Δευτέρα 7 Μαρτίου 2016

Σε τροχιά πλειστηριασμών 10.000 ακίνητα

Δέκα χιλιάδες ακίνητα, που ανήκουν σε κακοπληρωτές, θα μπουν σε τροχιά πλειστηριασμού σταδιακά από τον Απρίλιο.
Οι διαταγές πληρωμής βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν, ενώ σε δεύτερο χρόνο θα κοινοποιηθούν στους «κόκκινους» δανειολήπτες και τα προγράμματα πλειστηριασμού.
Oι τραπεζίτες εκτιμούν ότι οι μισοί από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα πάρουν στα χέρια τους τις διαταγές πληρωμής θα σπεύσουν να πληρώσουν και να ρυθμίσουν τις υποχρεώσεις τους.
Τα ακίνητα που θα οδηγηθούν σε πλειστηριασμό είναι κυρίως επαγγελματικά, ενώ δεν λείπουν και πολυτελείς κατοικίες.
Οι τραπεζίτες παραδέχονται ότι είναι έτοιμες οι λίστες με τα ακίνητα για τα οποία θα κινηθούν οι διαδικασίες και ξεκαθαρίζουν ότι δεν προτίθενται να βγάλουν σε πλειστηριασμό την πρώτη κατοικία των δανειοληπτών.
Η χαρτογράφηση των δανείων «κόκκινων» και μη έχει ολοκληρωθεί και από τους περίπου 1 εκατομμύριο δανειολήπτες, οι 300.000 με 330.000 έχουν «κόκκινα» δάνεια.
Όπως σημειώνει η εφημερίδα «Έθνος» το 20% αυτών των κόκκινων δανειοληπτών, δηλαδή περίπου 60.000 άτομα, είναι συστηματικά κακοπληρωτές.
Από αυτούς το 50% είναι ιδιώτες και το 50% επιχειρηματίες. Τα 10.000 ακίνητα, για τα οποία θα κινηθούν οι διαδικασίες για να βγουν στο σφυρί, ανήκουν σε μεγάλους οφειλέτες.
Να σημειωθεί ότι οι τράπεζες μέσω των δανείων που έχουν καταστεί μη εξυπηρετούμενα διαθέτουν περίπου 200.000 ακίνητα τα οποία είναι εν δυνάμει υποψήφια να βγουν σε πλειστηριασμούς.
Στο ερώτημα με ποια κριτήρια επιλέγεται το ακίνητο που θα βγει στο σφυρί, απαντούν ότι πρόκειται:
- Για μεγάλα δάνεια, τα οποία έχουν υποθήκες ακίνητα με αντικειμενική αξία μεγαλύτερη από τις 350.000 ευρώ.
- Για δανειολήπτες οι οποίοι έχουν στην κατοχή τους περισσότερες από μία κατοικίες και γενικά διαθέτουν μεγάλη ακίνητη περιουσία.
- Για ακίνητα τα οποία έχουν κάποια εμπορευσιμότητα, δεδομένων των συνθηκών που επικρατούν σήμερα στην κτηματαγορά. Και το πιο σημαντικό, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, ακίνητα που ανήκουν σε δανειολήπτες οι οποίοι είναι «μη συνεργάσιμοι».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!