Πέμπτη 16 Απριλίου 2015

ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ!

Ούτε ίχνος σοβαρότητας!

Γράφτηκε από τον  

Ούτε ίχνος σοβαρότητας!
Καταναλώνονται σε συμψηφισμούς, για το τι έκανε η συγκυβέρνηση της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και αν ο επιχειρηματίας είναι ΝΔ, όπως ήταν και ο επιχειρηματίας, που είχε αρχικά αναλάβει την εκμετάλλευση των λατομείων
Διαβάσαμε με μεγάλη αγωνία, πρέπει να ομολογήσουμε, την πολυαναμενόμενη ανακοίνωση της Δημοτικής Οργάνωσης Ζηρού του ΣΥΡΙΖΑ, σε σχέση με το τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης των Λατομείων Θεσπρωτικού, θέμα για το οποίο άπειρα δημοσιεύματα έχουν προκύψει και αποδεικνύουν πως πρόκειται για «καραμπινάτο σκάνδαλο», με φόντο ένα πάρτι εκατομμυρίων ευρώ. Τεράστια η απογοήτευση και συνεπακόλουθη η μελαγχολία, όταν διαπιστώνεις, πως αντί να κατατεθεί η πραγματική διάθεση, να ξεκαθαρίσει το πράγμα και να αποδοθούν οι ευθύνες, σ’ εκείνους που πραγματικά τις έχουν, την κομματική μιζέρια, να περισσεύει!
Εκεί λοιπόν, που γίνεται η αναφορά για το ρόλο της Δικαιοσύνης και πως εκεί που έφτασαν τα πράγματα (σ.σ απ’ την «Γ» έχουν παρουσιαστεί αναλυτικά) πρέπει να αναλάβει δράση ο εισαγγελέας… καταναλώνονται σε συμψηφισμούς, για το τι έκανε η συγκυβέρνηση της ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και αν ο επιχειρηματίας είναι ΝΔ, όπως ήταν και ο επιχειρηματίας, που είχε αρχικά αναλάβει την εκμετάλλευση των λατομείων.
Δεν θα ήταν κακό, να κατανέμονται και πολιτικά οι ευθύνες. Αντίθετα θα ήταν χρήσιμο για τον συλλογισμό του καθενός, υπό την προϋπόθεση όμως ότι η αποκάλυψη όλων των στοιχείων, θα προχωρούσαν με επισπεύδοντα τον οργάνωση του κυβερνώντος κόμματος.
Είναι επικίνδυνη η κομματική μιζέρια, για την οποία κάνουμε αναφορά παραπάνω. Μπορεί με χαρακτηριστική άνεση να οδηγήσει στον λαϊκισμό! Που ο λαϊκισμός, θα επιβάλει στην ατζέντα της κοινωνικής συζήτησης, όχι τις ευθύνες αυτών που θησαύρισαν εις βάρος του Δήμου Ζηρού, αλλά το ποιο κόμμα, έχει τις περισσότερες ευθύνες και την ίδια ώρα ο έξυπνος επιχειρηματίας, με τους τρόπους που πολύ καλά γνωρίζει, θα θησαυρίζει.
Όμως οι κομματικοί επίτροποι, θα έχουν… αναπαυμένη την συνείδησή τους! Θα έχουν αποδείξει πως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δημιούργησαν το πρόβλημα και αυτοί τους αποκάλυψαν. Δεν θα συζητούν, όμως για την δική τους αθλιότητα, που με την κουβέντα περί των ευθυνών, δίνουν και το πολιτικό άλλοθι στον επιχειρηματία Νάστα, να συνεχίζει να κερδοσκοπεί, με φόντο την δημοτική περιουσία.
Αν ήθελαν να προσφέρουν την όποια θετική υπηρεσία στο κόμμα τους και πάντα σε σχέση με την αισχροκέρδεια Νάστα, θα πρέπει να άμεσα να αποσύρουν την εν λόγω ανακοίνωση και με μια νέα, να μιλήσουν καθαρά και ξάστερα, χωρίς την μιζέρια που προαναφέρουμε. Να μιλήσουν δηλαδή, για την ουσία και όχι για τις εντυπώσεις, όπως τώρα κάνουν.
Για να μην φτάσουμε στην υπερβολική εκτίμηση, πως «νερό στο μύλο του Νάστα» ρίχνουν με όσα λένε, μιας και εξασφαλίζουν στον επιχειρηματία, την ησυχία του, με την κοινωνία περί άλλα να τυρβάζει…

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ
Η Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ – Δήμου Ζηρού συμπορευόμενη με την έντονη ανησυχία της κοινής γνώμης για τους χειρισμούς των δημοτικών αρχών, του Δήμου Θεσπρωτικού παλαιότερα και στη συνέχεια του Δήμου Ζηρού για την μίσθωση και την εκμετάλλευση του λατομείου στη θέση «Μπούφος» της Δ.Ε. Θεσπρωτικού, θεωρεί ότι το ζήτημα αυτό η παρούσα δημοτική αρχή πρέπει να το χειριστεί με τόλμη και αποφασιστικότητα.
Το παραπάνω θέμα έχει τεθεί και άλλες φορές στο Δημοτικό συμβούλιο, χωρίς να δοθούν ικανοποιητικές απαντήσεις και έχει πολιτικές, οικονομικές και ενδεχομένως ποινικές διαστάσεις. Η εκμίσθωση του λατομείου θα έπρεπε να είναι μια σημαντική πηγή εσόδων για το Δήμο, όμως με τον τρόπο που το διαχειρίστηκαν οι προηγούμενες δημοτικές αρχές τα έσοδα από το λατομείο είναι ασήμαντα καθόσον ο δήμος προμηθευόταν από την εταιρεία, που εκμεταλλευόταν το λατομείο, εξωφρενικές ποσότητες αμμοχάλικου χωρίς να υπάρχουν δρομολογημένα κάποια μεγάλα έργα που να δικαιολογούν τα ποσά αυτά. Τα χιλιάδες κυβικά που πήγαιναν; Κάλυπταν μόνο προεκλογικά ρουσφέτια ή περίσσευαν και για συναλλαγές;
Ο νυν Δήμαρχος Ν. Καλαντζής σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μίλησε «για τιμολόγια που δεν έχουν κοπεί και για παραστατικά που δεν υπάρχουν και τα οποία αναλογούν σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ». Ρωτάμε, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ και συγκυβερνήσεων λειτουργούσαν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί που διασφάλιζαν τη νομιμότητα των ελέγχων των αποφάσεων των δημοτικών συμβουλίων και των ελέγχων των ισολογισμών του Δήμου από τους ορκωτούς λογιστές;
Οι προηγούμενες δημοτικές αρχές υπερασπίστηκαν τα συμφέροντα του Δήμου με αποφασιστικότητα στις δικαστικές προσφυγές της εταιρείας «Λατομεία Πρέβεζας ΑΕΒΕ»; Μπορούσαν να προσβάλουν σε ανώτερο βαθμό την δικαστική απόφαση και δεν το έκαναν; Έλεγχαν αν τηρούνται οι όροι της συμφωνίας με το δήμο; Αληθεύει ότι γίνονταν τριγωνικές οικονομικές συναλλαγές μεταξύ των εταιρειών του επιχειρηματία, σημερινού Δημάρχου Πάργας κ. Νάστα, έτσι ώστε ο επιχειρηματίας-εκμεταλλευτής του λατομείου να πληρώνει ασήμαντο ποσό στο Δήμο και ο Δήμος μας να πληρώνει πανάκριβα την αγορά των δικών του αδρανών υλικών; Η αγορά αδρανών υλικών τόσης μεγάλης αξίας γινόταν μετά από διαγωνισμό ή απευθείας, ήταν σύννομη η απευθείας αγορά από τον ιδιώτη επιχειρηματία; Το αναλογικό μίσθωμα, το πάγιο και η αγορά των αδρανών υλικών από το λατομείο συμπεριλαμβάνονταν στους ισολογισμούς του Δήμου ή μέσω των συμψηφισμών χάνονταν τα ίχνη της συναλλαγής-λεηλασίας;
Όλα τα στοιχεία που έχουν σχέση με το λατομείο πρέπει να παραδοθούν σε ελεγκτικές και εισαγγελικές αρχές, να ερευνηθούν και να αποδοθούν ευθύνες. Η νέα Δημοτική αρχή δεν έχει κανένα λόγο να φορτωθεί αμαρτίες του παρελθόντος. Είναι αδιανόητο μια επιχείριση να έχει ένα τεράστιο κύκλο εργασιών, ενώ ο δήμος να φέρεται χρεωμένος. Μήπως με βάση όσα έχουν αναρτηθεί σε ιστοσελίδες, τα πρακτικά του δημοτικού συμβουλίου, τα σχετικά άρθρα σε τοπικές εφημερίδες είναι ένα υλικό που πρέπει να κινήσουν την αυτεπάγγελτη επέμβαση των ελεγκτικών και εισαγγελικών αρχών;
Απαιτούμε και στηρίζουμε τη νέα Δημοτική αρχή σε κάθε διεκδίκηση της με όλους τους νόμιμους τρόπους των οφειλομένων ποσών προς το Δήμο και λαμβάνοντας υπόψη την όλη στάση του κ. Νάστα, να σκεφτεί αν θα πρέπει να διατηρήσει το συμβόλαιο, δεδομένου ότι το λατομείο δεν πρόκειται να μείνει αναξιοποίητο.
Ενθαρρύνουμε τη νέα Δημοτική αρχή να αναζητήσει τρόπους παρέμβασης της δικαιοσύνης με την οποία θα αποδοθούν ευθύνες σε όσους τις έχουν και να δοθούν πειστικές εξηγήσεις στους δημότες του Δήμου γιατί τα τελικά έσοδα είναι τόσο περιορισμένα σε σχέση με όσα έπρεπε να εισπράξει. Επιπλέον η Δημοτική αρχή να δει εκ νέου την δικαστική απόφαση που ζημίωσε το Δήμο με μισό εκατομμύριο ευρώ με εικονικά στοιχεία ή ψευδομάρτυρες και να διεκδικήσει τα ποσά.
Με όποιο ιδιώτη και αν συνάψει σύμβαση ο Δήμος ο κυβισμός να γίνεται με βάση τον όγκο του βουνού που θα του διατίθεται και όχι με τα στα «κυβικά επι δαπέδου» που θα δηλώνει ο ιδιώτης;
Για την ιστορία της υπόθεσης και για να κατανοήσουν οι πολίτες πώς παίχτηκε εδώ και χρόνια το ζήτημα λατομείο, θυμίζουμε ότι την εκμετάλευση των λατομείων ο κ. Νάστας την πήρε από ένα πρώην βουλευτή της Ν.Δ, με τη στήριξη ενός πρώην Νομάρχη και ότι τη διαχείριση των λατομείων προς όφελος των δημοτών την είχαν στα χέρια τους Δήμαρχοι του Θεσπρωτικού και του Ζηρού προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ.
Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε και τα ζητήματα που σχετίζονται με την περιβαλλοντική αποκατάσταση των χώρων εκμετάλλευσης του λατομείου βάσει της μελέτης που στην προκειμένη περίπτωση επιτέλους αυτή τη φορά πρέπει να τηρηθούν.
Τέλος, επιβάλλεται να διαλευκανθεί το θέμα των οφειλών του λατομείου Κρανιάς προς το Δήμο και η παρούσα Δημοτική αρχή οφείλει να ασχοληθεί και με τη λειτουργία του λατομείου αυτού.
Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΕΙ ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΑ
ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΑ ΛΑΤΟΜΕΙΑ

Ο.Μ. ΣΥΡΙΖΑ - Δήμου Ζηρού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!