Σάββατο 12 Μαρτίου 2016

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΖΗΡΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΣΤΗΝ ΦΙΛΙΠΠΙΑΔΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΦΎΓΩΝ

Το ΚΙΝΗΜΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΩΝ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΩΝ   
                          ΔΗΜΟΥ ΖΗΡΟΥ 
 Απευθύνει  ανοιχτό κάλεσμα σε φορείς και πολίτες με σκοπό τον συντονισμό και την δημιουργία μιας ευρύτερης πρωτοβουλίας, για την στήριξη των προσφύγων.
Παρακολουθώντας όλες τις εξελίξεις κρίνουμε σωστό  τη συγκρότηση επιτροπής  αλληλεγγύης που θα ευαισθητοποιήσει, θα αγκαλιάσει και θα παλέψει για την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων που θα φιλοξενηθούν   και στην περιοχή μας.
Απευθυνόμαστε  τον Δήμο Ζηρού άμεσα μέσα από την επιτροπή εθελοντισμού που θα συστήσει  να καλέσει όλους τους συλλόγους και τους φορείς  για να υποδεχτούμε τούς  κατατρεγμένους αυτούς ανθρώπου.
Ο προγραμματισμός λειτουργίας του Κέντρου αφορά 700 άτομα (πρόσφυγες μόνο και κατά κύριο λόγο οικογένειες) για χρονικό διάστημα έως 8 μήνες από την έναρξη λειτουργίας του.
Η  ΘΕΣΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Η προσφυγική κρίση, όπως επιβεβαιώνεται μέρα με τη μέρα, είναι περισσότερο μία κρίση πολιτικής στην καρδιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το πρόσφατο ανακοινωθέν του Κολεγίου των Επιτροπών - εν είδει τελεσιγράφου προς την Ελλάδα, αναφορικά με την ενεργοποίηση του Άρθρου 26 του Κώδικα Συνόρων Schengen εντός τριών μηνών, στην περίπτωση εκείνη που η Ελλάδα δεν κινητοποιηθεί, ώστε να διορθώσει τις παραλείψεις της στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ήταν σαφώς μία δυσάρεστη είδηση. Δεν ήταν όμως «κεραυνός εν αιθρία». Η ασυνέπεια στην τήρηση των συμφωνηθέντων και η καθυστέρηση στην εφαρμογή των υποχρεώσεών μας, επέτρεψαν να οδηγηθούμε σε μία ασφυκτικά δύσκολη κατάσταση.

Σε αυτή τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ωστόσο, η αυστηρότητα με την οποία αντιμετωπίζεται η χώρα μας - μεσούσης της οικονομικής δυσπραγίας, από τα ευρωπαϊκά όργανα και η ταυτόχρονη διαχείριση της κρίσης από συγκεκριμένα κράτη - μέλη της ΕΕ, σαν να είναι μόνο Ελληνικό το προσφυγικό ζήτημα, δεν μπορεί παρά να προκαλεί εντονότατο προβληματισμό.

Ας είμαστε ειλικρινείς: καμία βελτίωση στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δεν μπορεί να υπάρξει μέσα από μεμονωμένες και μονομερείς κινήσεις. Η αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ, δεν αρκεί να μένει στα λόγια - να είναι προσχηματική, ούτε βέβαια θα πρέπει να εμφανίζεται a la carte.
Ας μη λησμονούμε πολύ περισσότερο το "τέρας" των ακροδεξιών, ξενοφοβικών, πολιτικών μορφωμάτων, που δείχνει να σηκώνει ανάστημα, εκεί που το δημοκρατικό δίχτυ προστασίας των ευρωπαϊκών κοινωνιών ασθμαίνει.

Η επίσπευση στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων από ελληνικής πλευράς, η έμπρακτη αλληλεγγύη και ανάληψη ευθυνών των υπολοίπων χωρών της ΕΕ, η απαρέγκλιτη τήρηση της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, είναι σημεία που χρήζουν πολιτικής στόχο-προσήλωσης.
Όλα αυτά, πέραν της πάγιας θέσης μας, σύμφωνα με την οποία απαιτείται άμεσα μια ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική για το μείζον αυτό ζήτημα, που θα είναι τολμηρή και ριζοσπαστική, απαλλαγμένη από τη φοβικότητα και την αποσπασματικότητα με την οποία η ΕΕ έχει προσεγγίσει μέχρι στιγμής το όλο ζήτημα, επαναλαμβάνοντας δυστυχώς, λάθη που δεν απέφυγε και στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.
Και όπως στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, έτσι και τώρα, υπογραμμίζουμε ότι, η δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου, μπορεί να αποτελέσει μία λογική λύση στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης. Ας μη χρονοτριβούμε πλέον.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!