Τετάρτη 25 Μαρτίου 2015

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ «ΤΖΑΜΑΛΑΣ» ΑΝΑΨΕ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

ΑΠΟ ΕΔΩ ΑΡΧΙΣΕ ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ "ΤΖΑΜΑΛΑΣ"

 Tο έθιμο της «Τζαμάλας», όπως λέγεται η μεγάλη φωτιά, που ανάβουν την 25η Μαρτίου στην Παλιά  Φιλιππιάδα  στο “Κοτσέκι” όπως παραδοσιακά λέγεται ο χώρος του Δημοτικού σχολείου.
Το έθιμο της «Τζαμάλας», χάνεται στα βάθη των αιώνων, στηρίζεται στην αρχέγονη πίστη της δύναμης της φωτιάς, η οποία στην λαϊκή αντίληψη διώχνει το κακό. Στην ουσία ,είναι μια ιεροτελεστία εξαγνισμού, που με την πάροδο του χρόνου και ανάλογα με τις ανάγκες της κάθε εποχής, έχει τον δικό της συμβολισμό. Επί Τουρκοκρατίας λέγεται ότι  έπαιρναν ειδική άδεια για την τέλεση του εθίμου, ενώ ο χορός γύρω από την φωτιά εξέφραζε τον πόθο των σκλαβωμένων για λευτεριά.
           ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΑΝΒΙΩΝΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ 



    ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΦΕΤΟΣ ΕΚΑΝΑΝ ΠΟΛΥ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥΣ


                     ΤΟ ΚΑΜΠΑΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ

                ΑΠΟ ΕΔΩ ΑΡΧΙΣΕ Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑΣ

Επίσης συγχρόνως γινόταν και λαμπαδηφορία που  γίνονταν μετά  τις 8:30 το βράδυ,για να τελειώσει η λειτουργία στην εκκλησία,όπου μαθητές και ενήλικες ξεχύνονται στους δρόμους με λαμπάδες και κεριά. Πρόκειται για ένα έθιμο που πηγάζει και αυτό από τα χρόνια της τουρκοκρατίας και συνδυάζει την ανάσταση του Χριστού με την ανάσταση του Γένους, παραλληλίζοντας το Άγιο Φως με το φως της ελευθερίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!