Παρασκευή 13 Μαρτίου 2015

ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΝΕΑ Κ.Α.Π.. ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΖΗΡΟΥ


Έντονο ενδιαφέρον παρουσίαζε η ενημερωτική ημερίδα του Γραφείου Αγρ. Ανάπτυξης Δήμου Ζηρού και του ΟΠΕΚΕ με θέμα: «Νέα Κ.Α.Π» και νέο καθεστώς επιδοτήσεων (2015-2020) που πραγματοποιήθηκε  την Παρασκευή 13 Μαρτίου στις 11 το πρωί στην αίθουσα του ΔΣ του Δήμου Ζηρού!


 Ουσιαστικά ήταν πρώτη ενημερωτική ημερίδα που διοργανώθηκε  σε όλη την Ήπειρο σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ).
Ομιλητές ήταν τα στελέχη του ΟΠΕΚΕΠΕ με επικεφαλής την προϊσταμένη Ηπείρου & Δυτικής Μακεδονίας κα Χαριτίνη Παπαθανασίου.
Το πλήθος κόσμου που στην πλειοψηφία τους ήταν   αγρότες της περιοχής παρακολούθησαν και ενημερώθηκαν   για το τι προβλέπει η νέα ΚΑΠ αλλά και το νέο καθεστώς επιδοτήσεων. 
Την συζήτηση συντόνισε ο αντιδήμαρχος και κτηνίατρος Γκάρτζιος Χρήστος.
Μίλησαν προισταμένη Οπεκεπε Ηπείρου κ δυτικής Μακεδονίας κυρια Παπαθανασίου και ο 
 προϊστάμενος Οπεκεπε Πρέβεζας κύριος Πανης

Σύντομα κ στο Θεσπρωτικό ανάλογη ημερίδα με θέμα τη νέα ΚΑΠ.


Ιδιαίτερα τονίστηκαν για την ΝΕΑ Κ.Α.Π
 Οι Δικαιότερες ενισχύσεις
     Ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα παραγωγής
     Πράσινες ενισχύσεις
     Πράσινες ενισχύσεις

Όλα τα κράτη μέλη, όλες οι αγροτικές περιοχές και όλοι οι αγρότες θα λάβουν απλά, αποδεδειγμένα μέτρα για την προώθηση της αειφορίας και την καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος. Μεταξύ 2014 και 2020, πάνω από 100 δισ. ευρώ θα επενδυθούν για να βοηθήσουν τη γεωργία να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της ποιότητας του εδάφους και των υδάτων, της βιοποικιλότητας και της κλιματικής αλλαγής:
1. «Πρασίνισμα» του 30% των άμεσων ενισχύσεων, το οποίο θα πρέπει να συνδέεται με τρεις φιλικές προς το περιβάλλον γεωργικές πρακτικές: διαφοροποίηση των καλλιεργειών, διατήρηση μόνιμων βοσκοτόπων και διατήρηση του 5%, και από το 2018 του 7% ως περιοχών οικολογικού ενδιαφέροντος, ή μέτρα που θεωρούνται ότι έχουν τουλάχιστον ισοδύναμα περιβαλλοντικά οφέλη.
2. Τουλάχιστον το 30% του προϋπολογισμού των προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης θα πρέπει να διατεθεί για τα γεωργο-περιβαλλοντικά μέτρα, τη στήριξη για τη βιολογική γεωργία, ή σχέδια που συνδέονται με φιλικές προς το περιβάλλον επενδύσεις, ή μέτρα καινοτομίας.
3. Τα γεωργοπεριβαλλοντικά μέτρα θα αναβαθμιστούν με συμπλήρωση πρακτικών πρασινίσματος. Τα προγράμματα αυτά θα πρέπει να θεσπίσουν και να επιτύχουν υψηλότερους περιβαλλοντικούς στόχους προστασίας (ως εγγύηση κατά της διπλής χρηματοδότησης).


     Αποτελεσματικότητα και διαφάνεια

     Όπως σημειώθηκε όλες οι πτυχές της μεταρρύθμισης  άρχισαν να εφαρμόζονται από την προηγούμενη χρονιά , εκτός από τη νέα δομή των άμεσων ενισχύσεων («πράσινες» πληρωμές, πρόσθετη ενίσχυση για τους νέους, κλπ.) που  ισχύουν από το 2015, προκειμένου να δοθεί χρόνος στα κράτη μέλη για ενημέρωση των αγροτών σχετικά με τη νέα ΚΑΠ και την προσαρμογή των υπολογιστικών συστημάτων διαχείρισής της.
Αξίζουν συγχαρητήρια για τους διοργανωτές που φροντίζουν να ενημερώνουν τους δημότες και συγκεκριμένα τον αγροτικό πληθυσμό του δήμου Ζηρού που είναι ο κορμός της παραγωγικής βάσης και της οικονομίας της περιοχής μας  για σημαντικές αποφάσεις που αφορούν το μέλλον τους στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!