Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Μιά ερμηνεία και οι πιθανές εξελιξεις...



Ο  Καμμένος βλέποντας την δική του δημοσκοπική κατακρήμνιση και την φθορά της κυβέρνησης, βρήκε στην ατυχή δήλωση του Μουζάλα αφορμή να παίξει τα ρέστα του στο χαρτί του εθνικολαϊκισμού, να εμφανιστεί «ωραίος ως Ελλην» και να απευθυνθεί στο λιγοστό, αλλά πάντως με σαφή χαρακτηριστικά ακροατήριο του. 
Υπό την έννοια αυτή, ο  Καμμένος ως επικεφαλής των ΑΝΕΛ ασκεί έναν εκβιασμό στον  Τσίπρα, απειλεί ουσιαστικά να αποχωρήσει από την κυβέρνηση αν δεν απομακρυνθεί ο  Μουζάλας και επιχειρεί να καλλιεργήσει την εικόνα του στυλοβάτη της εθνικής πολιτικής.
Την ίδια στιγμή, ο Τσίπρας αντιλαμβάνεται ότι η αποδοχή της απαίτησης του κυβερνητικού του εταίρου θα τον καταστήσει ανεπιστρεπτί όμηρο των ΑΝΕΛ και θα φθείρει ακόμη περισσότερο την πολιτική του εικόνα. 
Και φαίνεται πως απαντά στον  Καμμένο «αν θέλεις, ρίξε με. 
Θα πέσεις κι εσύ μαζί μου».
Κατά τις ίδιες πηγές πίσω από όλα αυτά βρίσκεται ο έτερος εφιάλτης της κυβέρνησης: η αξιολόγηση.
Σύμφωνα με κάποιες πηγές, η πίεση που ασκεί το προσφυγικό ζήτημα και η ανεξέλεγκτη τροπή του, έχει οδηγήσει τον Τσίπρα στην απόφαση να κλείσει με την αξιολόγηση όσο το δυνατόν συντομότερα. 
Αυτό θα σημάνει την υπογραφή της κυβέρνησης σε ακόμη σκληρότερα μέτρα, επιπλέον περικοπές και ανατροπές στο Ασφαλιστικό, οι οποίες θα έχουν το αναμενόμενο πολιτικό κόστος.
Το κόστος αυτό δεν θέλει επ’ ουδενί να το επωμιστεί ο Καμμένος. 
Και έτσι παίζει το χαρτί του «Μακεδονικού», δημιουργώντας μία ενδοκυβερνητική κρίση και κατοχυρώνοντας μία πρόφαση έγκαιρης εγκατάλειψης του σκάφους προτού βυθιστεί.
Κατ’ αυτόν τον τρόπο, το μέχρι στιγμής πολιτικό αποτέλεσμα είναι ένα: ο Πρωθυπουργός εκβιαζόμενος επιλέγει για μία ακόμη φορά την αδράνεια και συνεχίζει την πορεία του προς το αδιέξοδο.
Το αν η κρίση αυτή θα εκτονωθεί μέσω ανασχηματισμού, σιωπής ή «επιστράτευσης» της έστω χλιαρά πρόθυμης Φώφης Γεννηματά ή του Θεοδωράκη, δεν φαίνεται ακόμη, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που επιμένουν ότι δεν θα αργήσει να φανεί.
Protagon

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!