Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Το προεκλογικό τοπίο στους δήμους της Ηπείρου… Τα φαβορί και οι σίγουροι νικητές!

ΑΠΟ EPIRUSPOST.GR
    EKLOGES DHM14
Μια ανάσα πλέον μας χωρίζει από τις αυτοδιοικητικές εκλογές... Σε πέντε εικοσιτετράωρα η αυλαία της προεκλογικής περιόδου πέφτει και την Κυριακή ο λόγος περνάει στους πολίτες.
Οι τελευταίες ημέρες θα είναι πλούσιες σε προεκλογική δραστηριότητα καθώς όλες οι παρατάξεις θα οργανώσουν και τις κεντρικές τους ομιλίες...

Παρότι μέχρι τώρα τηρήθηκαν χαμηλοί τόνοι, το πιθανότερο είναι ότι στο διάστημα που μας χωρίζει από την κάλπη, αυτοί θα ανέβουν σε μία προσπάθεια συσπείρωσης ψηφοφόρων.
Το βέβαιο είναι ότι από τους δεκαοκτώ δήμους της Ηπείρου, η μάχη την πρώτη Κυριακή, θα τελειώσει μόνο σε λίγους και στην συντριπτική πλειοψηφία θα χρειαστεί επαναληπτικός γύρος μαζί με τις ευρωεκλογές.
Το τοπίο όπως διαμορφώνεται λίγες μέρες πριν τις εκλογές, με τους δήμους κατ' αλφαβητική σειρά έχει ως εξής:
Δήμος Αρταίων
Πέντε συνολικά υποψήφιοι για το αξίωμα του δημάρχου.
Γιάννης Παπαλέξης δήμαρχος, προερχόμενος από ΠΑΣΟΚ, Παύλος Στασινός με ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο, Χρήστος Τσιρογιάννης προερχόμενος από ΝΔ, Λίτσα Κιτσαντά με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ και Κώστας Παπαϊωάννου με τη στήριξη του ΚΚΕ.
Έχουν ξεχωρίσει οι υποψηφιότητες του Γιάννη Παπαλέξη, του Παύλου Στασινού και του Χρίστου Τσιρογιάννη. Είναι οι τρεις που διεκδικούν τις δύο θέσεις για τη δεύτερη Κυριακή.
Η παράταξη που θα μείνει εκτός, θα είναι και ο βασικός ρυθμιστής του εκλογικού αποτελέσματος.
Δήμος Βόρειων Τζουμέρκων
Δύο είναι οι υποψήφιοι στο Δήμο Βορείων Τζομέρκων. Ο σημερινός δήμαρχος Γιάννης Σεντελές και η κ. Τασία Κίτσιου με τη στήριξη του ΚΚΕ.
Και μαθηματικά λοιπόν οι εκλογές θα τελειώσουν την πρώτη Κυριακή. Ο Γιάννης Σεντελές είναι από τους ελάχιστους που δεν έχουν καμία απολύτως αγωνία για το εκλογικό αποτέλεσμα. Το ενδιαφέρον είναι να δει πόσο ψηλά θα εκτοξευθεί το ποσοστό του.
Δήμος Γεωργίου Καραϊσκάκη
Δύο οι υποψηφιότητες και για τον Δήμο Γεωργίου Καραισκάκη. Του σημερινού δημάρχου Δημήτρη Γαλλίκα και του Περικλή Μήγδου. Η επανεκλογή του κ. Γαλλίκα θεωρείται βέβαιη.
Είναι ο δεύτερος από τους δεκαοκτώ δήμους της Ηπείρου, όπου δεν θα χρειαστεί επαναληπτικός γύρος.
Δήμος Δωδώνης
Τρεις είναι οι υποψήφιοι για το Δήμο Δωδώνης. Ο σημερινός δήμαρχος Κώστας Κατσανάκης, ο πρώην Δήμαρχος Λάκκας Σουλίου Χρήστος Ντακαλέτσης, και ο Τάσος Τόκας από το ΚΚΕ.
Το πιθανότερο είναι ότι και στο Δήμο Δωδώνης, οι εκλογές θα τελειώσουν την πρώτη Κυριακή. Παραδοσιακά το ΚΚΕ στην περιοχή αυτή καταγράφει χαμηλά ποσοστά.
Ο Κώστας Κατσανάκης φάνηκε να ξεκινά πολύ δυναμικά, όμως μετά την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων ο Χρήστος Ντακαλέτσης είναι αυτός που φαίνεται να πήρε προβάδισμα και δημιούργησε κλίμα πλήρους επικράτησης.
Δήμος Ζαγορίου
Τέσσερις οι υποψηφιότητες για το Δήμο Ζαγορίου, όπου θα χρειαστεί και επαναληπτικός γύρος για την εκλογή νέου δημάρχου.
Υποψήφιος εκ νέου είναι ο σημερινός δήμαρχος Γαβριήλ Παπαναστασίου, ο πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Παπίγκου Λεωνίδας Τσουμάνης, ο Βασίλης Σπύρου και ο Βασίλης Δαλκαβούκης
Δήμος Ζηρού
Τέσσερις οι υποψήφιοι για το Δήμο Ζηρού και όπως φαίνεται η εκλογή δημάρχου παραπέμπεται την δεύτερη Κυριακή.
Μια ακόμα θητεία διεκδικεί ο δήμαρχος Δημήτρης Γιολδάσης, ο οποίος εκλέχθηκε το 2010 με τη στήριξη τη ΝΔ.
Τις υποψηφιότητές τους έχουν ανακοινώσει ο Νίκος Καλαντζής και ο Γιώργος Γιάννος, καθώς και ο Μενέλαος Γείτονας, ο οποίος έχει τη στήριξη του ΚΚΕ.
Δήμος Ζίτσας
Πέντε υποψήφιοι διεκδικούν το Δήμο Ζίτσας. Πρόκειται για τον Βασίλη Γαρδίκο, τον Χρυσόστομο Βούζα, τον Μιχάλη Πλιάκο, τον Μανώλη Ματσάγκα και τον Σωτήρη Μανούση.
Λεπτές ισορροπίες και μεγάλες αντιπαραθέσεις χαρακτηρίζουν την προεκλογική περίοδο όπως και συμμαχίες μεταξύ πολιτικών αντιπάλων μέχρι πριν λίγο καιρό.
Κάθε προγνωστικό για το δήμο Ζίτσας είναι παρακινδυνευμένο.
Δήμος Ηγουμενίτσας
Στο Δήμο Ηγουμενίτσας κατέρχονται έξι παρατάξεις. Υποψήφιοι δήμαρχοι είναι ο Γιάννης Λώλος, ο Ανδρέας Νταής, ο Θωμάς Παππάς, η Δήμητρα Γούλα, ο Δώρης Δήμας και ο Σωτήρης Λιαμπότης.
Ο Γιάννης Λώλος, προερχόμενος από το χώρο της Νέας Δημοκρατίας και ο Γιάννης Νταής από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι αυτοί που φαίνεται ότι διασφαλίζουν την είσοδό τους στο δεύτερο γύρο.
Ο Θωμάς Παππάς και η Δήμητρα Γούλα θα δώσουν μάχη για την τρίτη και τέταρτη θέση και σίγουρα με τη στάση που θα κρατήσουν θα επηρεάσουν το τελικό αποτέλεσμα.
Δήμος Ιωαννιτών
Επτά συνολικά υποψήφιοι διεκδικούν το μεγαλύτερο δήμο της Ηπείρου. Το δήμο Ιωαννιτών. Υποψήφιοι δήμαρχοι είναι ο Θωμάς Μπέγκας, ο Νίκος Γκόντας, ο Λάζαρος Νάτσης, ο Άρης Μπαρτζώκας, ο Δημήτρης Τασιούλας, ο Στέφανος Σκοπούλης και ο Χρήστος Πατσούρας.
Θωμάς Μπέγκας και Νίκος Γκόντας, αναμένεται να είναι οι πρωταγωνιστές της δεύτερης Κυριακής. Ο Λάζαρος Νάτσης, με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν φαίνεται να φτιάχνει δυναμική, σίγουρα όμως τα ποσοστά του θα είναι ενισχυμένα σε σχέση με το 2010.
Ο Θωμάς Μπέγκας, μετά την συνεργασία με τον Παντελή Κολόκα δείχνει να αυξάνει τη δυναμική όπως και τη διεισδυτικότητα σε όλους τους πολιτικούς χώρους.
Η παράταξή του ποντάρει στο νέο, σε αντίθεση με το Νίκο Γκόντα που δίνει την τέταρτη προεκλογική του μάχη ως επικεφαλής παράταξης.
Δήμος Κεντρικών Τζουμέρκων
Έξι συνολικά οι μνηστήρες για τον ορεινό και μικρό δήμο των Κεντρικών Τζουμέρκων της Περιφερειακής Ενότητας Άρτας.
Εκ νέου υποψήφιος είναι ο σημερινός δήμαρχος Χρήστος Χασιάκος, ο Μαρίνος Γαρνέλης ο οποίος είχε κερδίσει τις εκλογές το 2010 αλλά μετά από προσφυγές ακυρώθηκε ο συνδυασμός του λόγω της ποσόστωσης γυναικών, ο Χρήστος Λύκος, ο Γιώργος Τσιανάκας, ο Παναγιώτης Σκαλτσογιάννης και ο Λεωνίδας Τσίπρας.
Πολλοί οι υποψήφιοι, δύσκολες οι εκτιμήσεις, αλλά είναι σίγουρο ότι ο Μαρίνος Γαρνέλης, είναι ένα πρόσωπο ιδιαίτερα αγαπητό στην περιοχή.
Δήμος Κόνιτσας
Στο Δήμο Κόνιτσας, οι υποψήφιοι δήμαρχοι είναι συνολικά πέντε. Η Ελένη Παπαμιχαήλ, ο Ανδρέας Παπασπύρου, ο Νίκος Εξάρχου, ο Δημήτρης Σδούκος και ο Σταύρος Κυρτσόγλου.
Ελένη Παπαμιχαήλ και Ανδρέας Παπασπύρου, φαίνεται ότι θα είναι οι μονομάχοι του δεύτερου γύρου.
Δήμος Μετσόβου
Πέντε είναι οι υποψήφιοι και για το Δήμο Μετσόβου. Ο σημερινός δήμαρχος Νίκος Τσομπίκος, ο πρώην δήμαρχος Κώστας Τζαφέας, ο Λεωνίδας Ευθυμίου, ο Ιωάννης Τσόδουλος και ο Χρήστος Ζήσος.
Αυτό που είναι σίγουρο για το Μέτσοβο είναι το προβάδισμα που έχει ο σημερινός δήμαρχος Νίκος Τσομπίκος.
Δήμος Νικολάου Σκουφά
Πέντε είναι οι υποψήφιοι στο Δήμο Νικολάου Σκουφά. Ο σημερινός δήμαρχος Στάθης Γιαννούλης, ο Θεόδωρος Μουσαβερές, ο Κώστας Κικιώνης, ο Χαράλαμπος Πέχλης και ο Νίκος Στασινός.
Ο Νίκος Γιαννούλης έχει σαφές προβάδισμα και έχει διασφαλίσει την είσοδό του στο δεύτερο γύρο.
Δήμος Πάργας
Τρεις οι υποψήφιοι για το Δήμο Πάργας, ο οποίος φαίνεται ότι δεν θα χρειαστεί δεύτερη Κυριακή για την εκλογή δημάρχου.
Υποψήφιοι είναι ο πρώην δήμαρχος Φαναρίου Αντώνης Νάστας, ο Θανάσης Ράπτης και ο Σωτήρης Γάκης.
Ο Αντώνης Νάστας έχει δημιουργήσει ένα ισχυρό ψηφοδέλτιο και η επικράτησή του αναμένεται να είναι εξαιρετικά άνετη.
Δήμος Πρέβεζας
Πέντε οι διεκδικητές του Δήμου Πρέβεζας. Υποψήφιοι είναι ο σημερινός δήμαρχος Χρήστος Μπαίλης, ο πρώην Δήμαρχος Μιλτιάδης Κλάπας, ο Δημήτρης Παππάς, ο Γιώργος Νόβας και ο Δημήτρης Βασιλείου.
Ο Μιλτιάδης Κλάπας και ο Χρήστος Μπαίλης, όπως όλα δείχνουν θα είναι οι πρωταγωνιστές της δεύτερης Κυριακής.
Ο Δημήτρης Παππάς, προερχόμενος από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία τα τελευταία χρόνια καταγράφει σωρεία προβλημάτων στην Πρέβεζα, μετά και τη συνεργασία του με το Γιώργο Νίτσα, δεν απέκτησε δυναμική, αντιθέτως δημιούργησε μεγαλύτερη δυσαρέσκεια μεταξύ των ψηφοφόρων της κεντροδεξιάς.
Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, με απουσία πολλών ετών από την Πρέβεζα, δεν κατάφερε να κάνει κανένα πολιτικό ή κοινωνικό άνοιγμα, ενώ αρκετά προβλήματα αντιμετωπίζει ακόμη και μέσα στον πολιτικό του χώρο.
Δήμος Πωγωνίου
Τρεις υποψήφιοι διεκδικούν το Δήμο Πωγωνίου και το πιθανότερο είναι οι εκλογές να τελειώσουν την πρώτη Κυριακή και να μην χρειαστεί επαναληπτικός γύρος για την ανάδειξη δημάρχου.
Υποψήφιοι είναι ο σημερινός δήμαρχος Κώστας Καψάλης, ο πρώην Δήμαρχος Άνω Πωγωνίου Γιάννης Ντόντης και ο Παναγιώτης Καραγιάννης.
Οι δύο πρώτοι έχουν ως πολιτικό χώρο αναφοράς το ΠΑΣΟΚ, όμως τα ψηφοδέλτιά τους είναι πολυσυλλεκτικά όπως στους περισσότερους δήμους και ο τρίτος στηρίζεται από το ΚΚΕ.
Δήμος Σουλίου
Στο Δήμο Σουλίου, κατέρχονται τρεις παρατάξεις. Υποψήφια εκ νέου είναι η σημερινή δήμαρχος Σταύρουλα Μπραίμη, ο Δημήτρης Σακαρέλης, και ο Αριστείδης Μαρέτας.
Η Σταυρούλα Μπραίμη είχε εκλεγεί το 2010 με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ, αυτή τη φορά όμως διεκδικεί την επανεκλογή της με ανεξάρτητο ψηφοδέλτιο.
Δήμος Φιλιατών
Τρεις είναι οι συνδυασμοί που μετέχουν στις εκλογές και στο Δήμο Φιλιατών. Υποψήφιος εκ νέου είναι ο σημερινός δήμαρχος Μηνάς Παππάς, κι ακόμη ο Σπύρος Παππάς και ο Λαέρτης Ρέγκας.
Είναι πολύ πιθανό και στο Δήμο Φιλιατών να μην χρειαστεί επαναληπτικός γύρος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!