Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

ΕΓΙΝΕ ΤΟ 1ο ΣΥΜΠΟΣΙΟ ΝΤΟΠΙΩΝ ΟΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ



Το 1ο Συμπόσιο για το ανώνυμο Ελληνικό κρασί  του Δήμου Ζηρού από ντόπιους ερασιτέχνες οινοπαραγωγούς είναι γεγονός.Καθιερώθηκε σαν θεσμός και θα αποτελεί πλέον το ετήσιο σημείο συνάντησης των ντόπιων οινοπαραγωγών και θα οργανωθεί πλέον με την συμπαράσταση των επαγγελματιών του οινικού χώρου,από το εξωτερικό και την Ελλάδα.
Το πρόγραμμα του συμποσίου περιελάμβανε πολλές εκπλήξεις όσον αφορά τις ποικιλίες των κρασιών και των γευστικών απολαύσεων!
 Κατά την  διάρκεια της εκδήλωσης που οικοδεσπότης ήταν το γραφείο του μηχανικού Αναγνώστου Χρήστου,ο οποίος πρώτευσε στην παρουσίαση της δικής του οινοπαραγωγής.
Συμμετείχαν  επίσης εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Πρέβεζας Ντάκουλας Ευάγγελος,ο ΑΝ. γραμματέας ΝΕ ΠΑΣΟΚ Πρέβεζας, ο εκπρόσωπος της Λαικής Συσπείρωσης του ΚΚΕ Μενέλαος Γείτονας ,ο τέως Αντιδήμαρχος Αρταίων Φώτης Φώτου,ο αγαπητός τέως αντιδήμαρχος Ζηρού Πέτρος Μάστορας,ο Επιχειρηματίας τ. πρόεδρος συλλόγου οδοντιάτρων Πρέβεζας μέλος του ομίλου  Τάσος  Δράκος ο Γεωπόνος Σταμάτης  Κωνσταντίνος,ένα από τα πρώτα ιδρυτικά μέλη του ομίλου,η έγκριτος δημοσιογράφος Ρούλα Χρήστου, ο γνωστός blogger Κτηματομεσίτης γευσιγνώστης Σταύρος Κώστας,και τέλος ο τ. Δήμαρχος Κατραχούρας. Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Δήμαρχος Νίκος Καλαντζής που αποχώρησε λόγω αανειλημμένων  υποχρεώσεων.
Να μην ξεχάσω παρέστη για λίγο γνωστός οινοδημοσιογράφος της πόλης μας.
Αφού έγινε απολογισμός της δράσης άρχισε η γευσιγνωσία από τους somelie και από τους οινοκριτικούς  bloggers και τους παρευρισκόμενους επισκέπτες φιλοξενούμενους.
Τα κρασιά που δοκιμάστηκαν είχαν ισορροπημένα και αρμονικά χαρακτηριστικά ως προς την οξύτητα.Διακρίθηκαν για την αρωματική διάρκεια και για την fin de bouche.
Aν και δεν υπήρχαν παλαιωμένα κρασιά η επίγευση που αποκόμισε το κοινό και οι γευσιγνώστες ήταν αποδεκτές (Persistance Aromatique Intense)
Εγιναν  και  παρεμβάσεις σε πολιτικό, τεχνοκρατικό επίπεδο και σε επίπεδο μουσικοπαραδοσιακό με φανταστικό τρίο από το Μουσικό Σχολείο Αρτας.
Πάντως η εκδήλωση έφερε ανώτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά τόσο για την ανταλλαγή απόψεων σε οινοπαραγωγικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο γνώσεων της ιστορίας και της κουλτούρας του οίνου!
Πρόεδρος του νεοσύστατου ομίλου θα ανακοινωθεί σε σύντομη συνάντηση που θα έχουν τα μέλη του ομίλου 

Και λίγα λόγια για το σεμινάριο που έγινε κατά την διάρκεια της οινοποσίας από τα μέλη του ομίλου!
Κρασί: όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τις βασικές ποικιλίες

Ο κόσμος του κρασιού είναι ιδιαιτέρα πολύπλοκος, αλλά συγχρόνως και ιδιαίτερα απλός, σε όποιον προσπαθήσει να μυηθεί στα μυστικά του. Ας ρίξουμε μια σύντομη ματιά στα βασικά χαρακτηριστικά των πιο γνωστών ποικιλιών…
Οι ποικιλίες των σταφυλιών και ο συνδυασμός τους δημιουργεί πολλές γεύσεις, πραγματικά ανεξάντλητες και οι γνώσεις γύρω από τον τρόπο παραγωγής, οινοποίησης και κατανάλωσης των κρασιών φαντάζουν… άπιαστες.
Τελικά όμως, τα πράγματα δεν είναι και τόσο περίπλοκα όσο εκ πρώτης όψεως φαίνονται. Με μια απλή κατηγοριοποίηση και με μια στοιχειώδη κωδικοποίηση μερικών χαρακτηριστικών ποικιλιών… δεν απέχουμε πολύ από το να γίνουμε «ειδικοί» οινογνώστες.
Ξεκινάμε από τα βασικότερα: τα τρία είδη κρασιών με βάση το χρώμα τους και σταδιακά χτίζουμε πάνω σε αυτές την κάβα μας… επιλέγοντας εκείνα τα κρασιά και τις ποικιλίες σταφυλιών που ταιριάζουν καλύτερα στη γεύση και στις γαστριμαργικές μας προτιμήσεις.
Κόκκινες ποικιλίες

Cabernet Sauvignon
Περιγραφή: Φημισμένη για την έντονη γεύση και το άρωμά του, η Cabernet Sauvignon, είναι μια μεστή και πλούσια σε γεύσεις και αρώματα ποικιλία. Ξεχωρίζουν η γεύση από τα κεράσια, τις σταφίδες και τα αρωματικά βότανα. Αν αφήσετε για λίγο το κρασί να «κυλήσει» στον ουρανίσκο σας θα νιώσετε την επίγευση από βατόμουρα, μαύρες σταφίδες, σμέουρα και οξιά (από το δρύινο βαρέλι), να σας διαπερνά. Το αποτύπωμα της ξηρότητάς του οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε τανίνες.
Με τι συνδυάζεται; Μια τόσο εξαιρετική και πληθωρική γεύση, «δένει» άψογα με κρέατα, όπως πάπια, βοδινό κρέας, κουνέλι, πουλερικά, λουκάνικα αλλά και εντόσθια. Εξίσου καλά συνδυάζεται και με τυριά με έντονη γεύση, όπως το ροκφόρ.
Merlot
Περιγραφή: Διαδεδομένο, ελκυστικό, περισσότερο προσιτό γευστικά και με πιο ήπια γεύση σε σύγκριση με το Cabernet Sauvignon, το Merlot φαίνεται να εδραιώνεται για τα καλά και στην Ελλάδα ως ένα γλυκόπιοτο κρασί, που συνδυάζεται εύκολα με κάθε φαγητό. Είναι ιδιαίτερα απαλό, με φρουτώδη χαρακτηριστικά από δαμάσκηνο ή βατόμουρο, αλλά και ήπια γεύση από σταφίδα, βανίλια ή κακάο.
Με τι συνδυάζεται; Είναι πολύ ευέλικτο και ευκολοσυνδύαστο. Ταιριάζει με τις περισσότερες γεύσεις, αλλά επιλέξτε το ως συνοδευτικό σε γεύματα με αρνί, βοδινό κρέας, πάπια κ.τ.λ. Είναι το καλύτερο συνοδευτικό για πιάτα ιταλικής κουζίνας.
Pinot Noir
Περιγραφή: Λεπτό και ντελικάτο στη γεύση το Pinot Noir προέρχεται από τη θρυλική ποικιλία σταφυλιών που ευδοκιμεί στη γαλλική Βουργουνδία. Το χρώμα του Pinot Noir ποικίλει από έντονο ρουμπινί, μέχρι ανοιχτό κόκκινο. Αναδίδει αρώματα φρούτων, από βύσσινο, κεράσι και μούρα. Συχνά έχει επίγευση από πιο γήινα υλικά, όπως τα μανιτάρια. Κατά τη δοκιμή χαρακτηρίζεται από μέτριο σώμα, με ήπιες τανίνες και οξύτητα.
Με τι συνδυάζεται; Κυρίως με απλές αλλά πλούσιες τροφές και σχετικά λιπαρές, όπως ο σολομός, το κατσίκι, το κοτόπουλο, το ζαμπόν ή το χοιρινό κρέας. Χρησιμοποιείται κατά κόρον στην κλασική γαλλική κουζίνα.
Syrah

Περιγραφή: Το κρασί syrah βγαίνει από τη συγκεκριμένη ποικιλία σταφυλιών, που έχει έντονα σκούρο χρώμα στη σάρκα του. Το συγκεκριμένο κρασί έχει πολύ σκούρο κόκκινο χρώμα σχεδόν αδιαφανές, έντονη και γεμάτη γεύση, με πολλές τανίνες και μεγάλη οξύτητα και αρώματα από σοκολάτα και βατόμουρο.
Με τι συνδυάζεται; Το Syrah ταιριάζει όμορφα με έντονες δυνατές γεύσεις όπως είναι το συκώτι, το πατέ, το κοκκινιστό, τα λουκάνικα, το κρέας πάπιας, τα μαύρα φασόλια και γενικά με τα ψητά κρέατα.
Λευκές ποικιλίες
Chardonnay
Περιγραφή: Εάν έχετε καλεσμένους ή αν εσείς θέλετε ένα ποτήρι λευκό κρασί, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η ιδανική επιλογή είναι το Chardonnay. Με λεπτή, ραφιναρισμένη γεύση, είναι ένα από τα πλέον διάσημα λευκά κρασιά. Με υψηλή ποιότητα, αλλά και προσαρμοστικότητα διακρίνεται για το γευστικό πλούτο και τη φρουτώδη πολυπλοκότητά του. Οι ποικιλίες αφθονούν, υπάρχουν οι πιο λεπτές καθαρές γεύσεις, αλλά και οι πλούσιες περισσότερο μεστές και σύνθετες γεύσεις. Τις περισσότερες φορές να περιμένετε ένα ήπιο σώμα γεύσεων από μήλο, αχλάδι, βανίλια ή βούτυρο.
Με τι συνδυάζεται; Είναι το πιο φημισμένο λευκό κρασί στην Καλιφόρνια οπότε ταιριάζει καλά με την αμερικανική κουζίνα και τα ψητά κρέατα και ψάρια (ψητά κοτόπουλα, σολομός) αλλά και οστρακοειδή και αβοκάντο. Εξίσου καλά συνδυάζεται και με τη γαλλική κουζίνα και τη σάλτσα.
Sauvignon Blanc

Περιγραφή: Είναι το ελαφρύτερο από τα λευκά κρασιά. Κύριο χαρακτηριστικό του Sauvignon Blanc είναι η τραγανή οξύτητα και το έντονο άρωμα από βότανα ή εσπεριδοειδή. Φινετσάτο λευκό κρασί, διακρίνεται όχι μόνο από έντονη οξύτητα, αλλά και ξηρότητα στη γεύση. Σε κάθε περίπτωση είναι ένα προσιτό κρασί.
Με τι συνδυάζεται; Επιλέξτε να το συνοδεύσετε με κάποιο ελαφρύ γεύμα ή λευκό κρέας και ιδίως με θαλασσινά. Λειτουργεί άψογα δε ως απεριτίφ.
Reisling
Περιγραφή: Η συγκεκριμένη ποικιλία σταφυλιών ευδοκιμεί στην περιοχή του Ρήνου. Δημιουργεί κρασιά αρωματικά, με φρουτώδη γεύση και αρώματα λουλουδιών. Τα συγκεκριμένα κρασιά έχουν έντονη οξύτητα και είναι συνήθως ξηρά και κάπως γλυκά στη γεύση. Είναι από τις ποικιλίες εκείνες, η γεύση των οποίων αλλάζει αισθητά ανάλογα με την περιοχή καλλιέργειας των σταφυλιών.
Με τι συνδυάζεται; Το Reisling συνδυάζεται υπέροχα με το φαγητό καθώς έχει εξαιρετική ισορροπία ανάμεσα στην οξύτητα και τη γλυκύτητά του. Ταιριάζει πολύ με ψάρια και χοιρινό, αλλά και με τα έντονα πιάτα της ταϋλανδέζικης και της κινεζικής κουζίνας.
Ροζέ οίνοι
Περιγραφή: Όπως προκύπτει και από το όνομά τους, όλα τα ροζέ κρασιά έχουν ένα χαρακτηριστικό ροζέ χρώμα που οφείλεται κυρίως, στην τεχνική της οινοποίησης, κατά την οποία χρησιμοποιούνται μερικές μόνο από τις χρωστικές ίνες των κόκκινων σταφυλιών, ώστε να παραχθεί το χαρακτηριστικό αυτό ροζ χρώμα.

Σε κάθε περίπτωση οι τεχνικές διαφέρουν και χρειάζονται ιδιαίτερη ικανότητα από τον οινοπαραγωγό, που θα συνδυάζει γεύσεις και αρώματα και θα δώσει το χαρακτηριστικό ροζέ χρώμα.
Η διάδοσή τους ξεκίνησε τη δεκαετία του ’80, τότε που εκτοξεύθηκε η φήμη των λευκών κρασιών και οι οινοπαραγωγοί αναζητούσαν τρόπο για να διοχετεύσουν στην αγορά τα αποθέματα από τις κόκκινες ποικιλίες σταφυλιών. Το αποτέλεσμα ήταν το ροζέ κρασί. Σε αρκετές περιπτώσεις πάντως, το ροζέ κρασί προέρχεται και από την πρόσμιξη λευκής και κόκκινης ποικιλίας σταφυλιών-και όχι αποκλειστικά από την επεξεργασία των κόκκινων σταφυλιών.
Οι χρωματικές αποχρώσεις τους ποικίλλουν, από ανοικτό-απαλό ροζ μέχρι πιο έντονο. Μπορούν να είναι περισσότερο λεπτά στη γεύση, με έντονη γλυκύτητα ή και ξηρά με γλυκιά επίγευση.
Με τι συνδυάζονται; Είναι ελαφρά στη γεύση και ημίγλυκα, οπότε ταιριάζουν άψογα με περισσότερο πικάντικα γεύματα (ασιατικής ή λατινοαμερικάνικης προέλευσης), καθώς η γεύση τους βοηθάει τον ουρανίσκο να ανακουφιστεί… Μπορεί να μην ταιριάζει με ένα μπολ με chili, αλλά σίγουρα ταιριάζει με πιο λιπαρά εδέσματα, όπως τα nachos και ή τορτίγια με λιωμένο τυρί κτλ.




Όταν σου έδινα  το δακτυλίδι Πέτρο δεν το ήθελες ,είδες ο Νικολάκης έγινε δήμαρχος με την πρώτη!
       ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΤΟΥ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟΥ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ!
 Ελληνικές Ποικιλίες
Ο ελληνικός αμπελώνας έχει να επιδείξει εκατοντάδες ποικιλιών. Πολλές από αυτές είναι σχεδόν ξεχασμένες. Οι περισσότερες έχουν ρίζες που χάνονται στα βάθη του χρόνου. Πιο γνωστές σήμερα είναι:
  
Ελληνικές Λευκές Ποικιλίες

  
Αγούμαστος (Αγιόμαστο, Αζοΰμαστο), σε Κέρκυρα.
Αηδάνι άσπρο (Ασπράηδανο), σε Σαντορίνη, Νάξο, Πάρο.
Αθήρι άσπρο (Αθήρι λευκό, Ασπράθηρο, Ασπραθήρι), σε Ρόδο, Αμοργό, Σαντορίνη, Χαλκιδική, Λακωνία. Κρασιά που χαρακτηρίζονται από αρώματα μικρής έντασης (εσπεριδοειδών και κίτρινων φρούτων). Στόμα λεπτό με χαμηλή οξύτητα.
Αρκαδινό, σε Κέρκυρα.
Ασπρούδα Ζακύνθου, σε Ζάκυνθο, Ηλεία, Μεσσηνίας, Ηλεία, Λακωνία. Μυκηνών, Κορινθία, Αχαΐα, Κυκλάδες, Πατρών (Σανταμεριάνα), Σπετσών, Χαλκίδος, Βοιωτία, Σαντορίνης, Κυκλάδες.
Ασύρτικο, σε Σαντορίνη, Ανάφη, Μήλο, Νάξο, Ίο, Φολέγανδρο, Χαλκιδική. Κρασιά με αρώματα σύνθετα μεσαίας έντασης (εσπεριδοειδών κίτρινων φρούτων, λεμονιού), βοτανικά και ορυκτά και, με την ωρίμανση, ξηρών καρπών, μελιού και τσαγιού. Στόμα πλούσιο με υψηλό αλκοόλ και ταυτόχρονα πολύ υψηλή οξύτητα.
Βαλαίτης (Αμπελαίτης), σε Ρέθυμνο, Χανιά, Γύθειο, Άργος.
Βαρδέα, σε Λευκάδα.
Βηλάνα (Βιλάνα), σε Ηράκλειο, Λασίθι, Ρέθυμνο, Χανιά. Κρασιά που χαρακτηρίζονται από αρώματα απλά, μεσαίας έντασης, εσπεριδοειδών και κίτρινων φρούτων. Στόμα λεπτό με χαμηλή οξύτητα.
Βιδιανό (Αβιδιανό), σε Ρέθυμνο.
Βολίτσα άσπρη (Ασπροβουλίτσα), σε Αχαΐα.
Βόσσος (Βοσσίδι), σε Ζάκυνθο.
Γαϊδουριά, σε Σαντορίνη, Ίο, Φολέγανδρο, Ανάφη.
Γλυκασπρούδα (Γλυκερήθρα), σε Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία, Ζάκυνθο.
Αυγουστέλι, (Αυγουστιάτης), σε Αιτωλοακαρνανία, Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Μεσσηνία, Αχαΐα, Λευκάδα, Φωκίδα, Αρκαδία.
Δαφνιά (Δαφνί), σε Ηράκλειο, Κρήτη.
Ζακυνθινό, σε Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Ακαρνανία.
Ζουμιάτικο (Δαμιάτ, Ζουμιάτης, Δαμιάτης), σε Θράκη, Ανατολική και Κεντρική Μακεδονία.
Δουμπραίνα άσπρη (Ντουμπραίνα άσπρη, Τσουμπραίνα, Μπρένα), σε Αχαΐα.
Θραψαθήρι, σε Σητεία, Ηράκλειο.
Κακοτρύγης, σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Ηλεία.
Καρυδάτο, σε Σέρρες, Καβάλα, Θάσο, Κρήτη.
Κατσανό, σε Σαντορίνη, Κυκλάδες.
Κοζανίτης (Γκουζανίτης, Κοργιανίτης), σε Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Λευκάδα.
Κοντοκλάδι, σε Ζάκυνθο, Ηλεία.
Κορίθι άσπρο (Ασπροκόριθο, Τσαουλί), σε Νήσους Ιονίου, Αχαΐα, Κυκλάδες, Θεσσαλία.
Κουκούλι (Ασπροκουκούλι, Ασπροστάφυλο, Κουκουλιό), σε Τύρναβο, Λάρισα, Κοζάνη, Καστοριά, Τρίπολη, Καρδίτσα, Θεσσαλονίκη, Πρέβεζα.
Κουμιώτης, σε Θεσσαλία.
Κυδωνίτσα, σε Λακωνία.
Λαγόρθι (Λαόρθι, Λαόρκο, Λαγάρθρι, Λαγάθι, Λαγουρθιά, Λαγόθρα), σε Καλάβρυτα, ορεινή Αχαΐα, Αρκαδία, Λευκάδα, Ζάκυνθο, Κέρκυρα. Κρασιά που χαρακτηρίζονται από αρώματα απλά εσπεριδοειδών και κίτρινων φρούτων. Στόμα λεπτό με αρκετά υψηλή οξύτητα.
Μαλαγουζιά, σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα, Χαλκιδική, Θεσσαλονίκη, Στερεά Ελλάδα. Κρασιά με αρώματα που θυμίζουν μοσχάτο (δηλαδή τριαντάφυλλο), λουλουδιών, κίτρινων φρούτων, εσπεριδοειδών και πιπεριάς. Στόμα γεμάτο με υψηλό αλκοόλ και μεσαία οξύτητα.
Μαλβαζία (Malvazia Bianca di Candia).
Μανδηλαριά άσπρη, σε Κυκλάδες
Μονεμβασιά (Μονοβασιά, Μονεμβασίτικο, Αρτεμίσι, Κλωσσαριά), σε Πάρο, Ίο, Σίκινο, Κυκλάδες, Σποράδες, Λακωνία. Κρασιά με μικρής έντασης απλά αρώματα κίτρινων φρούτων. Στόμα ελαφρύ με χαμηλή οξύτητα.
Μοσχατέλλα (Μοσχατελό, Μαλάγκα), σε Κεφαλλονιά.
Χρήστος: Θα είναι και ο Γιάννος υποψήφιος με τον Σύριζα ;
Μοσχάτο Αλεξανδρείας (Αγγλικό, Αποστολιάτικο, Salamanna, Zibibo (Ιταλία), Muscat Romain, M.D Espagne (Γαλλία), Moscatel Gordo Bianco (Ισπανία), Gibeben Muscatellet (Γερμανία), Μ. De Setubal (Πορτογαλία], σε Λήμνο, Νήσους Β. Αιγαίου, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Καβάλα, Κοζάνη, Θεσσαλία, Εύβοια. Τα ξηρά κρασιά που παράγονται από αυτή την ποικιλία έχουν αρκετά έντονα αρώματα, χαρακτηριστικά του μοσχάτου, δηλαδή με κυριαρχία του τριαντάφυλλου, κίτρινων φρούτων και εσπεριδοειδών. Στόμα ελαφρύ με μεσαία αλκοόλη και χαμηλή οξύτητα.
Μοσχάτο άσπρο (Μοσχάτο Σάμου, Μοσχούδι, Μοσχάτο Ρίου, Μοσχοστάφυλο, Muscat de Frontignan, Muscat a petits grains, Moscato bianco). Τα ξηρά κρασιά που παράγονται από αυτή την ποικιλία έχουν έντονα αρώματα με κυριαρχία του τριαντάφυλλου, των κίτρινων φρούτων και εσπεριδοειδών. Στόμα ελαφρύ με μεσαία αλκοόλη και χαμηλή οξύτητα.
Μοσχάτο Σπίνας, σε Χανιά.
Μοσχάτο Τρανί, σε Ρόδο.
Μοσχοφίλερο (Αχαϊα) Οικογένεια ποικιλιών (φιλέρια) με λευκό, κίτρινο ή ροζέ χρώμα. Καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά στο κέντρο της Πελοποννήσου, στο νομό Αρκαδίας. Δίνει κρασιά ισορροπημένα με ικανοποιητική οξύτητα και άρωμα. Τα κρασιά με χαρακτηριστικά αρώματα μοσχάτου προέρχονται μόνο από το ροδόχρουν Μοσχοφίλερο.
Μπατίκι (Ντεβέ μπατίκι, Τιμπί μπατίκι), σε Τύρναβο, Βόρειο Εύβοια, Μακεδονία, Θράκη.
Μυγδάλι (Αμυγδάλι, Αμυγδαλί), σε Αιτωλοακαρνανία, Νησιά Ιονίου, Αχαΐα, Κρήτη.
Ντεμπίνα, σε Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Ελασσόνα. Κρασιά με μεσαία ένταση αρωμάτων - άρωμα κίτρινων φρούτων και κανέλας. Στόμα ελαφρύ με χαμηλή αλκοόλη και μεσαία οξύτητα.
Ξερομαχαιρούδα, σε Κυκλάδες.
Όψιμος Εδέσσης, σε Πέλλα, Κεντρική Μακεδονία, Βόρεια Θεσσαλία.
Όψιμος Σουφλίου, σε Ν. Έβρου.
Παύλος (Παυλούδια), σε Ζάκυνθο, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία.
Πετροκόριθο λευκό, σε Κέρκυρα, Εύβοια, Αχαΐα, Μεσσηνία, Ζάκυνθο.
Πετρουλιανός (Πετρολανός), σε Κύθηρα.
Πλατάνι (Πλατανιά, Πλάτανος), σε νότιες Κυκλάδες, δυτική Κρήτη.
Πλυτό (Πλωτό), σε ανατολική Κρήτη, Κύθηρα.
Ποταμισιό λευκό (Ασπροποταμίσιο, Ποταμισιές), σε Κυκλάδες, Κύθηρα.
Πρικνάδι (Πρεκνάρι, Πρέκνα, Πρεκνό), σε Τύρναβο, κεντρική Μακεδονία.
Ροζακί (Ραζακί, Κέρινο), σε Κρήτη, Εύβοια, Αττική-Βοιωτία, Κοζάνη.
Ροκανιάρης, σε Αργολίδα.
Ρομπόλα (Ασπρορομπόλα), σε Κεφαλλονιά, Κέρκυρα, Ιθάκη, Λευκάδα, Πρέβεζα. Κρασιά με μεσαία αρωματική ένταση, αρκετά σύνθετα, εσπεριδοειδών και κίτρινων φρούτων. Στόμα γεμάτο με αρκετά υψηλή οξύτητα.
Σαββατιανό (Σταματιανό, Σαββαθιανό, Σακέικο, Περαχωρίτης, Περασωρίτικο, Άσπρο, Κουντούρα, Δουμπρένα, Τσουμπρένα, Ντομπρένα,) σε Αττική, Βοιωτία, Πάρο, Κυκλάδες, Δυτική Κρήτη, Πελοπόννησο, Μακεδονία και Θεσσαλία. Συνολικά σε 180.000 στρέμματα. Η κυρίαρχη ελληνική, από άποψη όγκου καλλιέργειας, ποικιλία. Καταλαμβάνει τον κύριο όγκο των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων της Στερεάς και της Ευβοίας και είναι η μοναδική λευκή ποικιλία που καλλιεργείται στην Αττική. Κύριο χαρακτηριστικό της η έλλειψη οξύτητας που την καταδικάζει στο να μην μπορεί να δώσει κρασιά πολύ υψηλής ποιότητας. Χρησιμοποιείται κατά κόρον για την παραγωγή ρετσίνας. Κρασιά με αρώματα κίτρινων φρούτων, όπως το μάνγκο, και σανού. Στόμα ελαφρύ και με χαμηλή οξύτητα.
Σκιαδόπουλο (Σαχάρα), σε Ζάκυνθο, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία.
Σκλάβα, σε Αργολίδα.
Σουλτανίνα, σε Κρήτη, Κορινθία, Αχαΐα, Καβάλα.
Σταυροχιώτης, σε νησιά Ν. Αιγαίου, Εύβοια.
Ταχτάς (Κουρουταχτάς), Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Κρήτη, Θεσσαλονίκη.
Τσαούσι (Τσαούσης, Τσαουσιά, Τσαούσικο), σε Κεφαλλονιά.
Φλασκασυρτικο, σε Κυκλάδες.
Χλώρες (Χλώρα, Χλώρα, Φλώρα), σε Λευκάδα Ζάκυνθο, Ήπειρο, βορειοδυτική Πελοπόννησο.
Ελληνικές Ερυθρές Ποικιλίες Οινοποιίας

Αγιαννιώτικο (Αγιαννίτικο), σε Κυκλάδες και Νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Αγιωργίτικο (Μαύρο Νεμέας), σε Κορινθία, Μεσσηνία, Αργολίδα, Νεμέα. Ίσως η πιο ευγενική ελληνική ποικιλία μαζί με το Ξυνόμαυρο. Καλλιεργείται σχεδόν αποκλειστικά στην περιοχή της Νεμέας και δίνει διαφορετικού τύπου κρασιά, ανάλογα με το υψόμετρο στο οποίο καλλιεργείται. Κάτω από τα 300μ. το σταφύλι ωριμάζει γρήγορα, η οξύτητα είναι πολύ χαμηλή και είναι πιο κατάλληλο για παραγωγή ερυθρών επιδόρπιων οίνων. Τα κρασιά της Νεμέας είναι βαθύχρωμα με έντονα φρουτώδη χαρακτήρα.
Αγούμαστος (Αγόμαστος, Αζούμαστος), σε Κέρκυρα, Σπάρτη, Μεσσηνία, Σέρρες.
Αηδάνι μαύρο (Μαυράηδανο), σε Κυκλάδες.
Αθήρι μαύρο (Μανράθηρο, Μαυραθήρι), σε Σαντορίνη.
Ακομινάτο (Κονμινάτο, Τραχανάδες, Κουμενάτο), σε Ηράκλειο και Κρήτη, Ζάκυνθο.
Αμφιόνι (Αφιόνι), σε Κέρκυρα.
Αρακλινός (Ρακλινό), σε Κεφαλλονιά, δυτική Πελοπόννησο.
Αρμελετούσα, σε Άνδρο, Κυκλάδες.
Αυγουστιάτης, σε Ζάκυνθο, δυτική Πελοπόννησο.
Βάφτρα (Βάψα, Βάφισσα, Βαύτρα), σε Πάρο, Κυκλάδες, Ν.Δ. Πελοπόννησο, Λέσβο.
Βερτζαμί (Βαρσαμί, Μπερτζαμί, Λευκαδίτικο, Μαρτζαβί, Βαρζαμί), σε Λευκάδα, Κέρκυρα, Αιτωλοακαρνανία, Πρέβεζα.
Βιολεντό (Βιολεντί), σε Ζάκυνθο, Ηλεία.
Βλάχικο (Βλάχος), σε Ιωάννινα, Θεσπρωτία, Τρίκαλα, Κέρκυρα.
Βοϊδομάτης (Βοϊδομάτα, Βουδόματο, Βοϊδοστάφυλο), σε Κρήτη, Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Μεσσηνία, Αρκαδία, Λακωνία, Αργολίδα, Ηλεία, Σαντορίνη, Ικαρία, Γρεβενά, Δράμα, Θράκη.
Βολίτσα μαύρη, σε Καλάβρυτα, Αρκαδία.
Βραδυανό (Βορδιανό), σε Εύβοια, Μαγνησία, Σκόπελο, Φθιώτιδα.
Γκυκοπάτι, σε Ιόνια νησιά, Πρέβεζα, Ακαρνανία.
Διμηνίτης, σε Ρόδο.
Ζαλοβίτικο, σε Δυτική Θεσσαλία, Γρεβενά.
Θειακό, σε Λευκάδα, Ιθάκη, Κεφαλλονιά, Αιτωλοακαρνανία.
Θράψα (Θράψες), σε Ν. Ηρακλείου, Λασίθι, Ρέθυμνο, Λακωνία, Κύθηρα.
Καραμπραΐμης, σε Εύβοια, Πάρο, Κυκλάδες.
Καρτσιώτης, σε Θεσσαλία, βόρειες Σποράδες.
Κατσακούλιας (Καρτσακούλι, Καλτσακούλι, Κατσακούλι, Γυφτοκόριθο), σε Ζάκυνθο, Αιτωλοακαρνανία, Ηλεία.
Κοκκινοβοστίτσα (Κοκινομοστίτσα, Μοσχοβοστίτσα), σε Κέρκυρα, Αχαΐα.
Κολλινιάτικο (Κολλινιάτης), σε Αρκαδία, Μεσσηνία, Λακωνία, Ηλεία.
Κοντοκλάδι, σε Ζάκυνθο, Ευρυτανία, Θεσπρωτία, Λευκάδα, Φθιώτιδα, Ηλεία.

Δράκος: Γιατί ο Μιχάλης δεν είναι κεφάλαιο για τον τόπο Βαγγέλη αν βάλετε τον Κατραχούρα υποψήφιο βουλευτή θα κερδίσει τον Τσουμάνη;

Κορίθι μαύρο (Κορίφι, Γαλάνα), σε Αράχοβα και Βοιωτία.
Κορινθιακή (Σταφίδα μαύρη), σε Κορινθία, Αργολίδα, Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά.
Κοριτσάνος μαύρος (Γκορτσάνος μαύρος, Γκορτσάνι μαύρο, Κοριτσάνος κόκκινος, Κοριτσάνικο μαύρο), σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα.
Κορφιάτns (Κοργιάτικο), σε Κεφαλλονιά, Ιθάκη, Αχαΐα.
Κοτσιφάλι, σε Κρήτη, Κυκλάδες.
Κουμάρι (Κουμαριά), σε Άνδρο, Κυκλάδες.
Κρασάτο, σε Ραψάνη, Καρδίτσα.
Λαδικινό (Λαδικιανό), σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο, Λασίθι.
Λημνιό (Καλαμπάκι, Λημνιώτικο), σε Λήμνο, Χαλκιδική, ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Εύβοια.
Λημνιώνα (Λημνιό), σε Λάρισα, Μαγνησία, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Γιαννιτσά, Κοζάνη.
Λιάτικο (Λιάτης, Μαυρολιάτης), σε Κρήτη, νότιες Κυκλάδες, Ζάκυνθο. Κρασιά με σχετικά ανοιχτό κόκκινο χρώμα μεσαίας έντασης με αρώματα ώριμων κόκκινων φρούτων. Στόμα μαλακό με χαμηλή οξύτητα.
Μανδηλαριά (Μαντηλαριά, Μαντηλάρι, Κουντούρα μαύρη, Κουντούρα, Κουτούρα, Αμοργιανό, Δουμπραίνα μαύρη, Κουντούρα μαύρη), σε Κρήτη, Ρόδο, Πάρο, Σαντορίνη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Αττική, Εύβοια, Χαλκιδική, βόρειο Αιγαίο, Ηλεία, Μεσσηνία. Η κυρίαρχη ερυθρή ποικιλία του αιγαιοπελαγίτικου αμπελώνα. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι ο βαφικός χαρακτήρας. Δίνει κρασιά μέτρια σε ποιότητα. Συνήθως χρησιμοποιείται για καλύτερα αποτελέσματα σε συνοινοποίηση με άλλες αιγαιοπελαγίτικες ποικιλίες όπως το Κοτσιφάλι στην Κρήτη (Πεζά – Αρχάνες) και η Μαλβαζία στην Πάρο.
Μαυρούδι Αράχοβας, σε Αράχοβα, Βοιωτία, Φωκίδα.
Μαύρο Καλαβρυτινό, σε Αχαΐα, Αρκαδία, Ηλεία.
Μαύρο Μεσσενικόλα, σε Μεσενικόλα Καρδίτσας.
Μαυροδάφνη, σε Αχαΐα. Κλασσική ελληνική ποικιλία που καλλιεργείται κατά κύριο λόγο στην Πελοπόννησο κοντά στην Πάτρα και σε μικρές ποσότητες στην Κεφαλονιά. Χρησιμοποιείται κυρίως για την παραγωγή γλυκών κρασίων και συμμετέχει σε μικρό ποσοστό μαζί με άλλες ποικιλίες στην παραγωγή ξηρών κρασιών. Το κρασί, που βγαίνει από σταφύλια της ποικιλίας αυτής, διακρίνεται για το ξεχωριστό του άρωμα που με το πέρασμα του χρόνου εξελίσσεται σε εντυπωσιακό μπουκέτο
Μαυροτράγανο, σε Σαντορίνη.
Μοσχάτο Αμβούργου, σε Θεσσαλία, Θράκη, ανατολική Μακεδονία.
Μοσχάτο μαύρο (Μαυρομοσχάτο), σε Μεσσηνία. Αχαΐα, Ηλεία, Εύβοια, Κρήτη, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Σαντορίνη, Τρίκαλα, Καρδίτσα         Πάντως εσείς στην Αρτα Φώτη χάσατε τσάμπα την      εκλογή.

Μοσχόμαυρο (Μοσχόγκαλτσο, Ξινόγκαλτσο), σε δυτική Μακεδονία και Θεσσαλία.
Μούχταρο (Μουχτούρι, Μούχτουρο, Μούχταρμα, Μουχτάρι), σε Φθιώτιδα, Φωκίδα, Βοιωτία.
Μπεκάρι (Μπέκαρι, Μπέκαρο), σε Ιωάννινα, Θεσπρωτία.
Νεγκόσκα (Ποπόλκα Ναούσης, Νεγκόσκα Ποπόλκα), σε Γουμένισσα.
Ξινόμαυρο (Ξινόμαυρο Ναούσης, Μαύρο Ναούσης, Μαύρο Ναουστινό, Ξυνόγκαλτσο, Ποπόλκα, Πιπόλκα, Νιάουσα, Νιαουστινό), σε δυτική Μακεδονία, Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Ραψάνη. Κρασιά με έντονα αρώματα κόκκινων φρούτων φραγκοστάφυλου και ντομάτας. Στόμα μεσαίου όγκου με στυφές τανίνες και υψηλή οξύτητα ακόμη και όταν έχει υψηλή αλκοόλη.
Παμίδι (Παμίτ, Παμίτης, Παμίτσα, Παμέτα), σε Θράκη, Μακεδονία, βόρεια Θεσσαλία.
Παπαδικό (Παπαδιές), σε Χαλκιδική, Θάσο.
Παπάς Καρά (Καράπαπας), σε Ήπειρο, Θράκη.
Πατρινό, σε Λευκάδα, Κεφαλλονιά, Ακαρνανία, Πρέβεζα.
Πετροκόριθο, σε Κέρκυρα, Εύβοια, Αχαΐα, Μεσσηνία, Ζάκυνθο.
Ποταμίσιο (Ποταμίσι), σε Σαντορίνη, Νάξο, Αμοργό, Μύκονο, Φολέγανδρο, Ίο, Μήλο, Κύθηρα.
Ρεφόσκο, σε Ηλεία.
Ρητινό (Ριπνό, Αρητινό, Ρετενό), σε Εύβοια, Μαγνησία, Σάμο, Ικαρία, Σποράδες.
Ρομπόλα κόκκινη (Κοκκινορομπόλα, Μαυρορομπόλα), σε Ηλεία, Ζάκυνθο, Κέρκυρα, Λευκάδα.
Ρουσσαΐτης (Ροσαΐτης, Ρούσσικο κόκκινο), σε Εύβοια, Κυκλάδες.
Ρωμέικο (Μαυρορωμέικο, Λοΐσσιμα), σε Χανιά, Κρήτη, Κυκλάδες.
Σεριφιώτικο, σε Σίφνο, Πάρο, Φολέγανδρο, Μήλο, Αργολίδα.
Σέφκα (Σέφκο, Μαυρούτι), σε Μακεδονία, Θράκη, Καρδίτσα.
Σκοπελίτικο, σε Κέρκυρα.
Σκυλοπνίχτης (Σκυλοπνίχτρα, Καστελιώτικο), σε Πελοπόννησο, Αιτωλοακαρνανία, Φωκίδα, Βοιωτία, Ευρυτανία, Ήπειρο, Ιόνια νησιά.
Σταυρωτό (Αμπελακιώτικο Μαύρο), σε Ραψάνη.
Φαντάσου να ήμουν εγώ τώρα δήμαρχος Ρούλα πόσες συνεντεύξεις θα σου έδινα!

Συκιώτης (Συκιώτι), Μακεδονία, Θεσσαλία, Εύβοια.
Τζωρτζίδικα (Τζωρτζίδια, Τζωρτζίνες, Ζαμπέλα, Ιζαμπέλα, Βρωμοστάφυλο, Κορηός, Κορέος, Φράουλα, Μοσχοστάφυλο), σε ηπειρωτική Ελλάδα, Βόρειο Αιγαίο, Ιόνιο.
Τσαρδάνα, σε Ρέθυμνο, Χανιά.
Φειδιά, σε Κέρκυρα, Παξούς.
Φωκιανό (Σαμιώτικο, Σαμιώτης, Δαμάσκηνο, Δαμασκηνάτο, Ερικαράς), σε Β. και Ν. Αιγαίο, κεντρική και ανατολική Μακεδονία, Θράκη, Κρήτη, Μεσσηνία.
Χονδρομαύρο (Σκλήθρο), σε Κοζάνη, Γρεβενά.
Ελληνικές Ερυθρωπές Ποικιλίες Οινοποιίας

Βιολεντό (Βιολεντί), σε Ζάκυνθο, Ηλεία.
Κουτσουμπέλι (Κουτσουμπέρι), σε Ζάκυνθο, Ηλεία, Αιτωλοακαρνανία.
Μοσχοφίλερο, σε Μαντινεία, Μεσσηνία, Αχαΐα. Παράγει κρασιά με γκρι χρώμα και ευδιάκριτα αρώματα όπου κυριαρχεί το τριαντάφυλλο και ως φόντο μέντα και κίτρινα φρούτα. Στόμα ελαφρύ με λίγο αλκοόλ και υψηλή οξύτητα.
Ροδίτης (Ρογδίτης, Αλεπού, Ροδομούσι, Κανελλάτο, Λιτσιτσίνες, Σουρβιώρης, Κρυτσανιστή, Κοκκινάρα. Ροϊδίτης, Ράιδο, Κοκκινοστάφυλο, Κανελλάτο), σε Στερεά Ελλάδα, Εύβοια, Θεσσαλία. Κρασιά με αρώματα φρούτων όπως ο ανανάς. Στόμα μεσαίου όγκου με χαμηλή οξύτητα.
Σιδερίτης, σε Πελοπόννησο, Εύβοια, Αττική, Ιόνια νησιά, Στερεά Ελλάδα, Θεσσαλία, νησιά Αιγαίου πελάγου.
Τουρκοπούλα, σε Ηλεία, Μεσσηνία, Ζάκυνθο, Αιτωλοακαρνανία, Πρέβεζα Θάσο.
Φιλέρι, σε Αττική, Εύβοια.





Έκθεση ντόπιων προϊόντων  Food&Life από τον  Shef



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!