Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Παρουσιάστηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το ξεπέρασμα της κρίσης



Πρέβεζα:300 μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν μέσα σε 5 χρόνια-Παρουσιάστηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το ξεπέρασμα της κρίσης

)

Τις κυβερνητικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για το ξεπέρασµα της κρίσης στο χώρο των μικρομεσαίων επιχειρήσεων παρουσίασε το µέλος του Προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ και µέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ κ. Νίκος Σκορίνης, σε εκδήλωση που διοργάνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ Πρέβεζας το απόγευμα της Δευτέρας στη Θεοφάνειο αίθουσα.
Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο κ. Ζενεμπίσης ο οποίος στη σύντομη εισήγησή του περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της περιοχής, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων πως αυτή τη στιγμή το 50% χρωστάει στο ΤΕΒΕ, ενώ σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από το 2009 μέχρι και το 2014 στο Νομό Πρέβεζας υπάρχουν 300 λιγότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις!
Στη συνέχεια το λόγο πηρε ο κ. Σκορίνης ο οποίος αναφέρθηκε στην άθλια υφιστάμενη κατάσταση των μικρομεσαίων επιχειρηματιών και των εμπόρων, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως η μνημονιακή στρατηγική, που υλοποιεί η συγκυβέρνηση έχει ως στόχο τη δραστική μείωση του αριθμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με σκοπό την παράδοσή της αγοράς στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα.
«Από το 2009 και μετά έχουν βάλει λουκέτο 280 χιλιάδες επιχειρήσεις, ενώ αυτές που ανοίγουν δυστυχώς αναπαράγουν το αποτυχημένο μοντέλο που ίσχυε και πριν το 2009» είπε ο κ. Σκορίνης υπογραμμίζοντας πως θα πρέπει να υπάρξει προοδευτική παραγωγική ανασυγκρότηση και για αυτό μέλημα του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η διάσωση των υφιστάμενων χρεωμένων επιχειρήσεων και η δημιουργία μιας νέας γενιάς επιχειρήσεων με έμφαση στην καινοτομία και την παραγωγική διαδικασία.
«Θεωρούμε απαραίτητο να μην κλείσει καμία επιχείρηση, ωστόσο δεν θα επιστρέψουμε στο μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήθηκε έως το 2009» υπογράμμισε και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις δίνοντας έμφαση στα βασικά τους προβλήματα, τις ασφαλιστικές εισφορές, το φορολογικό, τα χρέη σε τράπεζες και τη χρηματοδότηση.
Ο κ. Σκορίνης έθεσε ως δεδομένο πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ γίνει κυβέρνηση θα επιστρέψουν οι συλλογικές συμβάσεις με κατώτερο μισθό στα 751 ευρώ και το αφορολόγητο στα 12 χιλιάδες ευρώ, ενώ χαρακτήρισε τις Κυριακές ως κάτι αδιαπραγμάτευτο για τον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως θα ισχύσει το μέτρο μόνο για τις τουριστικές περιοχές.
Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη κεφαλαιοποίησης των χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία, με παράλληλη διαγραφή των προσαυξήσεων, αλλά και πλήρη διαγραφή (σεισάχθεια), όπου υπάρχει διαπιστωμένη αδυναμία καταβολής. Για τις ασφαλιστικές εισφορές μίλησε για την ανάγκη ελεύθερης επιλογής κατηγορίας κι όχι υποχρεωτική μεταφορά σε υψηλότερη κατηγορία με βάση τα χρόνια ασφάλισης ενώ μίλησε, επίσης, για την ανάγκη διαβάθμισης ανάλογα με το εισόδημα.
Ο κ. Σκορίνης τόνισε ότι η ανάκαμψη των ΜΜΕ θα γίνει σε δύο άξονες, καταρχήν με μια σειρά μέτρων που θα προωθηθούν τις πρώτες μέρες της επικείμενης κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία θα αποσκοπούν στην παύση του κλεισίματος επιπλέον επιχειρήσεων και στη συνέχεια με μια δέσμη λύσεων για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.
Ειδικότερα, τα 10 πρώτα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΜΕ είναι τα εξής :
  • Νέα σεισάχθεια στα τραπεζικά δάνεια
  • Ρύθμιση χρεών προς δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία
  • Αναμόρφωση φορολογικού συστήματος με χαμηλότερους συντελεστές
  • Διασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για όλους
  • Συντάξιμες αποδοχές με βάση τα έτη εργασίας
  • Διασφάλιση της πρώτης κατοικίας – προστασία επαγγελματικής στέγης
  • Στήριξη – ενίσχυση της απασχόλησης με επιδότηση θέσεων εργασίας
  • Δημιουργία τράπεζας ΜμΕ με όλα τα «εργαλεία» χρηματοδότησης
  • Στήριξη δυναμικών και παραγωγικά καινοτόμων ΜμΕ
  • Ενθάρρυνση δημιουργίας νέων συνεργατικού χαρακτήρα ΜμΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αφήστε το σχόλιο σας εδώ!