Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2014

Θα ξαναβρεθούμε στους μπαξέδες.......


Το ΠΑΣΟΚ είναι ΕΔΩ... διχασμένο και «μικρό» – Επεισοδιακή συνάντηση στην Πρέβεζα 



Το ΠΑΣΟΚ είναι ΕΔΩ... διχασμένο και «μικρό» – Επεισοδιακή συνάντηση στην Πρέβεζα (photo)
Θα ξαναβρεθούν στους... μπαξέδες ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Παράταξη (όπως αναφέρει και το αγαπημένο τραγούδι των παλιών μελών του Κινήματος), στην οποία θέλει το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα να μετεξελιχθεί. Η συνάντηση-συζήτηση που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στο Εργατικό Κέντρο Πρέβεζας για τη συγκρότηση Νομαρχιακής Οργανωτικής Επιτροπής του επικείμενου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατικής Παράταξης και διήρκησε περίπου 4 ώρες, είχε ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον, από πολλές απόψεις.
IMG 8862
1ον: Φάνηκε ξεκάθαρα ο διχασμός ανάμεσα στα μέλη του ΠΑΣΟΚ, σε σχέση με το δίπολο Βενιζέλος-Παπανδρέου, αλλά και με τη λογική συνέδριο ΠΑΣΟΚ ή Συνέδριο Δημοκρατικής Παραταξης.
2ον: Στη συνάντηση δεν κλήθηκε η Νομαρχιακή Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ στην Πρέβεζα, ούτε ανατέθηκε σε αυτή να συγκαλέσει τη συνάντηση. Υπήρξαν μάλιστα σχόλια για «πραξικοπηματική» διαδικασία.
3ον: Διαπιστώθηκε για ακόμη μία φορά πως το ΠΑΣΟΚ έχει «μικρύνει», καθώς ούτε 30 δεν ήταν όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και οι περισσότεροι ήταν άνω από 45 ετών.
4ον: Ο Νάσος Αλευράς, μέλος της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος στη συζήτηση (όπως και ο Δημήτρης Παπαγεωργίου, μέλος της Κ.Ε ΠΑΣΟΚ και μέλος της Εθνικής Οργανωτικής Επιτροπής συνεδρίου), εξέφρασε με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο ποιο θα είναι το πολιτικό πρόταγμα του ΠΑΣΟΚ-Δημοκρατική Παράταξη, το οποίο θα στηρίζεται στο τρίπτυχο ορθολογισμός, υπευθυνότητα, ειλικρίνεια, δημοκρατία.
5ον: Η συνάντηση-συζήτηση εξελίχθηκε σε «φιάσκο» από πλευρά αποτελέσματος, καθώς θύμισε κάτι από συνεδρίαση της Κίνησης των «58» στην Πρέβεζα  βγήκαν επί προσωπικού ζητήματα, ενώ δεν επετεύχθη ο τελικός στόχος, που ήταν η συγκρότηση Επιτροπής, καθώς κανείς από τους παριστάμενους δεν ήθελε να συμμετέχει (σήμερα θα οριστούν μέλη).
Το ρόλο συντονιστή της συζήτησης ανέλαβε το μέλος του Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ και Αντιδήμαρχος Πρέβεζας, Στέλλα Βαρτελάτου, χωρίς όμως να ξεκαθαριστεί για ποιο λόγο δεν ανέλαβε αυτό το ρόλο η γραμματέας της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ Πρέβεζας Μαρίνα Ντούσκα, η οποία έφτασε αργότερα στο Εργατικό Κέντρο. Η δε συνάντηση οργανώθηκε από τη Χαριλάου Τρικούπη απευθείας (από εκεί τηλεφώνησαν σε παλιούς και νέους του κόμματος). Αυτό αποτέλεσε μάλιστα σημείο έντασης.
Το λόγο αρχικά πήρε η κα Βαρτελάτου, η οποία εξέφρασε την άποψη πως το άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία θα επιτευχθεί μόνο με ένα συνέδριο της Δημοκρατικής Παράταξης. Όταν ρωτήθηκε από το Γιάννη Γιαμά, για ποιο λόγο η ενημέρωση έγινε από τα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ και όχι από τη Νομαρχιακή Επιτροπή, έλαβε την απάντηση ότι η Νομαρχιακή προτάσσει συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Παπαγεωργίου πρόσθεσε πως δεν αποκλείεται κανείς από αυτή τη διαδικασία, που προέκυψε ως αδυναμία των πόλων της Δημοκρατικής Παράταξης να συγκροτηθούν και πρόσθεσε πως καλό θα ήταν να υπήρχε στην αίθουσα και κάποιο στέλεχος της ΔΗΜΑΡ.
Αξίζει να σημειώσουμε πως στην αίθουσα ήταν όλη η «παλιά φρουρά» του ΠΑΣΟΚ Πρέβεζας (μεταξύ άλλων το «παρών» έδωσαν οι Δημήτρης Ντούσκας, Βασίλης Ιωάννου, Μιχάλης Κατραχούρας.Βαγγέλης Ροπόκης, Κώστας Ματέρης, Κοσμάς Κορωναίος, Μάνθος Δαρδαμάνης, Κώστας Καζαντζίδης, Γιάννης Γιαμάς).
Ο Νάσος Αλευράς στην τοποθετησή του έκανε μία συνολική εκτίμηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η χώρα. «Μπαίνουμε σε μία δύσκολη εποχή», τόνισε ο κ. Αλευράς, ο οποίος επισήμανε πως είναι λάθος να μιλάμε με κομματικούς όρους του 2000, ενώ είπε πως σε αυτή τη συγκυρία (ανέφερε προηγουμένως τη δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται πολλοί συμπατριώτες μας), το να συζητάμε για το τι συνέδριο θα γίνει είναι ακριβή πολυτέλεια και πρόκληση απέναντι στον κόσμο.
«Συζητάμε, ενώ ο λαός πεινάει, αν θα φορέσουμε το γκρίζο ή το μπλε κοστούμι...», σχολίασε με νόημα.
Πρόσθεσε ο κ. Αλευράς ότι η χώρα έχει χρεοκοπήσει και... εγκάλεσε τα ΜΜΕ και τους δημοσιογράφους, καθώς δεν ρωτούν τον Αλέξη Τσίπρα για να εξειδικεύσει το πρόγραμμά του, την ίδια ώρα που δημοσιογράφοι το 2012, φώναζαν σε όποιον τολμούσε να μιλήσει για χρεοκοπία για να μην πειράζονται οι τράπεζες και το ευρώ.

Προβοκάτσια

Την ώρα εκείνη ο Γιάννης Γιαμάς παρέδωσε ένα δημοσίευμα στο Νάσο Αλευρά και το Δημήτρη Παπαγεωργίου, αναφορικά με τη συνάντηση και όσους συμμετείχαν σε αυτή, το οποίο χαρακτηρίστηκε από παριστάμενους και ως προβοκάτσια.
 IMG 8860
Επίθεση και... χέρι συνεργασίας σε ΣΥΡΙΖΑ – Αιχμές για Γ. Παπανδρέου

Ο Νάσος Αλευράς ανέφερε δύο σενάρια με Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το πρώτο είναι να μας απειλούν πως θα μας «πετάξουν έξω» από την Ευρώπη, έπειτα από μία ελεγχόμενη ρήξη (το χαρακτήρισε κίνδυνο ατυχήματος) και το δεύτερο να επιλέξει ο ΣΥΡΙΖΑ μία ηρωική αντίσταση (μπαίνω-βγαίνω από την ΕΕ), με αποτέλεσμα να έρθει ό,τι χειρότερο.
Παρ' όλα αυτά, ο ίδιος είπε πως όταν ρωτάται γιατί το ΠΑΣΟΚ συνεργάζεται μόνο με τη ΝΔ και όχι με το ΣΥΡΙΖΑ, συνηθίζει να απαντά: «Εγώ προσωπικά δεν έχω κανένα πρόβλημα να συνεργαστώ και με το ΣΥΡΙΖΑ» και πρόσθεσε πως όποιος λέει ''σηκώστε ψηλά τα σοσιαλιστικά λάβαρα και τις πράσινες σημαίες και πάμε για συνέδριο ΠΑΣΟΚ" μας οδηγεί σε συνέδριο-παρωδία.
Υποστήριξε ότι πρέπει να αντιπαρατεθούν προγράμματα και θέσεις στο συνέδριο, ενώ τόνισε ότι αν ο Γ. Παπανδρέου θεωρεί πως πρέπει να πάμε σε ένα συνέδριο ιδεολογικής οριοθέτησης, τότε είναι εκτός χρόνου...
Ο Μάνθος Δαρδαμάνης από την πλευρά του έβαλε έναν προβληματισμό για το πως θα προκύπτουν τα μέλη της Δημοκρατικής Παράταξης και για το ποιο θα είναι το φίλτρο που θα διαφυλάξει την ηθική του σχήματος, από τη στιγμή που μπορούν να συμμετέχουν όλοι.
 IMG 8864
Βασίλης Ιωάννου: «Δε μετέχω – Το ΠΑΣΟΚ δεν πουλάει...»

Με αγωνία περίμεναν οι παριστάμενοι την τοποθέτηση του Βασίλη Ιωάννου, ο οποίος ήταν ξεκάθαρος πως διαφωνεί με το εγχείρημα, αν και παραμένει στο χώρο. Απευθυνόμενος στο Νάσο Αλευρά, ανέφερε: «Το 2012 ο Νάσος προσπαθούσε να μαζέψει συνυποψηφίους μου βουλευτές, για να ψηφίσουν ΠΑΣΟΚ. Και μάλιστα δεν απαντούσαν και στα τηλέφωνα. Έχουμε... γυρολόγους του ΠΑΣΟΚ στο Νομό μας».
Παράλληλα πρόσθεσε: «Ας αφήσουμε τις υποκρισίες. Διαφωνώ σε πολλά σημεία της εισήγησης. Δε γίνεται να θεωρούμε ότι εμείς σώσαμε τη χώρα, την ώρα που η χώρα δεν το' χει καταλάβει. Δεν έχει η δική μας παράταξη τη μοναδικότητα της υπευθυνότητας. Αυτό το ΠΑΣΟΚ χρεοκόπησε και έκλεισε τον ιστορικό και πολιτικό του κύκλο, με ευθύνη των ηγεσιών του. Δεν εμπνέουμε πια. Είμαστε ένα μικρό φοβικό παρακολούθημα. Πολιτικά εγχειρήματα σαν αυτό θα έχουν την τύχη της Ελιάς, της Κίνησης των 58. Το ΠΑΣΟΚ πλέον δεν πουλάει...
Πρέπει να βρούμε και πάλι το νήμα που μας ένωνε με τους πολίτες. Να ξεκινήσουν όλα από το μηδέν και με συνεναίσεις, χωρίς προσωπικές στρατηγικές.
Βλέπω επίσης ότι αναβιώνουν στο ΠΑΣΟΚ λογικές, 2007, 2011 και κάποιοι αναμένουν τη ρεβάνς. Δε μετέχω. Καλή επιτυχία».

 IMG 8867
Μαρίνα Ντούσκα: «Χωρίς να μιλάει η γραμματέας του Νομού; Έτσι θα κάνουμε τη Δημοκρατική Παράταξη»

Φανερά εκνευρισμένη και με ένταση στην τοποθέτησή της, η γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Πρέβεζας, Μαρίνα Ντούσκα, πήρε το λόγο κι αφού είχε έντονες αντεγκλήσεις με διάφορους παριστάμενους (τον Κώστα Καζαντζίδη, τη Στέλλα Βαρτελάτου και το Γιώργο Ντούσκα μεταξύ άλλων), υποστήριξε:
«Σήμερα είμαστε μπροστά σε μία πρωτοτυπία. Πρώτη φορά γίνεται εκδήλωση για το ΠΑΣΟΚ στην Πρέβεζα, χωρίς να κληθεί η νόμιμα εκλεγμένη νομαρχιακή επιτροπή. Έμαθα από... κουτσομπολιά για τη συνάντηση. Χωρίς να μιλάει η γραμματέας του Νομού; Έτσι θα κάνουμε τη Δημοκρατική Παράταξη.
Υπάρχουν διασπαστικές κινήσεις στο Κίνημα. Η δική μας η ένσταση ως Νομαρχιακή είναι οι όροι που πάμε σε αυτό το συνέδριο. Υπάρχει κάποιο... κονκλάβιο που αποφασίζει πως και με ποιον θα συνεργαστούμε μετα τις εκλογές; Από πότε το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι παρωδία; Τι πράγματα είναι αυτά;»
Συνέχισε μάλιστα σε υψηλούς τόνους: «Δε νομίζω πως όλοι λειτουργούν ανιδιοτελώς. Επιβιώσαμε με το 8% της Ελιάς. Πήρε κανείς την ευθύνη για το αποτέλεσμα; Θέλω να δω τα μέλη της ΕΟΕΣ. Γιατί εγώ δεν έχω τέτοια λίστα; Υπάρχουν πρόσωπα που είναι στη λίστα και... τραβάνε τα μαλλιά τους. Ποια Δημοκρατική Παράταξη; Όλοι ΠΑΣΟΚ είναι εδώ μέσα. Το ΠΑΣΟΚ είναι ο κόσμος του που είναι στο σπίτι.
Δε μπορείτε εσείς να χρεώνετε τη Νομαρχιακή Πρέβεζας στο Βενιζέλο ή τον Παπανδρέου...».
Στο σημείο εκείνο υπήρξε νέα ένταση ανάμεσα στις κυρίες Ντούσκα και Βαρτελάτου, με την πρώτη να απευθείνεται στη δεύτερη με τη φράση: «Σύνελθε Στέλλα...».
Ο Κώστας Καζαντζίδης αποχώρησε, διαμαρτυρόμενος για τη διαδικασία, ενώ οι Βαγγέλης Ροπόκης και Φώτης Ζέρβας αναφέρθηκαν στα μικρά καθημερινά προβλήματα των επαγγελματιών, που δυσκολεύνται με την οικονομική κατάσταση της χώρας. Ο κ. Ζέρβας μάλιστα τόνισε πως δε συμμετέχει στο εγχείρημα και έθεσε και την παραίτησή του από τη Νομαρχιακή Πρέβεζας στη διάθεση των οργάνων του κόμματος, αν είναι βαρίδιο στη συγκρότηση της Δημοκρατικής Παράταξης.
Στη συνάντηση τοποθετήθηκε και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Ντούσκας, ο οποίος μίλησε με... παραβολές για τον Πούτιν, τονίζοντας πως «Στο ΠΑΣΟΚ έχουμε Ψυχρό Πόλεμο». Πρόσθεσε δε πως πρέπει να ξεκινήσει με αλήθεια η νέα προσπάθεια και έκανε λόγο για συνολικη κρίση του πολιτικού συστήματος.
Ο Μάνθος Δαρδαμάνης, υποστήριξε πως το ΠΑΣΟΚ έχει εκφράσει την πιο υπεύθυνη πολιτική τα τελευταία χρόνια και προειδοποίησε πως αν δεν αλλάξουν πράγματα στο κόμμα, κάποιοι θα μείνουν μόνοι ή με τους... κηπουρούς τους! Παράλληλα, είπε πως το ΠΑΣΟΚ ήταν αριστερό κόμμα, αλλά η... αριστεροσύνη οδήγησε τον κόσμο στον εκφασισμό της κοινωνίας, ενώ άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αν προκύψει ανάγκη, να διαλυθεί το ΠΑΣΟΚ.
 IMG 8863
Ο... αφελής Τσίπρας και οι Πρετεντέρης, Χατζηνικολάου, Αυτιάς...

Ο Νάσος Αλευράς στράφηκε ακόμη μια φορά με ονόματα προς τους δημοσιογράφους, τονίζοντας πως ο Πρετεντέρης, ο Χατζηνικολάου, ο Αυτιάς είναι εκείνοι που διαμορφώνουν άποψη στον κόσμο και τον αποπροσανατολίζουν από την πραγματική ουσία της συζήτησης, ενώ πρόσθεσε με νόημα: «Υπάρχει μια ραχοκοκαλιά στα ΜΜΕ με ιστορικό πρόσημο...».
Ανέφερε επίσης για τον Αλέξη Τσίπρα: «Τρόμαξα όταν άκουσα τον Τσίπρα να λέει πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα δίνει το ρυθμό και οι αγορές θα χορεύουν. Δε μπορεί να είναι κάποιος τόσο αφελής», κατηγορώντας τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως κοροϊδεύει τον κόσμο.

Ευθύνες σε Καραμανλή

Όταν ρωτήθηκε για τις ευθύνες της Κυβέρνησης Καραμανλή, ο κ. Αλευράς ανέφερε πως οι ευθύνες είναι μεγάλες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό, καθώς σε 5 χρόνια (2004-09), είχαν τριπλασιαστεί οι δαπάνες για το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας.
Από την κριτική του βέβαια δεν ξέφυγαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ: «Όταν κάναμε τους Σοσιαλιστές και δίναμε συντάξεις στις γυναίκες στα 40 και τα 42, δεν σκεφτόμασταν συνέπειες...».
Αναφέρθηκε μάλιστα στο πόσο σκληρή είναι η διαπραγμάτευση με τους Ευρωπαϊους, από τα χρόνια του Ανδρέα Παπανδρέου, που όταν ξεκινούσε να μιλάει, οι υπόλοιποι 11 Ευρωπαίοι ηγέτες, κατέβασαν τα ακουστικά της μετάφρασης, προσβάλοντάς τον, ενώ στον Βαγγέλη Βενιζέλο η Λαγκάρντ είπε κυνικά: «Έχεις τρία λεπτά να μας πεις τι μέτρα θα πάρετε...».
Ξεκαθάρισε, καταλήγοντας ο κ. Αλευράς πως η Δημοκρατική Παράταξη δε γίνεται για να μεταμφιεστεί το ΠΑΣΟΚ, αλλά για να υπάρξει ο χώρος.

Η «χάβρα» και η μη συμμετοχή...

Την απροθυμία της συμμετοχής στη ΝΟΕΣ στην Πρέβεζα από τα παριστάμενα μέλη του ΠΑΣΟΚ, ακολούθησε «χάβρα» και «πηγαδάκια» εκτός αίθουσας, ενώ συνεχίστηκαν και αντεγκλήσεις, με αποτέλεσμα η όλη συνάντηση να εξελιχθεί σε φιάσκο, καθώς δεν σχηματίστηκε Επιτροπή (ενδεχομένως να οριστεί τηλεφωνικώς...). Χαρακτηριστικό είναι πως η «νέα γενιά» στελεχών του ΠΑΣΟΚ, η ελπίδα του Κινήματος, όπως για παράδειγμα ο Μάκης Νάτσιος (Μέλος Κ.Σ. Νεολαίας Πα.Σο.Κ.), απέφυγε τελικώς να τοποθετηθεί, ενώ το επιθυμούσε, καθώς η συνάντηση είχε πάρει τροπή... Κίνησης των 58 και ξέφυγε από την όποια ουσία της.
Παναγιώτης Τσόγκας

Atprevdza.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!