Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

ΑΜΟΦΩΝΑ ΤΟ ΔΣ ΖΗΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΤΣΟΥΜΑΝΗ!

ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΡΧΗ

Πέρασε με ομόφωνη γνώμη στο  ΔΣ του Δήμου Ζηρού πλην του δημοτικού συμβούλου της μείζων αντιπολίτευσης Παπατσίμπα Μιχαήλ   το πιο ουσιαστικό θέμα
 της 20ης συνεδρίασης 
   Έγκριση  υποβολής  πρότασης  στο  χρηματοδοτικό  πρόγραμμα  με  κωδικό  πρόσκλησης  ΚΧ1/2014  « Απόκτηση  και  διαμόρφωση  ελεύθερων  κοινόχρηστων  χώρων  και  διατηρητέων  κτιρίων  στις  Πόλεις  2014 »  του  πράσινου  ταμείου  του  ΥΠΕΚΑ  για  την  αγορά  του   διατηρητέου  κτιρίου,  μετά  του  περιβάλλοντος  χώρου  ιδιοκτησίας  Μιχαήλ  Τσουμάνη 
Tο κλίμα ήταν γενικά θετικό, και πέρα από ορισμένα ερωτήματα που έθεσαν κάποιοι δημότες και απορίες που απαντήθηκαν από τον Δήμαρχο Νίκο Καλαντζή, υπήρξε συναίνεση. 
Επιστολή έστειλε και ο επικεφαλής του συνδυασμού Εποχή Δημιουργίας Ριζοσπατική Συνεργασίας που υποστηρίχθηκε από τον Σύριζα 
Γιώργος Γιάννος:
Η επιστολή
Αθήνα 8/12/2014



Κύριε πρόεδρε του Δημοτικού Συμβουλίου, κύριε Δήμαρχε και κ.κ. συνάδελφοι Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Δυστυχώς, λόγοι υγείας δεν μου επιτρέπουν να παρευρίσκομαι στη σημερινή συνεδρίαση, γι’ αυτό επιτρέψτε μου με την παρούσα να διατυπώσω κάποιους από τους ενδοιασμούς και επιφυλάξεις μου για τα 6ο & 7ο θέμα της πρόσκλησης.
Είναι γνωστό το πάθος μου για την ιστορία και τον πολιτισμό της περιοχής μας καθώς και η αγωνία μου για τη διάσωση των λιγοστών εναπομεινάντων πολιτιστικών μνημείων. Αδιαμφισβήτητα το «Χάνι Τσουμάνη» είναι ένα από αυτά τα διατηρητέα μνημείαίσως το σημαντικότερο, το οποίο βρίσκεται σε καλή κατάσταση και σίγουρα κάποιος φορέας θα μπορούσε να αναστηλώσει και αναδείξει, προς όφελος της πολιτιστικής ταυτότητας και κληρονομιάς της Φιλιππιάδας, αλλά και του Δήμου συνολικά. 
Αντιλαμβάνομαι επίσης το επείγον του θέματος και τις ασφυκτικές προθεσμίες του προς ένταξη προγράμματος και εξαρχής δηλώνω ότι ο Δήμος έχει καθυστερήσει σημαντικά στο να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες, ώστε να περιέλθουν στην ιδιοκτησία του, το συγκεκριμένη κτίριο καθώς και τα υπόλοιπα αρχιτεκτονικά στολίδια της Φιλιππιάδας (ΚτίριοΠουλίτση, Αστυνομίας κλπ)αλλά και των υπολοίπων στις περιοχές της επικράτειας του Δήμου. Θα έπρεπε ήδη, με ευθύνη των προηγούμενων Δημοτικών αρχών βέβαια, οι υπηρεσίες του Δήμου να διαθέτουν για αυτά τα κτίρια ολοκληρωμένες και κοστολογημένες μελέτες, καθώς επίσης μελέτες σκοπιμότητας και χρήσης αυτών.
Οι επιφυλάξεις μου λοιπόν για τα 6ο & 7ο θέμα έχουν να κάνουν:
1Το «Χάνι Τσουμάνη» όπως είναι γνωστό,ανήκει σε δυο ιδιοκτήτες και η αγορά μισού ή τμήματος αυτού εμπίπτει στη νομοθεσία περί συνιδιοκτησίας. Συνιδιοκτησία η οποία επιφέρει δυσκολίες και τη σύμφωνη γνώμη των ιδιοκτητών για οιεσδήποτε παρεμβάσεις. Ιδιαίτερα στα διατηρητέα, υπάρχει ιδιότυπο καθεστώς για την αναστήλωση και ένταξη σε κάποιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.
2. Πρέπει να ληφθεί υπόψη πρότερη ένταξη σε χρηματοδοτικό πρόγραμμα. Σε τέτοια περίπτωση είναι αμφίβολο αν μπορεί να ενταχθεί σε νέο.
3. Επίσης, ειδικά για τα διατηρητέα για τον καθορισμό του τιμήματος αγοράς υπάρχει, ειδικός συντελεστής υπομείωσης - όπως λέγεται - για τον ακριβή καθορισμό βάσει της αντικειμενικής αξίας και δεν ξέρω αν έχει ληφθεί υπόψη στο προς συμφωνία τίμημα αγοράς. Σε καμιά περίπτωση ο Δήμος δεν μπορεί και δεν πρέπει να διαθέσει χρήματα από άλλους κωδικούς, παρά μόνον από όσα επιχορηγούνται και με τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στο έντυπο του Οδηγού Διαχείρισης του Πράσινου Ταμείου.
4. Τέλος όσον αφορά την περιρρέουσα ατμόσφαιρα και με όσα συζητούνται από τους συμπολίτες μας για σκοπιμότητες και προσωπικές εξυπηρετήσεις ιδιοκτητών γειτνιαζόντων οικοπέδων, φαντάζομαι ότι ανήκουν στη σφαίρα της φαντασίας και δεν αγγίζουν τη Δημοτική Αρχή. Στο παρελθόν έχουμε ταλαιπωρηθεί σαν Δημοτικό Συμβούλιο από προχειρότητες και σκοπιμότητες σε κάποιες τέτοιες περιπτώσεις.
Ευχαριστώ για την προσοχή σας.
ΥΓ. Παρακαλώ με ευθύνη του Προέδρου να διαβαστεί η παρούσα στο Δημοτικό Συμβούλιο
Ο
Επικεφαλής της παράταξης

Γιώργος Γιάννος
Δημοτικός σύμβουλος
Δήμου Ζηρού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!