Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Ο ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας σε εκλογική «διάταξη μάχης» - Ονόματα και ερωτήματα...


Γράφει ο Παναγιώτης Τσόγκας

Στο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως η Κυβέρνηση δε θα βρει τους 180 βουλευτές για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κατά συνέπεια οι εκλογές είναι... προ των πυλών.
Θέλοντας και μη, έχει ήδη ξεκινήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα και στο Νομό Πρέβεζας (όπως αντίστοιχα και στο «δεξιό στρατόπεδο») η ονοματολογία για το ποιοι θα είναι υποψήφιοι βουλευτές με το ψηφοδέλτιο του Αριστερού κόμματος.
Ο ΣΥΡΙΖΑ έριξε απότομα... μπόι στην πολιτική σκακιέρα και η φάση αυτή της «βίαιης ωρίμανσης» δεν είναι εύκολη ούτε στο Νομό Πρέβεζας. Ένα ιδιαίτερα θετικό σημείο που δείχνει πως σε ορισμένους τομείς ο τοπικός ΣΥΡΙΖΑ έχει... ωριμάσει, είναι η λειτουργία του Γραφείου Τύπου του, που ενεργεί με σοβαρότητα και χωρίς πολιτικές «κραυγές».
Σε σχόλιό του λοιπόν, αναφορικά με την ονοματολογία τονίζει μεταξύ άλλων: «Ασφαλώς θα έρθει η ώρα που θα μας απασχολήσει το ζήτημα των υποψήφιων βουλευτών τους οποίους θα στηρίξει το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς, αλλά η ώρα αυτή δεν έχει ακόμα φτάσει. Συνεπώς μέχρι να ανοίξει το ζήτημα αυτό, η όποια εικασία περί πιθανών υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στην Πρέβεζα, στερείται παντελώς περιεχομένου».
«Έξυπνη» τακτική, ωστόσο έστω κι αν αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα δεδομένo αναφορικά με τυχόν υποψήφιους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ -είναι μία πραγματικότητα αυτό- έχει αναπτυχθεί έντονη φημολογία πως έχουν «πέσει στο τραπέζι» για το ψηφοδέλτιο του κόμματος στο Νομό Πρέβεζας, τα ονόματα του καθηγητή Βαγγέλη Αυδίκου, του γιατρού Σπύρου Βελέντζα και ενός ενεργού μέλους στην τοπική αυτοδιοίκηση του Νομού Πρέβεζας. Ως δεδομένη φυσικά θα πρέπει να θεωρείται η υποψηφιότητα του νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστα Μπάρκα.
Ακόμη ένα δεδομένο στην όλη υπόθεση «ΣΥΡΙΖΑ πριν τις εκλογές» είναι το «μπαράζ» δημοσιευμάτων, αλλά και επιστολών στον Τύπο μελών του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Πρέβεζας, με «στόχο» την Νομαρχιακή Επιτροπή και τους κ.κ. Χάιδα, Παγκράτη και Νόβα. Τους καταλογίστηκαν από πολιτικές μακιαβελικές ραδιουργίες, μέχρι και ότι θέλουν να «φάνε» τον Κώστα Μπάρκα. Και η αλήθεια είναι πως τα «πυρά» στράφηκαν κυρίως πάνω τους.
Ας ξεκινήσουμε από το δεύτερο μέρος της κριτικής που δέχθηκαν, πως «πριονίζουν» τη «βουλευτική καρέκλα» του Κώστα Μπάρκα.
Πρώτον: Θα επρόκειτο για πολιτικό «αυτογκόλ» έναν νεαρό βουλευτή (34 ετών), εντελώς άφθαρτο, ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στο πολιτικό αισθητήριο της γενιάς της Κρίσης, στα θέλω και τις ανάγκες αυτής της γενιάς, του οποίου τα πολιτικά «χνώτα» ταιριάζουν με αυτά του Αλέξη Τσίπρα και ο οποίος θεωρείται και σε κεντρικό επίπεδο ένα από ελπιδοφόρα στελέχη του κόμματός του, η Νομαρχιακή Επιτροπή Πρέβεζας να θέλει να τον ακυρώσει.
Θα ήταν πολιτικά αυτοκαταστροφικό για τον ΣΥΡΙΖΑ στην Πρέβεζα, την ώρα που ο Κώστας Μπάρκας έχει κερδίσει τις εντυπώσεις με την πολιτική δουλειά του στην περιοχή, μέσα από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, την ώρα που έχει «δυναμώσει» πολιτικά μέσα από την εμπειρία της Βουλής, η Νομαρχιακή Επιτροπή να θέλει να του «φράξει» το δρόμο και μάλιστα με μικροπολιτικά τερτίπια, την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει βάλει πλώρη για την εξουσία.
Δεύτερον: Θεωρώ πως τα στελέχη που είδαν στα λεγόμενα «μανταλάκια» πολλές φορές το όνομά τους, δεν είναι τίποτα... Βελζεβούληδες του ΣΥΡΙΖΑ, που περνούν την ημέρα τους, προσπαθώντας να δουν ποιος θα είναι βουλευτής στη θέση του βουλευτή. Μία λογική εκτίμηση αναμφίβολα υποστηρίζει πως τη «μάχη» στο ΣΥΡΙΖΑ θα επιδιώξουν να τη δώσουν ενωτικά, και προσωπικά -όσο μετράει η γνώμη ενός δημοσιογράφου- θεωρώ πως δε θα δοθούν δικαιώματα για μικροπολιτικές σκοπιμότητες, που δεν είναι άλλωστε και στην κουλτούρα της Αριστεράς.
Σε κάθε περίπτωση αδικείται με τόση παραφιλολογία η στάση και η κομματική δουλειά των κ.κ. Χάιδα, Παγκράτη και Νόβα και σίγουρα η τυπικότητά τους, τουλάχιστον απέναντι στη δημοσιογραφική προσπάθειά μας.
Αναφορικά με το κατά πόσο λειτουργεί ή όχι καλά στα νέα πολιτικά δεδομένα η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, τα ερωτήματα θα πρέπει να είναι πολιτικά, ώστε να εξάγονται και ανάλογα συμπεράσματα. Και τα ερωτήματα που θα παραθέσω και στη συνέχεια, είναι «καθρέφτης» και για το ΣΥΡΙΖΑ πανελλαδικά:
  • «Δεν είναι δυνατό να θεωρούμε ότι έχουν θέση δίπλα μας μόνο όσοι ήταν στον ΣΥΡΙΖΑ του 4%, αλλά πρέπει να φτιάξουμε ένα πλατύ μέτωπο και να πάρουμε το 40 ή το 45%» (Αλέξης Τσίπρας, Αυγή). Λειτουργεί με αυτό το μοντέλο ο ΣΥΡΙΖΑ στην Πρέβεζα;
  • «Χωρίς να γινόμαστε πλυντήριο, θα συγκροτήσουμε σε αξιόπιστη βάση, με προγραμματικούς όρους, έντιμα και ανοιχτά, όχι κάτω από το τραπέζι, ένα νέο πλειοψηφικό μπλοκ πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων» (Αλέξης Τσίπρας, Αυγή). Έχει πλησιάσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην Πρέβεζα εκείνη τη μεγάλη μάζα των νέων και παραγωγικών ανθρώπων, που μπορούν να φέρουν κυριολεκτικά την «παραγωγική ανασυγκρότηση» της χώρας; Διαφορετικό πράγμα είναι η εκλογική συνάντηση και διαφορετικό πράγμα εννοεί ο Αλέξης Τσίπρας...
  • Έχει αντιμετωπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ ορισμένου χαμηλού πολιτικού επιπέδου τοποθετήσεις, από... κεντρώους ή κεντροδεξιούς «αλεξιπτωτιστές» που βρέθηκαν ξαφνικά στις τάξεις του και πιπιλίζουν εκείνη την «ξινή» καραμέλα: «Θα έρθουμε στην εξουσία και τρέμετε...»; Όχι τίποτα άλλο, αλλά απομακρύνουν κόσμο από το ΣΥΡΙΖΑ, αντί να τον φέρνουν κοντά...
  • Είναι ικανοποιημένος ο ΣΥΡΙΖΑ από τον αριθμό νέων μελών στην Πρέβεζα;
  • Έχει τις δυνάμεις ο ΣΥΡΙΖΑ στην Πρέβεζα, να ηγηθεί και σε κινηματικό επίπεδο, ώστε να στηρίξει την κυβερνητική του προσπάθεια... από τα κάτω;
Όλα τα παραπάνω ερωτήματα πιστεύω πως είναι πολιτικά και πάνω σε τέτοιες βάσεις θα πρέπει να γίνονται η κριτική και οι προεκλογικές συζητήσεις και όχι με συνθηματολογία και ακραίο φανατισμό. «Διάολε είμαστε στο 2014», λέει μια... ψυχή και καλό θα ήταν να κυριαρχήσει έστω ο ελάχιστος πολιτικός πολιτισμός, πέρα από λαϊκισμούς, που δυστυχώς στην κεντρική πολιτική σκηνή φαίνεται πως δεν τους γλιτώνουμε.
Όσο για τα πολύ βαθιά και σημαντικά πολιτικά ζητήματα, ο Δεκέμβριος θα είναι «ζεστός» μήνας και θα έχουμε την ευκαιρία να τα ξαναπούμε μέσα από αυτή τη «γωνιά» του atpreveza...

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!