Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΘΑΛΠΩΡΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΖΗΡΟΥ


Υπερψηφίστηκε ο προυπολογισμός στο ΔΣ του Δήμου Ζηρού. Καταψήφισε ο Γιώργος Γιάννος και Μενέλεος Γείτονας.
θΑΥΜΑΣΜΟ  προκάλεσε η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έδωσε την εντύπωση ότι αυτή έκανε την εισήγηση για τον προϋπολογισμό!
Ο επικεφαλής μόνο καλά λόγια είχε να πει και λίγο έλειψε να συγκινηθούν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι και το κοινό που παρευρίσκονταν στην αίθουσα.
Τέτοια ομοψυχία ούτε ο Χαικάλης με τον Λαζόπουλο δεν έχουν! 
Στον  καλύτερο συμπαραστάτη  και σύμβουλο του Δημάρχου Νίκου Καλαντζή εξελίσσεται ο τ. Δήμαρχος και μπορεί αργότερα να ζητήσει να αναπληρώνει τον νυν όταν θα λείπει!
Δεν είναι λίγοι οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της πλειοψηφίας που αρχίζουν να ανησυχούν και να εκφράζουν την δυσαρέσκειά τους και δειλά -δειλά οι φωνές πυκνώνουν και ζητάνε  εξηγήσεις και να εφαρμοστεί η νομιμότητα  από τον Δήμαρχο Νίκο Καλαντζή.
Ο κόσμος μας ψήφισε, του επισημαίνουν ακριβώς γιαυτό, και είχαμε δεσμευτεί απέναντί του!
Πάντως είθισται την εισήγηση για τον προυπολογισμό να την κάνει ο Αντιδήμαρχος οικονομικών και όχι υπάλληλος του Δήμου!
Βέβαια τις εντυπώσεις έκλεψε ο επικεφαλής της παράταξης του Σύριζα στον Δήμο Ζηρού Εποχή Δημιουργίας -Ριζοσπαστική Συνεργασία,(και όπως ακούγεται έντονα θα είναι υποψήφιος βουλευτής  στην Πρέβεζα με τον Σύριζα) Γιώργος Γιάννος με τον μεστό του πολιτικό λόγο την τεκμηριωμένη άποψη που επιτέλους έχουμε την τύχη να τον απολαμβάνουμε στα ΔΣ του Δήμου Ζηρού.
              ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΚύριε πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, κύριε Δήμαρχε κ.κ. συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι και αγαπητοί συμπολίτες.

Συζητάμε  σήμερα τον προϋπολογισμό του Δήμου Ζηρού για το 2015, που είναι ο πρώτος προϋπολογισμός για το παρόν Δημοτικό Συμβούλιο, ο πρώτος για τη νέα Δημοτική αρχή. Επειδή θεωρώ τη διαδικασία συζήτησης για τον προϋπολογισμό την πιο σοβαρή στιγμή για το δημοτικό συμβούλιο, επιτρέψτε μου αυτή τη φορά να τοποθετηθώ από κειμένου.

Σαν νέα Δημοτική αρχή αναλάβατε εδώ και τρείς περίπου μήνες, αλλά θα έπρεπε να είστε έτοιμοι από καιρό αφού είχατε όλο το χρόνο - μετά το πέρας των εκλογών μέχρι και τα τώρα - να ενημερωθείτε και να επεξεργαστείτε τον προϋπολογισμό και να δώσετε στους υπηρεσιακούς παράγοντες το δικός σας στίγμα, τις δικιές σας κατευθύνσεις, ώστε να προκύπτει σήμερα για τον Δήμο μας ένας σχεδιασμός σύγχρονος, ρεαλιστικός και υλοποιήσιμος, διαφορετικός από τις παθογένειες των προηγουμένων.

Έναν προϋπολογισμό που θα έπρεπε να αντιμετωπίζει τα μικρά ή μεγάλα θέματα και προβλήματα της επικράτειας του Δήμου και τα οποία δυστυχώς διαρκώς οξύνονται. Τραγική  ειρωνεία; όλα τα παραπάνω  λαμβάνουν χώρα σε μία περίοδο που οι πολίτες έχουν ανάγκη όσο ποτέ την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Σε μία χρονική συγκυρία πρωτοφανή για τα μεταπολεμικά δεδομένα όπου η φτώχεια, οι κοινωνικοί αποκλεισμοί, γενικά η ανθρωπιστική κρίση, έχουν εξαθλιώσει πολλούς από τους συμπολίτες μας.

Του προϋπολογισμού βέβαια θα έπρεπε να έχει προηγηθεί απολογισμός, κάτι που και στην προηγούμενη διοίκηση Γιολδάση μετ’ επιτάσεως ζητούσα και ποτέ δεν έγινε, έτσι ώστε σε ένα κείμενο εργασίας να δούμε τα πραγματικά υπάρχοντα χαρακτηριστικά του Δήμου μας, τα οποία σε καμιά περίπτωση δεν προκύπτουν από την αλχημιστική λογική του παρόντος προϋπολογισμού, που παρασάγγας απέχει από την πραγματικότητα, αφού ο Καλλικράτης και το παρατηρητήριο επιβάλουν να είναι ισοσκελισμένος.

Του απολογισμού δε, θα έπρεπε να έχει προηγηθεί μια ελεύθερη συζήτηση  στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως και άλλη φορά έχω ζητήσει, δίχως την πίεση του χρόνου και των ψηφισμάτων που σε κάθε συμβούλιο βιώνουμε. Συζήτηση με τους φορείς και τους συμπολίτες μας, ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ιδιαίτερα εμείς της αυτοδιοίκησης, να καταθέσουμε, τις σκέψεις και προτάσεις για το πώς επιθυμούμε το Δήμο μας και από κοινού, όσο αυτό είναι εφικτό, να συνθέσουμε το επιχειρησιακό σχέδιο του Δήμου.

Πρώτα πρώτα επιτρέψτε μου λίγο να αποτιμήσω το περιβάλλον στο οποίο κατατίθενται οι προϋπολογισμοί των Δήμων, στην γενικότερη οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται από την κυβέρνηση και την τρόικα στη χώρα και που έχει άμεσο αντίκτυπο και στους Δήμους. Αυτή την αθλιότητα που περιεκτικά ονομάζουμε μνημονιακή πολιτική.  «Μνημονιακή πολιτική» που απειλεί να μετατρέψει τη χώρα σε απέραντο νεκροταφείο ανθρώπων, επιχειρήσεων, ονείρων και ελπίδων. «Μνημονιακή πολιτική» που δυστυχώς δεν βλέπω να καταδικάζετε στις κομματικές συνευρέσεις σας και στα αντίστοιχα όργανα ΠΕΔ, ΚΕΔΕ κλπ, στα οποία σας ενδιαφέρουν μόνο οι κομματικές ισορροπίες και δεν διεκδικείτε το αυτονόητο. Δηλαδή δεν είναι για σας ορατή η συνειδητή αποδυνάμωση του ρόλου της Αυτοδιοίκησης, η περικοπή δαπανών και η μείωση του προσωπικού αλλά και η σταδιακή εκχώρηση αρμοδιοτήτων των Δήμων στην ιδιωτική πρωτοβουλία, που δυστυχώς αποτελεί έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της στρατηγικής που εξυφαίνεται και στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο δήμος μας λοιπόν διαμορφώνει την ταυτότητά του μέσα από τη συσσώρευση και την όξυνση των προβλημάτων, σε συνδυασμό με τις μεγάλες, αλλά αναξιοποίητες δυνατότητές του. Σε αυτές τις συνθήκες και αυτή τη χρονική συγκυρία, η σημερινή δημοτική αρχή καταθέτει έναν προϋπολογισμό αναντίστοιχο με τις ανάγκες της κοινωνίας και των πολιτών της.

Ο Προϋπολογισμός του Δήμου Ζηρού κατατίθεται  σ’ αυτή την ασφυκτική συγκυρία για τον Τοπική Αυτοδιοίκηση, αφού η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου συνεχίζει το καταστροφικό έργο της, στοχοποιώντας τους δήμους και τις περιφέρειες. Το ιδεολόγημα ότι οι σπατάλες στη Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελούν τη βασική αιτία για τη διόγκωση του δημόσιου χρέους, χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον από τα κυβερνητικά στελέχη για να προωθηθούν οι μεγάλες περικοπές. Μόνο που οι αριθμοί είναι αμείλικτοι με την κυβερνητική επιχειρηματολογία. Οι ΟΤΑ ευθύνονται μόλις για το 1,2% του Δημόσιου Χρέους τη στιγμή που οι περικοπές στην επιχορήγησή τους από τον Κρατικό Προϋπολογισμό την περίοδο 2009-2014 προσεγγίζουν το 60%, χωρίς φυσικά να κλείνουμε τα μάτια και να υπερασπιζόμαστε τις υπέρογκες σπατάλες δημάρχων που έστηναν τα δικά τους πελατειακά δίκτυα με τα χρήματα των Δήμων.

Αντίστοιχες, ίσως και παραπάνω μειώσεις και στους ΚΑΠ με μείωση 50 % την περίοδο 2009 – 2014, ενώ η ΣΑΤΑ που αφορά το κύριο επενδυτικό εργαλείο των ΟΤΑ μειώθηκε τραγικά την ίδια περίοδο, σε μείωση που πλησιάζει το 80%. Δηλαδή ετούτη η κυβέρνηση που διαρκώς μας φοβερίζει και κουνάει το δάχτυλο περί νομιμότητας, είναι αυτή η κυβέρνηση που δεν αποδίδει στους δήμους τα προβλεπόμενα με βάση το άρθρο 259 του Ν.3852/10, του νόμου «Καλλικράτης».

Πρόσφατα όμως  στον κρατικό προϋπολογισμό του 2015, που ψήφισαν πριν λίγες μέρες, το πρωτογενές πλεόνασμα το εφάρμοσαν - φευ - και στην αυτοδιοίκηση. Έτσι, λοιπόν, οι ΟΤΑ εμφανίζουν φέτος 863 εκατομμύρια πλεόνασμα. Τι σόι πλεόνασμα είναι αυτό; Είναι ένα εικονικό, πλεόνασμα, στη λογική «ευημερούν οι αριθμοί και ας πεθάνουν οι άνθρωποι».

Και σαν εκπαιδευτικός επιτρέψτε μου, να αναφερθώ σε άλλη μια καίρια μείωση του κρατικού προϋπολογισμού του 2015, που θα τη βρούμε μπροστά μας.  Πολύ σημαντική είναι η μείωση κονδυλίων για λειτουργικά έξοδα σχολείων, αυτά δηλαδή που έρχονται σε μας και κατανέμονται μετά στις σχολικές επιτροπές. Στα 2/5 μειώνονται ανά την επικράτεια οι πιστώσεις για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και στο 1/5 οι πιστώσεις για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ας έρθουμε όμως τώρα στα του οίκου μας και στον Προϋπολογισμό του Δήμου Ζηρού για το 2015 και να τεκμηριώσουμε γιατί τον θεωρούμε επιστέγασμα της λιτότητας, πλασματικό και σε πολλά σημεία κρυπτογραφικό, και τον καταψηφίζουμε ως «Συνεργασία πολιτών – Ριζοσπαστική Συνεργασία». Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού, στην οποία συνήθως αποτυπώνονται οι πολιτικές, απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά τόσο στους επιδιωκόμενους σκοπούς και προτεραιότητες του Δήμου όσο και στις αιτίες που για πέμπτη χρονιά οι κρατικές αποδόσεις μειώνονται και τα ίδια έσοδα περιορίζονται. Καμία αναφορά γιατί ο προϋπολογισμός του 2014 δεν εκτελέστηκε ούτε κατά 50%, ούτε διατυπώνονται κάποια μέτρα που θα ληφθούν, ώστε να βελτιωθεί το ποσοστό εκτέλεσης του ήδη μειωμένου προϋπολογισμού.

Ας δούμε τώρα κάποιες από τις κατηγορίες του προϋπολογισμού μας

Ανταποδοτικά. Για τι ανταπόδοση να μιλήσουμε στα χωριά. Ας ρωτήσουμε τους κατοίκους των Μελιανών, του Δρυόφυτου, της Πέτρας κλπ, πόσο καλύτερα είναι τώρα με τον Καλλικράτη από παλιότερα με τις κοινότητες. Ποια προβλήματα τους λύσαμε από την ανταπόδοση.

Πάγια θέση της παράταξής μας είναι ότι, η εκάστοτε δημοτική αρχή θα πρέπει να λαμβάνει όλα κείνα τα μέτρα που θα δίνουν τη δυνατότητα στους πολίτες να έχουν πλήρη και ακριβή γνώση της αξιοποίησης των τελών που καταβάλλουν. Έτσι προτείνουμε να συντάσσεται ξεχωριστός προϋπολογισμός – απολογισμός για τα ανταποδοτικά τέλη, ώστε ο πολίτης να γνωρίζει αν όντως τα χρήματα που πληρώνει μέσω ΔΕΗ δαπανώνται αποκλειστικά, όπως ο νόμος ορίζει για τους σκοπούς αυτούς.   

Τέλη τηλεφωνίας. Εγγράφουμε στους αντίστοιχους κωδικούς σημαντικά ποσά εξόδων για την απαραίτητη επικοινωνία του Δήμου. Και εδώ έχουμε καθυστερήσει σημαντικά και επιμένουμε να εφαρμόζουμε λάθος πρακτικές. Έχουμε στις τοπικές κοινότητες συνδέσεις internet μέσω connex ΟΤΕ, για τη λειτουργία των κοινοτήτων αλλά κυρίως για την απαραίτητη συνταγογράφηση των αγροτικών ιατρείων. Αν το πολλαπλασιάσουμε ανά κοινότητα και μήνα, βγαίνει ένα σημαντικό ποσό που θα μπορούσε να εξοικονομηθεί, τουλάχιστον το μεγαλύτερο μέρος του. Την ίδια ώρα άλλοι δήμοι κάνουν πλέον τις διαδικτυακές εργασίες τους μέσω κυψελωδών δικτύων που έχουν αναπτύξει και παροχή δωρεάν internet προς τους πολίτες τους. Σε μας ποιός να τα σκεφτεί αυτά και να τα υλοποιήσει. Ακόμα και το έτοιμο κυψελωτό δίκτυο του πρώην Δήμου Θεσπρωτικού, δεν καταφέραμε να το λειτουργήσουμε. Γιατί; Γιατί απλώς κανείς δεν νοιάστηκε.

Κοινωνική Αλληλεγγύη. Εντυπωσιάζει πραγματικά η εγγραφή ενός ελάχιστου ποσού για τους δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας και τη μεγάλη ανθρωπιστική κρίση. Που είναι το κοινωνικό μας πρόσωπο, το αλληλέγγυο πρόσωπο του Δήμου. Που είναι οι προτάσεις για διασύνδεση του Δήμου με τις κοινωνικές δομές, π.χ. τομέας Υγείας, τομέας Ανεργίας. κοινωνικές δομές, Εκκλησία κλπ.

Πολιτισμός. Θα μπορούσα να μιλάω πολύ ώρα για το θέμα αυτό, που δυστυχώς όλοι οι υποψήφιοι κόπτονται. Για την μεγάλη πολιτιστική μας κληρονομιά δηλαδή. Δυστυχώς όμως τη θυμόμαστε μόνο προεκλογικά, αφού και εδώ δεν υπάρχει αντίστοιχος κωδικός. Στον πολιτισμό βέβαια περιλαμβάνεται και η κρίση των ελεύθερων και των δημόσιων χώρων που περιορίζει τις δυνατότητες των Δημοτών και τους αποξενώνει, κυρίως στη Φιλιππιάδα. Την ίδια στιγμή τα πεζοδρόμια και οι πλατείες παραδίδονται σε τραπεζοκαθίσματα, υπερκατασκευές καταστημάτων, παρανόμως σταθμευμένα αυτοκίνητα περιορίζοντας τις δυνατότητες βελτίωσης του αστικού τρόπου ζωής.

Στα του πολιτισμού συμπεριλαμβάνεται και ο αθλητισμός, που και εδώ ο σχεδιασμός υπολείπεται.

Σκουπίδια. Εγγράφουμε στους αντίστοιχους κωδικούς σημαντικά ποσά για τη συγκέντρωση και τη μεταφορά των σκουπιδιών στο ΧΥΤΑ, και στον προϋπολογισμό μας δεν φαίνεται σε κάποιο κωδικό  το κόστος της μεταφοράς, συντήρησης και ανθρώπινου δυναμικού που ασχολείται  με τα σκουπίδια, για να τα συνυπολογίσουμε και να δούμε πόσο πραγματικά κοστίζει η αποκομιδή των σκουπιδιών. Αν θέλουμε να λεγόμαστε ειλικρινείς και σεβόμενοι τους συμπολίτες, τα χρήματά τους σε συνδυασμό με το μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα, θα έπρεπε ήδη ο δήμος να έχει κάνει προσπάθειες προς το αυτονόητο. Να μειώσει δηλαδή τον όγκο των σκουπιδιών που οδηγούνται προς ταφή στον ΧΥΤΑ Βλαχέρνας. Πρακτικές που εφαρμόζουν άλλοι Δήμοι με επιτυχία τόσα χρόνια και που κάποιες είναι υποχρεωτικές από τις ευρωπαϊκές οδηγίες, φαίνεται δεν ακουμπούν τη λογική μας. Λογική της φτώχειας και της μιζέριας που ακόμα καλά κρατεί στην περιοχή μας. Κανείς δεν μας εμπόδισε να προτρέψουμε τους συμπολίτες μας να μπουν στη λογική του πρωτογενούς διαχωρισμού, σε βιοαποδομήσιμα για κομποστοποίηση και σε χρήσιμα για ανακύκλωση. Έχω επαναλάβει σ΄ αυτή την αίθουσα, θα το πω και τώρα, ότι είμαστε υποχρεωμένοι από τις κοινοτικές οδηγίες και το σημερινό σύστημα ανακύκλωσης να  ανακυκλώνουμε το 60% των σκουπιδιών μας. Πόσο ανακυκλώνουμε; Στο Δήμο μας τίποτα! Στην Ήπειρο συνολικά παρακάτω από 10%. Ούτε τους κάδους ανακύκλωσης των μπαταριών δεν καταφέραμε ακόμα να έχουμε, που δεν μας στοιχίζει τίποτα. Ένα απλό ε-μαιλ σε κάποια από αυτές τις εταιρίες. Αλλά και η δρομολογημένη αθλιότητα με το «εργοστάσιο» σκουπιδιών στο Ελευθεροχώρι Δωδώνης, θα μετακυλήσει σημαντικό κόστος στους Δημότες μας. Ποιος όμως να τα ακούσει αυτά, αφού ο κ. Φούχτελ έχει μαγέψει τους επικεφαλής αυτοδιοικητικούς μας άρχοντες, που σέρνονται πίσω από τη λογική του, τη λογική των εθνικών εργολάβων και των μεγάλων συμφερόντων που καταληστεύουν τη χώρα. Σε ποια λογική αντέχει να κάνουμε βόλτα τα σκουπίδια όλης της Ηπείρου και να μην κάνουμε αυτό που για 10ετίες ο Φούχτελ εφαρμόζει στη ίδια τη χώρα του. Μικρές ευέλικτες και χρήσιμες μονάδες βιοαποδόμησης των εναπομεινάντων σκουπιδιών μετά από τον πρωτογενή διαχωρισμό τους στην πηγή. Δηλαδή στο σπίτι του καθενός μας.

Βιολογικός. Εγγράφουμε στον αντίστοιχο κωδικό σημαντικά ποσά εξόδων για τη λειτουργία του. Και κάποια ποσά εσόδων από τις συνδέσεις. Ας μην κοροϊδευόμαστε. Το τι συμβαίνει πλέον με τον βιολογικό το έχετε και εσείς εμπεδώσει και φαντάζομαι έχετε σχηματίσει πλήρη εικόνα. Θέλει πλέον από σας γενναία απόφαση και αν απατηθεί ρήξη με τους «βολεμένους», έτσι ώστε να γίνουν όλες οι προβλεπόμενες συνδέσεις, που όταν ολοκληρωθούν, το έργο θα είναι σε πλήρη λειτουργία εκπληρώνοντας τον αρχικό του σκοπό και όχι τον τωρινό που μας λέει ότι: ένα πανάκριβο έργο είναι έτοιμο να καταρρεύσει.

Όταν ολοκληρωθούν οι συνδέσεις θα είμαστε έτοιμοι να εφαρμόσουμε και γενναία μείωση των τελών.

Έργα. Μπορεί ο δήμος να εκτελέσει από μόνος του ένα μεγάλο έργο ή είναι εξαρτημένος από έναν καλοστημένο μηχανισμό από αιρετούς, εργολάβους μελετητές και επιβλέποντες. Πάμε να κοστολογήσουμε ένα οποιοδήποτε μικρότερο έργο που κατασκεύασε (ανέθεσε δηλαδή) ο Δήμος τα προηγούμενα χρόνια. Ένα τοιχίο παραδείγματος χάρη ή μια τσιμεντόστρωση σε κάποια αγροτική οδό. Θα είναι σίγουρα 4 με 5 φορές παραπάνω χρεωμένο από ότι αν το κατασκευάζαμε σαν ιδιώτες. Αντί να έχουμε στο Δήμο ένα μικρό συνεργείο με μια μικρή τετρακίνητη μπετονιέρα και να κατασκευάζουμε έργα σίγουρα και φτηνά, προτιμάμε να τα αναθέτουμε στον δικό μας υπεργολάβο με πτυχίο αλλουνού, να μας στοιχίζει δηλαδή το κυβικό 200 € περίπου και στο μέτρημα να βγαίνουν λειψά τα κυβικά. Έχουμε το λατομείο, άλλη μεγάλη κληρονομημένη αμαρτία του Δήμου μας, που δικαιούμαστε ανταποδοτικά «δωρεάν» τα αδρανή υλικά. Θα μπορούσε στη χοντρική να προμηθεύετε ο Δήμος τα τσιμέντα και τα σίδερα και θα είχαμε μια θεαματική εξοικονόμηση πόρων και κάποιες θέσεις εργασίας. Δεν πρέπει επιτέλους να  τελειώνει και αυτή η ιστορία;

Πάμε να δούμε πόσο στοιχίζει η αντικατάσταση μια λάμπας, που είδα και πρόσφατα νέες αναθέσεις. Θα μπορούσαμε να έχουμε δικό μας καλαθοφόρο, να γυρίζει τα χωριά μια φορά στους δυο τρεις μήνες και να αγοράζουμε τις λάμπες στη χοντρική 3€ περίπου την κάθε μία. Πόσο μας στοιχίζει τώρα;

Το ίδιο δεν γίνεται και στα υδραυλικά; Ένα μασόνι, που είναι η συνηθισμένη βλάβη στα σπασίματα σωλήνων, έχει 5 με 10 € και μια δυο ώρες εργασίας με τα σκαπτικά. Εμείς προτιμάμε πάλι την πρακτική του εργολάβου, για να μας στοιχίζει η κάθε βλάβη 300 και παραπάνω ευρώ, ανάλογα με το είδος της.

Θα μου πείτε δεν έχουμε υπαλλήλους. Και έχετε δίκιο αφού η τρόικα και η κυβέρνηση μας απαγορεύει λόγω μνημονίου να προσλάβουμε μέχρι το 2016 κα βλέπουμε υπαλλήλους, ώστε να αντικατασταθούν ακόμα και αυτοί που αποχωρούν από το Δήμο μας, λόγω μετάθεσης ή συνταξιοδότησης. Αλλά και λόγω του οργανογράμματος, που θα έπρεπε ο κάθε Δήμος να διαθέτει, σίγουρα λείπουν. Αλλά και τους λιγοστούς που έχουν απομείνει τους αξιοποιούμε τους δίνουμε κίνητρα; Αυτό που τους λέμε είναι θα σας αξιολογήσουμε οριζόντια και θα απολύσουμε, με τη λογική του παράλογου περί αξιολόγησης νόμου, το 15% από εσάς για να κάνουμε τη «μεταρρύθμισή» μας. Για όλα τα κακά σ’ αυτό τον τόπο οι εργαζόμενοι και οι μισθοί τους μόνο φταίνε; Λεφτά για αναθέσεις και εργολάβους με κάποιο μαγικό τρόπο για να συντηρείτε το κύκλωμα, βρίσκονται.

Κύριε Δήμαρχε και αγαπητοί Συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι.

Είστε νέα Δημοτική αρχή που δείχνει πρόθεση να δρομολογηθούν προς το καλύτερο κάποια θέματα του Δήμου μας, από τα πολλά και χρονίζοντα. Έχουμε δείξει και δεχόμαστε μεγάλη κριτική γι αυτό, ότι μέχρι ενός βαθμού, έχετε και την ανοχή και την συμπαράστασή μας. 

Έχω πλήρη επίγνωση ότι τα παραπάνω μπορούν να φαντάζουν ρομαντικά και δύσκολα υλοποιήσιμα στην σημερινή εφαρμοζόμενη πρακτική ή κάποια βαθιά πολιτικά. Γνωρίζω ότι απαιτούν σοβαρές ρήξεις με καθεστώτα και αντιλήψεις, αλλά έστω και σαν κείμενο εργασίας είμαστε στη διάθεσή σας να τα σχεδιάσουμε.

Για όλους λοιπόν τους παραπάνω λόγους και χωρίς στείρα αντιπολιτευτική διάθεση, καταψηφίζουμε τον Προϋπολογισμό.
Ο
Επικεφαλής της παράταξης

Γιώργος Γιάννος
Δημοτικός σύμβουλος
Δήμου Ζηρού


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!