμή ένα κακόηθες μελάνωμα και την ταυτόχρονη απώλεια της μάνας, ένας 53χρονος δικηγόρος αυτοαναλύεται και εμβαθύνει σε ζητήματα περί ζωής και θανάτου, κοσμογονίας, ανθρωπολογίας, του συστήματος ολόκληρου μέσα στο οποίο εξελίσσεται η ζωή του καθενός. Αποφαίνεται πως και στη διαχείριση της απώλειας, είναι απλά τα πράγματα.
Ο Αλέξανδρος Γεωργίου εν προκειμένω, στο δεύτερο βιβλίο του, ξεκινάει από δυο προσωπικά, συγκλονιστικά βιώματα και αναλύει τις σκέψεις και τα συναισθήματα του καθενός μετά τη διαπίστωση του τραγικού.
Το βιβλίο «με αφορμή ένα κακόηθες μελάνωμα... είναι απλά τα πράγματα» παρουσιάστηκε στη Φιλιππιάδα αποσπώντας κολακευτικά σχόλια όχι μόνο από συμπατριώτες του. Ο ίδιος, ξεκάθαρα δηλώνει πως έγραψε το βιβλίο με σκοπό να αναδείξει το στάδιο μετά τον καρκίνο, μετά το πένθος, στάδια που περνάνε όλοι λίγο πολύ αλλά ο καθένας τα διαχειρίζεται διαφορετικά. Δεν ήταν στόχος του μια συγκινητική αυτοβιογραφία αλλά η ανάπτυξη ενός προβληματισμού γύρω απ΄τη νόηση της απώλειας.
Ο διευθυντής της χειρουργικής κλινικής του Νοσοκομείου Χατζηκώστα Γιάννης Τσιμογιάννης θεωρεί το βιβλίο του κ. Γεωργίου, πέρα από βιωματικό κι ως μια «εγκυκλοπαίδεια» αναφορικά με την ανάλυση σχέσης γιατρού και καρκινοπαθή ασθενή. Δεν υπήρξε γιατρός του συγγραφέα, δεν τον γνώριζε καν ώσπου τυχαία διάβασε το βιβλίο και δέχτηκε να καταθέσει τις σκέψεις του στην παρουσίαση απ’ το σύλλογο «περί βιβλίου».
Ο πρόεδρος του συλλόγου «περί βιβλίου» Φιλιππιάδας Χρήστος Αναγνώστου δηλώνει πως για το συγκεκριμένο βιβλίο θα χρειαζόταν ίσως και μια δεύτερη εκδήλωση συζήτησης των προβληματισμών και των σκέψεων που προκαλεί στον καθένα η ανάγνωσή του.
Εκτός του κ. Τσιμογιάννη, το βιβλίο του κ. Γεωργίου παρουσίασε κι ο συγγραφέας Δημ. Βλαχοπάνος λέγοντας πως αποτελεί εγχειρίδιο ανθρωπολογίας κι όχι απλά απολογισμό ζωής.
Ο δικηγόρος Αθηνών Αλέξανδρος Γεωργίου, που κατάγεται απ΄τη Φιλιππιάδα, έχει γράψει άλλο ένα βιβλίο, το «Φιλιππιάς και πέριξ» με παράθεση σημαντικών ιστορικών ντοκουμέντων για την περιοχή, προϊόν πολυετούς έρευνας σε βιβλιοθήκες και αρχεία. Το νέο βιβλίο του «με αφορμή ένα κακόηθες μελάνωμα» είναι εντελώς διαφορετικού ύφους, βαθιά φιλοσοφημένο, που απογειώνει τη νόηση και τα συναισθήματα γύρω απ΄τη διαχείριση του πένθους και της απώλειας.
 Ρούλα Χρήστου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!