Τετάρτη 15 Μαΐου 2019

Οι «Γαλάζιες Σημαίες» στις ακτές της Ηπείρου


Με οκτώ «Γαλάζιες Σημαίες» για τις παραλίες της Πρέβεζας και τέσσερις για τις αντίστοιχες της Θεσπρωτίας, η Ήπειρος έχει κάθε δικαίωμα να περηφανεύεται για την καθαρότητα των νερών των θαλασσών της, των ακτών της και των  υπηρεσιών στους παραθεριστές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι απαραίτητη προϋπόθεση για τη βράβευση μίας ακτής με τη «Γαλάζια Σημαία», είναι η ποιότητα υδάτων σε αυτήν να είναι «Εξαιρετική». Καμία άλλη διαβάθμιση ποιότητας, ακόμα και «Καλή», δεν είναι αποδεκτή από το πρόγραμμα. Η ποιότητα των υδάτων κολύμβησης παρακολουθείται κάθε χρόνο από την Ειδική Γραμματεία Υδάτων, μέσω δειγματοληψιών ελέγχου που γίνονται από εργαστήρια που έχουν την πιστοποίηση του Εθνικού Συστήματος Διαπίστευσης (ΕΣΥΔ).
Επιπλέον η βράβευση έχει διάρκεια ενός έτους. Εκτός από την ποιότητα των υδάτων, για να κυματίσει η σημαία σε μια ακτή θα πρέπει συνολικά να τηρούνται 33 κριτήρια. Τα κριτήρια αφορούν καθαριότητα, οργάνωση, πληροφόρηση, ασφάλεια λουομένων και επισκεπτών, προστασία του φυσικού πλούτου της ακτής και του παράκτιου χώρου και περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση.
Αναλυτικά οι Γαλάζιες που θα κυματίζουν φέτος στην Ήπειρο είναι για τον Δήμο Πρέβεζας Κυανή Ακτή, Μέγα Άμμος, Μονολίθι, Πλατάνια, Τσούκες, για το Δήμο Πάργας Αμμουδιά, Βάλτος/Parga Beach Resort, Λούτσα και για τον Δήμο Ηγουμενίτσας Αγ. Παρασκευή, Δρέπανο, Καραβοστάσι, Μέγα Άμμος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!