Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Ο μήνας του μέλιτος τέλειωσε

Την συμφωνία για την επιστροφή των”τεχνικών κλιμακίων” της Τρόικας στην Αθήνα επιβεβαιώνει με την απαντητική του επιστολή προς τον Γιάνη Βαρουφάκη ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Αγαπητέ Γιάνη,

Παράλληλα αποκαλύπτει πως κατόπιν αιτήματος της Ελληνικής πλευράς οι συναντήσεις με τους τρεις εκπροσώπους – επικεφαλείς της Τρόικα θα γίνεται στις Βρυξέλλες. 
Μεταξύ άλλων, ο κ. Ντάισελμπλουμ σημειώνει πως το έγγραφο που του απέστειλε ο κ. Βαρουφάκης με τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες σχεδιάζει να προχωρήσει η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, «θα είναι χρήσιμο κατά τη διαδικασία προσδιορισμού της πρώτης λίστας μεταρρυθμιστικών μέτρων», ωστόσο, τονίζει πως «θα πρέπει, ως εκ τούτου, να συζητηθούν περαιτέρω με τους θεσμούς».
Ολόκληρη η επιστολή:
Σε ευχαριστώ για το γράμμα που μου έστειλες στις 5 Μαρτίου 2015, και για το έγγραφο που είχες επισυνάψει, υπογραμμίζοντας με λεπτομέρεια επτά από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν σχεδιαστεί από την ελληνική κυβέρνηση.
Αυτό το έγγραφο χρήσιμο θα είναι χρήσιμο κατά τη διαδικασία προσδιορισμού της πρώτης λίστας μεταρρυθμιστικών μέτρων που υποβάλλατε στις 23 Φεβρουαρίου και τα οποία πρέπει να συμφωνηθούν με τους Θεσμούς μέχρι το τέλος Απριλίου, στη γραμμή της ανακοίνωσης του Eurogroup της 20 Φεβρουαρίου. Οι προτάσεις που περιγράφονται στην επιστολή σας θα πρέπει, ως εκ τούτου, να συζητηθούν περαιτέρω με τους θεσμούς.
Επιτρέψτε μου επίσης να διευκρινίσω ότι κατά τη διάρκεια της τρέχουσας αξιολόγησης, οι θεσμοί θα πρέπει να αποκτήσουν μια ευρεία εικόνα που να καλύπτει όλους τους τομείς πολιτικής. Έχουμε συμφωνήσει ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς θα λάβουν χώρα στις Βρυξέλλες. Οι εργασίες τεχνικής φύσεως για την υποστήριξη αυτής της διαδικασίας θα γίνουν στην Αθήνα.
Όπως συμφωνήθηκε στην τελευταία μας συνάντηση στις 24 Φεβρουαρίου, θα σας ενθάρρυνα να εργαστείτε σε στενή συνεργασία με τους Θεσμούς με σκοπό να με σκοπό να επιτευχθεί μια γρήγορη και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Ο μήνας του μέλιτος τέλειωσε. Με την εξουσία-νύμφη δεν είχαν προηγούμενη γνωριμία. Γι’ αυτό και ο πρώτος ενθουσιασμός έμοιαζε ανεξάντλητος. Για τους ίδιους. Για τους συγγενείς και τους δικούς τους. Για τους φίλους και τις παρέες τους. Για όλους τους προσκεκλημένους. Έτσι συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις.
Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Η αδράνεια του ενθουσιασμού είναι πιο ευάλωτη από οποιοδήποτε άλλο συναίσθημα. Στο πρώτο εμπόδιο σκοντάφτει εύκολα. Τώρα πια έχουν την ευθύνη να επιλύουν προβλήματα. Τις φραστικές αντιφάσεις να μην τις θεραπεύουν με λογικά και λεκτικά άλματα. Τα κενά και τα ελλείμματα στα προτεινόμενα προγράμματα και τις προτεινόμενες δραστηριότητες να μην τα διορθώνουν με ιδεολογήματα που τέρπουν.
Τα ξέχασαν όλα. Οι κόκκινες γραμμές πέφτουν η μία μετά την άλλη. Χθες πλήρωσαν κιόλας τα πρώτα χρωστούμενα στο επάρατο ΔΝΤ. Και τα e-mail προς τους θεσμούς διασταυρώνονται με εσωτερικές διαμαρτυρίες που δεν εισακούγονται. Έτσι είναι. Γι’ αυτό και τους ενοχλεί όλο και πιο πολύ ο λόγος που τους αμφισβητεί.
Πρέπει όμως να πούμε και κάποια λόγια προς την άλλη πλευρά. Μην περιμένουν την δική τους δικαίωση μέσα από τα λάθη αυτών που μας κυβερνούν σήμερα. Πρέπει να κατανοήσουν το βαθύτερο αίτιο της καταδικαστικής, σε βάρος τους, κρίσης του λαού μας στις 25 Ιανουαρίου 2015. Τους απέρριψε. Χωρίς να επενδύει στους σημερινούς καμιά σοβαρή ελπίδα.
Διαβάζω και ακούω για τα αίτια και την ανάγνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων. Πολύ μακριά από την αλήθεια. Αυτούς που καταψήφισε ο λαός δεν τους ήθελε άλλο. Για να δοκιμάσουμε και τους επόμενους.
Που, πάντως, μέχρι σήμερα δεν έχουν ικανοποιήσει καμιά ελπίδα που κρατάει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!