Σύμμαχη δύναμη της κυβέρνησης το «καραμανλικό κατεστημένο»
Το «γάντι» που πέταξε η κυβέρνηση σήκωσε ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, απαντώντας με σκληρό τρόπο στην πρόθεσή της να συστήσει εξεταστική επιτροπή για το «πώς φθάσαμε στο μνημόνιο και στον αναγκαστικό δανεισμό», όπως ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας είπε.«Αναγκαστικός δανεισμός είναι και αυτό που κάνει και ακολουθεί και η σημερινή κυβέρνηση», είπε ο πρόεδρος του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών, μιλώντας σε διαδικασία διαβούλευσης του Κινήματος για την διαπραγματευτική διαδικασία στο Ίλιον, προεξοφλώντας παράλληλα τρίτο μνημόνιο, που όπως το πρώτο και το δεύτερο, θα είναι αναγκαίο γιατί δεν μπορούμε να δανειστούμε από τις ανοιχτές αγορές.«Η πολιτική που σήμερα ακολουθεί σε αυτό το ζήτημα αποτελεί τρανή αναγνώριση του τι αντιμετωπίσαμε –με πολύ χειρότερους συσχετισμούς και έλλειψη οποιουδήποτε μηχανισμού στήριξης- και εμείς τότε, το 2010», είπε για την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι για αυτό τον λόγο το Κίνημα θέλει πρώτο από όλους να ειπωθούν αλήθειες «που συσκοτίστηκαν συστηματικά για να βολέψουν τις ορέξεις διαφόρων αρχηγών και κομμάτων», μεταφέροντας τις ευθύνες στους ‘πυροσβέστες’, όταν άλλοι είχαν ‘ανάψει τις φωτιές’. «Για αυτό και αναμένουμε και μία πραγματική εξεταστική επιτροπή», είπε ο κ.Παπανδρέου, ξορκίζοντας μία εξεταστική ‘αλά καρτ’, που θα βολεύει τη σύμμαχη δύναμη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ, όπως περιέγραψε το «Καραμανλικό κατεστημένο».
Ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, ο πρώην πρωθυπουργός την κάλεσε να μην καθυστερεί άλλο την σοβαρή διαπραγμάτευση με τους εταίρους, υποστηρίζοντας ότι έτσι χάνει μεταξύ άλλων την ευκαιρία να κάνει σοβαρές βελτιώσεις στο μνημόνιο, αλλά και την ευκαιρία που μας ανοίγεται από τις πρόσφατες αποφάσεις της ΕΚΤ, όπου «βρέχει φτηνό χρήμα και εμείς κρατάμε ομπρέλα», όπως υποστήριξε.
Ο κ.Παπανδρέου επιτέθηκε και κατά του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου για τις δηλώσεις του περί ‘τζιχαντιστών’ και προσφύγων που απείλησε ότι θα στείλει στη Γερμανία. «Δηλαδή, το ελληνικό έδαφος να γίνει πεδίο μετάβασης της πιο κατάπτυστης οργάνωσης και ιδεολογίας για να πλήξουμε την Ευρώπη, που να θυμίσω, αυτή την στιγμή μας έχει δανείσει πάνω από 300 δις ευρώ», είπε, επισημαίνοντας ότι αυτό θα συνεπαγόταν το κλείσιμο των συνόρων και για τους Έλληνες. «Σε μία άλλη κυβέρνηση, μία παρόμοια δήλωση του υπουργού Άμυνας θα σήμαινε την άμεση παύση του από τα καθήκοντά του», είπε, θέτοντας ευθέως θέμα για τον Πάνο Καμμένο και σημειώνοντας ότι αποτελεί απειλή για την άμυνα της χώρας.
Υπερασπιζόμενος τέλος την πρότασή του για δημοψήφισμα, που έχει αρχίσει άλλωστε να μπαίνει στη δημόσια συζήτηση και από υπουργικά χείλη, ο Γιώργος Παπανδρέου ξεκαθάρισε ότι ναι μεν το Κίνημα είναι θετικό στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, πλην όμως για να τεθούν συγκεκριμένα ερωτήματα στον λαό. Διευκρίνισε, δε, ότι συγκεκριμένο ερώτημα εν προκειμένω μπορεί να προκύψει μόνον εφόσον υπάρξει σχέδιο συμφωνίας με τους δανειστές και οι πολίτες κληθούν να αποφασίσουν για την αποδοχή του ή όχι. «Επί ανυπαρξίας σχεδίου συμφωνίας δεν υπάρχει ερώτημα, δίλημμα ή διακύβευμα», είπε, τονίζοντας ότι «δημοψήφισμα για την παραμονή στο ευρώ ή όχι, απορρίπτεται». Καταλογίζοντας, δε, «πολιτική ανυπαρξία», έλλειψη σχεδίου και ολοκληρωμένης πολιτικής πρότασης στον ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί επ’ ουδενί να χρησιμοποιείται το δημοψήφισμα για την κάλυψή τους.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!