Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Μενίδι τέλος... Στην κυκλοφορία ένα ακόμη τμήμα της Ιόνιας, τον Σεπτέμβριο τα εγκαίνια

amfi egkai4
Οριστικά τέλος πήραν οι στροφές του Μενιδίου και μαζί ένα από τα χειρότερα και πιο επικίνδυνα τμήματα της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων- Αντιρρίου.
Από το μεσημέρι της Τετάρτης οι οδηγοί έχουν στην διάθεσή τους 27 χιλιόμετρα σύγχρονου κι ασφαλούς αυτοκινητόδρομου. Είναι τα 27 χιλιόμετρα της Ιόνιας Οδού που δόθηκαν στην κυκλοφορία παρουσάι του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη.


amfi egkai3
Μέσα στις επόμενες ημέρες θα δοθεί στην κυκλοφορία και το βόρειο άκρο της Ιόνιας, από την Πέρδικα μέχρι την Εγνατία, ενώ στις αρχές Σεπτεμβρίου, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός, θα γίνουν από τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
«Με την ολοκλήρωση του έργου, από το Ρίο ως τα Ιωάννινα ένας οδηγός θα χρειάζεται από 1,5 εως 2 ώρες ... Είναι ένα μεγάλο αναπτυξιακό έργο για τη Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο και βγάζει την περιοχή από την απομόνωση. Επιτέλους, μπορεί να έχει το δικό της μερίδιο στη δίκαιη ανάπτυξη της χώρας ... τόσο στις παραγωγικές δομές που πρέπει να αναπτυχθούν στην πρωτογενή παραγωγή και τη μεταποίηση όσο και στις υπηρεσίες», όπως τόνισε ο υπουργός.
amfi egkain1
Ο κ. Σπίρτζης τόνισε ότι «για την προσπάθεια να φτιαχτεί επιτέλους εθνικό σχέδιο για τη δίκαιη ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση, προαπαιτούμενο ήταν να υπάρχουν οι βασικές υποδομές στη χώρα. Οι οδικές υποδομές έχουν ένα ακόμη σχέδιο για να ολοκληρωθούν παντού, το μέλημά μας είναι να ολοκληρώσουμε τις σιδηροδρομικές υποδομές στη χώρα, ώστε να αξιοποιηθούν όλα τα λιμάνια, να γίνουν όλα τα εμπορευματικά κέντρα που χρειαζόμαστε, να μπορεί η Ελλάδα να γίνει κόμβος συνδυασμένων μεταφορών, όχι μόνο για να αξιοποιήσει τη γεωγραφική της θέση αλλά για να προσελκύσει παραγωγικές δραστηριότητες και επενδύσεις που θα μας δώσουν πολύ μεγάλη υπεραξία».

Αναφερόμενος στο μεγάλο κόστος των διοδίων με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του τμήματος της Ιόνιας Οδού από το Ρίο μέχρι τα Ιωάννινα, ο κ. Σπίρτζης σχολίασε ότι «δυστυχώς τα διόδια δεν είναι μόνο στη Γέφυρα ακριβά, είναι και στους αυτοκινητόδρομους, γιατί αυτοί που έκαναν τους διαγωνισμούς και τις συμβάσεις το 2006-2007 και αυτοί που έκαναν τις αναθεωρήσεις το 2013, το μόνο που δεν φρόντισαν ήταν να υπάρχουν κοινωνικοί συντελεστές, άλλοι τρόποι για να χαμηλώσεις το ύψος των διοδίων προς τους πολίτες, να βρεις άλλες τεχνοκρατικές λύσεις για να είναι βιώσιμα τα έργα. Το μόνο που τους ένοιαζε ήταν να «βγαίνουν» τα έργα τεχνοοικονομικά, να διασφαλιστούν οι τράπεζες που χρηματοδοτούν τα έργα, όχι οι πολίτες που τα χρησιμοποιούν».

amfi egkai2
amfi dromos1
afmi dromos2
Με την παράδοση των 27 χιλιομέτρων, η Ιόνια Οδός γίνεται ένας ενιαίος αυτοκινητόδρομος συνολικού μήκους 182 χιλιομέτρων. Εντός Αυγούστου, θα παραδοθούν σε κυκλοφορία και τα τελευταία 14 χιλιόμετρα του τμήματος Πέρδικα Ιωαννίνων έως την ένωση με την Εγνατία Οδό και ο αυτοκινητόδρομος της Ιόνιας Οδού θα είναι στο σύνολο του σε κυκλοφορία.
Με το νέο τμήμα, παρακάμπτονται οι στροφές της περιοχής Μενιδίου και η διάρκεια της διαδρομής από Α/Κ Αμφιλοχίας έως και Παράκαμψη Άρτας, μειώνεται σχεδόν στο μισό και από 40 λεπτά που διαρκεί σήμερα μέσω υφιστάμενης εθνικής οδού, δε θα ξεπερνά τα 20 λεπτά μέσω Ιόνιας Οδού.
Το σύνολο του τμήματος διαθέτει 2 λωρίδες κυκλοφορίας και Λ.Ε.Α. καθόλο το μήκος του, ενώ στα τεχνικά του χαρακτηριστικά περιλαμβάνονται 5 γέφυρες, 22 άνω και κάτω διαβάσεις και 34 οχετοί.
Στις θέσεις 105 χλμ., 116 χλμ. και 128 χλμ. στη διάθεση των χρηστών βρίσκονται χώροι προσωρινής στάθμευσης με W.C, ενώ στο τμήμα συναντάται ο Ημικόμβος Κομποτίου στο 125,7 χλμ. ο οποίος συνδέει την Ιόνια Οδό με την υφιστάμενη εθνική οδό Αντιρρίου – Άρτας.
Πλέον, το ταξίδι από το Αντίρριο μέχρι τα Ιωάννινα, μέσω των λειτουργούντων τμημάτων της Ιόνιας Οδού, θα διαρκεί περίπου 1 ώρα και 45 λεπτά, αντί σχεδόν 3,5 ωρών που απαιτούνταν μέσω της υφιστάμενης εθνικής οδού. Με την πλήρη ολοκλήρωση του αυτοκινητοδρόμου, η διάρκεια του ταξιδιού θα μειωθεί σε μόλις 1 ώρα και 30 λεπτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!