Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2014

Η ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ !

ΕΝΩΣΗ ΜΕΣΙΤΩΝ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΟΓΝΩΜΟΝΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΕΠΠΑ)
BPOs (BROKER PRICE OPINION)
Xρήσεις των BPOs
Η πρώτη αυτή δεκαετία του εικοστού πρώτου αιώνα, παρουσίασε πολλαπλές προκλήσεις όσον αφορά τη βιομηχανία ακίνητων (π.χ., μια έκρηξη στέγασης και μια αύξηση της αξίας των ακινήτων στις αρχές του 2000, ακολουθούμενη από την οικονομική ύφεση, καθυστερήσεις στις πληρωμές των ενυπόθηκων δανείων, καθώς και μια άστατη αγορά στα τέλη της δεκαετίας). Η εκτίμηση-αξιολόγηση της αξίας των ακινήτων εξαρτάται περισσότερο από ποτέ από την επαγγελματική εμπειρία και την ικανότητα, τη βέλτιστη χρήση της τεχνολογίας, καθώς και τη δέσμευση της προσέγγισης της ανάθεσης μιας εκτίμησης από το σύνολο των συναφών προοπτικών.

Η δυστυχία τού να έχεις διατηρητέο!

Γραφειοκρατία, βαριά φορολογία και υπέρογκα ποσά συντήρησης
Μια οδύσσεια ζουν οι ιδιοκτήτες διατηρητέων κτισμάτων, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα υπέρογκο κονδύλι συντήρησης και έναν γραφειοκρατικό δαίδαλο προκειμένου να προχωρήσουν στην παραμικρή επισκευή. Η πολυνομοθεσία, η συναρμοδιότητα υπηρεσιών των υπουργείων Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ) και Πολιτισμού, αλλά και η βαριά φορολογία, εν μέσω οικονομικής ύφεσης, τους έχει οδηγήσει σε απόγνωση. Η ρύθμιση για τη δυνατότητα εγκατάστασης ανελκυστήρα, στο πλαίσιο βελτίωσης της λειτουργικότητας των διατηρητέων κτιρίων προκειμένου να αποδοθούν στη σύγχρονη ζωή, όπως και η πρόβλεψη νομιμοποίησης των μικροαυθαιρεσιών που μπορεί να υπάρχουν, δεν ήταν για τους ιδιοκτήτες διατηρητέων παρά σταγόνα στον ωκεανό. Μοναδική ανάσα για αυτούς αποτέλεσε η πρόσφατη απόφαση για την απαλλαγή από το χαράτσι (ΕΕΤΗΔΕ) των διατηρητέων ακινήτων, εφόσον είναι κενά, καθώς και η φορολόγησή τους με μειωμένο συντελεστή ΦΑΠ ένα τοις χιλίοις (1‰).
Εκτιμήσεις Ακινήτων - Διατηρητέα Κτίρια
Τα διατηρητέα κτήρια είναι μία κατηγορία ακινήτων με αρκετές ιδιαιτερότητες. Η ελκυστικότητα που παρουσιάζουν έναντι των όμορων ακινήτων είναι δύσκολο να αποτιμηθεί εύκολα και επιπλέον η δεσμευτική εσωτερική διαρρύθμιση πολλές φορές παίζει καταλυτικό ρόλο. Πολλές φορές τα ακίνητα αυτής της κατηγορίας πωλούνται σε κατάσταση μη λειτουργική (που απαιτεί την δέσμευση μετά την αγορά σημαντικού χρηματικού ποσού, καθώς και χρόνου για την αναπαλαίωσή τους) και έτσι η εκτίμησή της εμπορικής τους αξίας  η οποία τις περισσότερες φορές λόγω αυτών των παραμέτρων τυχαίνει να είναι πολύ κάτω της αντικειμενικής, πρέπει να γίνεται σαφώς από πιστοποιημένο εκτιμητή, καθώς οι ειδικές τεχνικές γνώσεις αποτελούν άνω του 50% των γνώσεων που απαιτούνται συνολικά για την εκπόνηση ενός  συνηθισμένου  απλού κτιρίου.
Η εμπειρία πλέον των BPOR είναι αυταπόδεικτη με την σημαντική συμφωνία που έκλεισαν για την διαχείριση των κληροδοτημάτων του εξωτερικού και όχι μόνο!

Μεσίτες αναλαμβάνουν τη διαχείριση κληροδοτημάτων
πηγή: www.kathimerini.gr

Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν και τα λεγόμενα απομακρυσμένα ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα, αλλά ανήκουν σε ομογενείς του εξωτερικού, που επιθυμούν να τα αξιοποιήσουν, είτε μέσω της ενοικίασης είτε μέσω της πώλησης.

Στη δημιουργία ενός δικτύου μεσιτών που θα εστιάζει στη διαχείριση των ακινήτων των κοινωφελών ιδρυμάτων της χώρας, όπως επίσης και της ακίνητης περιουσίας των απανταχού Ελλήνων ομογενών, προχωρούν με γοργό ρυθμό οι επαγγελματίες του κλάδου, σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν πρόσβαση σε μια αγορά της τάξεως των 14-15 δισ. ευρώ, όση δηλαδή υπολογίζεται ότι είναι η αξία των κληροδοτημάτων (πάνω από 10 δισ. ευρώ) και των σχολαζουσών περιουσιών (4 δισ. ευρώ).



Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθούν και τα λεγόμενα απομακρυσμένα ακίνητα που βρίσκονται στην Ελλάδα, αλλά ανήκουν σε ομογενείς του εξωτερικού, που επιθυμούν να τα αξιοποιήσουν, είτε μέσω της ενοικίασης είτε μέσω της πώλησης. Επίσης, μεγάλο μέρος της όλης προσπάθειας εστιάζει στην επαγγελματική διαχείριση των άνω των 15.000 κληροδοτημάτων, διάσπαρτων ανά τη χώρα, εκ των οποίων 3.000 ακίνητα αφορούν σχολάζουσες κληρονομιές.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ξεκινήσει προσπάθεια αποτύπωσης και καταγραφής των εν λόγω ακινήτων με τα πρώτα στοιχεία να είναι λίαν ενδιαφέροντα. Συγκεκριμένα, με βάση την εικόνα που προκύπτει από 285 κληροδοτήματα σε όλη την Ελλάδα, η μέση απόδοση των εν λόγω ακινήτων είναι μόλις 3% (η απόδοση κυμαίνεται από 0% έως 16%), ενώ η αξία τους κυμαίνεται από 11.000 ευρώ έως 8,5 εκατ. ευρώ. Η συνολική αξία υπολογίζεται σε 215,8 εκατ. ευρώ, με τη μέση αξία ανά φορέα να διαμορφώνεται σε 757.300 ευρώ. Αντίστοιχα, ο μέσος όρος των ετήσιων εσόδων από ενοίκια διαμορφώνεται σε μόλις 44.428 ευρώ (12,6 εκατ. ευρώ συνολικά).

Η κίνηση δημιουργίας ενός δικτύου μεσιτών και επαγγελματιών του χώρου, που θα επιδιώξουν να αναλάβουν τη διαχείριση των εν λόγω περιουσιών απορρέει από το γεγονός ότι πλέον, με βάση τον νόμο 4223/2013 (Ενιαίος Φόρος Ακινήτων και Αλλες Διατάξεις), επιτράπηκε στα εν λόγω ιδρύματα να αναθέτουν σε επαγγελματίες τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας τους. Μέχρι σήμερα κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό, με αποτέλεσμα πολλές περιουσίες να παραμένουν αναξιοποίητες ελλείψει προσωπικού. Η ανάγκη άντλησης εσόδων από τα εν λόγω ακίνητα είναι όμως μεγάλη πλέον, καθώς τα ιδρύματα θα κληθούν να καταβάλουν σημαντικούς φόρους για την περιουσία τους αυτή, στο πλαίσιο εφαρμογής του νέου Ενιαίου Φόρου Ακινήτων.

Την πρωτοβουλία των μεσιτών συντονίζει η εταιρεία Flexice P.C., υπό τον κ. Νίκο Μανομενίδη, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΟΜΑΣΕ (Ομοσπονδία Μεσιτών Ακινήτων Ελλάδος), ενώ ήδη συμμετέχουν 160 μεσιτικά γραφεία από όλες τις περιφέρειες της χώρας, που σήμερα καλύπτουν πάνω από το 62% των νομών της. Η προσπάθεια υποστηρίζεται και από το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ, στο πλαίσιο της Μονάδας Καινοτομίας και Συνεργατικών Σχηματισμών. Ο βασικός πυρήνας του δικτύου αποτελείται, πέραν των μεσιτών ακινήτων και των μελών της Ενωσης Μεσιτών Ακινήτων Πιστοποιημένων Πραγματογνωμόνων 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!