Τρίτη 9 Ιουνίου 2015

Με όλες τις πρέπουσες τιμές η παράδοση –παραλαβή της εικόνας της Παναγίας Σουμελά στη Νέα Κερασούντα


                                                              





Εμφάνιση Panagia Soumela 008.jpg
Με τις πρέπουσες τιμές και με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 6 Ιουνίου, υπό την αιγίδα του Δήμου Ζηρού, η παράδοση –παραλαβή της εικόνας της Παναγίας Σουμελά (σ.σ. πιστό αντίγραφο της εικόνας) στη Νέα Κερασούντα για μόνιμη προσκυνηματική παραμονή.
Πλήθος πιστών, μεταξύ αυτών και πολλοί επίσημοι, παραβρέθηκαν στην τελετή παράδοσης –παραλαβής, στη λιτάνευση της εικόνας που ακολούθησε υπό το άγημα μελών τοπικών ποντιακών συλλόγων και σχολείων αλλά και στην ειδική εκδήλωση για την γενοκτονία των Ποντίων με την οποία έκλεισε η εκδήλωση.  
Ο Δήμαρχος Ζηρού κ. Νικόλαος Καλαντζής, στον χαιρετισμό που απηύθυνε μετά άλλων σημείωσε: «Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική και ξεχωριστή για τον Δήμο μας. Η εικόνα της Παναγίας Σουμελά έρχεται στον τόπο μας όχι μόνο για να μας προσφέρει την ευλογία της Παναγίας που την έχουμε όλοι μας ανάγκη, αλλά και για να μας μεταφέρει όλα τα βαθύτερα μηνύματα της πίστεώς μας.
Παραλαμβάνουμε και καλωσορίζουμε στον Δήμο μας, με ιδιαίτερη χαρά και συγκίνηση το ιερό σύμβολο του ξεριζωμένου ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, που εκφράζει βαθύτατα την κοινή συνείδηση όλων των Ελλήνων.
Η βαθιά πίστη στην Παναγία Σουμελά ήταν αυτή που βοήθησε τους κατατρεγμένους Έλληνες του Πόντου να κρατήσουν ζωντανή την εθνική μνήμη, ήταν εκείνη που τους έδωσε τη δύναμη να αγωνιστούν και ταυτόχρονα ισχυροποίησε τη θέληση για έναν κόσμο δικαιότερο και αδελφωμένο. 
Θα ήθελα επίσης να αναφέρω ότι είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς -και αυτό δεν το λέω για λόγους αβρότητας- που έχουμε στον Δήμο μας έντονο το στοιχείο των ανθρώπων που ήρθαν από τον Πόντο.
Ειδικά στη σημερινή δύσκολη κοινωνικοοικονομική κατάσταση αποτελούν το φωτεινό παράδειγμα, διότι οι απανταχού Έλληνες του Πόντου, παρ’ όλες τις αντιξοότητες, επούλωσαν τις πληγές τους και μέσα από την εργατικότητα, τη μεθοδικότητα, αλλά και την πίστη τους, κατάφεραν όχι μόνο να ξανασταθούν στα πόδια τους, αλλά και να μεγαλουργήσουν. 
Είναι ξεχωριστή τιμή και ευλογία μαζί, για την Κοινότητα Νέας Κερασούντας και κατ’ επέκταση για ολόκληρο τον Δήμο μας, που η εικόνα της Παναγιάς Σουμελά θα παραμείνει στον τόπο μας για να αποτελέσει οδηγό θεώσεως, για να μπορούμε να προσφεύγουμε για να εκφράζουμε το θρησκευτικό μας συναίσθημα, να αντλούμε τα σωτηριώδη μηνύματα και τα βαθύτατα νοήματά της, αλλά και τη δύναμη και το κουράγιο για να αντιμετωπίζουμε τις καθημερινές δυσκολίες της ζωής.
Η έλευση της εικόνας της Παναγίας Σουμελά αποτελεί ταυτόχρονα κι ένα εκπληρούμενο χρέος. Ήταν ένα διαχρονικό αίτημα των κατοίκων της Νέας Κερασούντας αλλά και της ευρύτερης περιοχής.
Πριν από λίγες ημέρες γιορτάστηκε σε πάρα πολλές περιοχές της χώρας -και όχι μόνο- η επέτειος της γενοκτονίας του ελληνισμού του Πόντου.
Αν μου επιτρέπετε, με την ευκαιρία της έλευσης της θαυματουργής εικόνας της Παναγιάς Σουμελά, θα ήθελα να κάνω μία έκκληση και συνάμα μία πολιτική παρέμβαση. Θέλω να καλέσω τους ισχυρούς της γης και να τους ζητήσω να συνδράμουν στην κατεύθυνση της εκπλήρωσης του πιο μεγάλου χρέους που έχουν αφήσει σε εκκρεμότητα εδώ και σχεδόν έναν αιώνα και το οποίο δεν είναι άλλο από την διεθνή αναγνώριση της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, κάτι που έχει πράξει ήδη η ελληνική Βουλή.
Θεωρούμε ότι η αποκατάσταση των γεγονότων και η παραδοχή της ιστορικής αλήθειας, όσο σύνθετη και σκληρή και αν είναι, αποτελεί την πιο στέρεα βάση για την ειρήνη, τη φιλία και τον αλληλοσεβασμό μεταξύ των λαών.
Τελειώνοντας θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ.  Χρυσόστομο για το ιδιαίτερο ενδιαφέρον του, τον Ποντιακό Σύλλογο Νέας Κερασούντας για τον μακροχρόνιο αγώνα του για την έλευση της εικόνας, ένας αγώνα που βρίσκει σήμερα την δικαίωσή του, τον ιερέα της κοινότητας πατέρα Χαράλαμπο, τα μέλη της εκκλησιαστικής επιτροπής, καθώς και την Τοπική Κοινότητα για τη συνεργασία και τις συντονισμένες ενέργειες που έκαναν, ώστε να έρθει σήμερα και να μείνει για πάντα κοντά μας η εικόνα της Παναγιάς Σουμελά».
«Εκπληρούμενο χρέος» χαρακτήρισε τη έλευση της εικόνας της Παναγίας Σουμελά στη Νέα Κερασούντα και ο πρόεδρος της Κοινότητας κ. Δημήτρης Καραβασιλείου ο οποίος αναφέρθηκε και στις μακροχρόνιες προσπάθειες των τοπικών συλλόγων, της κοινότητας και του πατέρα Χαράλαμπου για να φτάσει αυτή η ξεχωριστή ευλογημένη στιγμή.  
Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο πατέρας Χαράλαμπος, ο πρόεδρος του Ιδρύματος ‘Παναγία Σουμελά’ κ. Γιώργος Τανιμανίδης, η πρόεδρος της Πανελλήνιας ομοσπονδίας Ποντιακών Συλλόγων κα Χριστίνα Σαχινίδη και εκπρόσωπος της Μητροπόλεως Νικοπόλεως και Πρεβέζης.
Εκτός του Δημάρχου Ζηρού κ. Νικολάου Καλαντζή στην τελετή παραβρέθηκαν: Οι Βουλευτές του Νομού Πρέβεζας κ.κ. Μπάρκας Κωνσταντίνος και Στέργιος Γιαννάκης, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ.κ.  Χρυσόστομο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Ζηρού κ. Χασίδης Χρήστος, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Παπαβασιλείου και Γκάρτζιος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κες Μαρία Γάλλιου και Αναστασία Καραπάνου, εκπρόσωποι της Περιφέρειας Ηπείρου, της Εκκλησίας, άλλοι επίσημοι και πολύ κόσμος.

 Εμφάνιση Panagia Soumela 016.jpg



 Εμφάνιση Panagia Soumela 010.jpg

Εμφάνιση Panagia Soumela 012.jpg

Εμφάνιση Panagia Soumela 024.jpg

Εμφάνιση Panagia Soumela 018.jpg

Εμφάνιση Panagia Soumela 020.jpg
Εμφάνιση Panagia Soumela 022.jpg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!